Tips för att äta på sommaren – vilken kost är lämplig för den varma årstiden?

äta ananas, vattenmelon och andra frukter och grönsaker på sommaren medan du arbetar med din bärbara dator

När temperaturen börjar stiga är det viktigt att hålla våra kroppar svala och friska genom att äta rätt på sommaren. Speciellt om du äter ohälsosamt kan värmen leda till obalanser som sömnlöshet, högt blodtryck, inflammation, förstoppning och blödningsproblem. Visst, du kan slå på luftkonditioneringen och ta en kall dusch, men att hålla dig sval bör börja inifrån och ut. Så med dessa sommartips kan du hålla din kroppstemperatur låg om det blir för varmt ute.

Äta på sommaren – säsongen för en koständring

bladgrönsaker ruccola frön och avokado i tallriken på soffan med gaffelmat på sommaren

På sommaren försöker vi oftast njuta av de varma och längre dagarna så mycket som möjligt. Vi sover mindre, men vi har mer tid att koppla av. Det är särskilt viktigt att tänka på kostförändringar under denna mycket trevliga säsong när vi äter mindre. Rengör din kropp och ge den mer energi och styrka för de svalare säsongerna. Så sommarsäsongen är en tid för koständring. De flesta av våra kroppsfunktioner är optimerade när vi konsumerar mat från naturen omkring oss och i harmoni med årstiderna och väderförhållandena. Sommaren är den tid på året då naturen erbjuder ett överflöd av färsk frukt och grönsaker laddade med solenergi. Dessa produkter innehåller många viktiga och nödvändiga näringsämnen, vitaminer och mineraler.

ekologiska grönsaker som fänkålskörsbärstomater zucchinipeppar och lök färska i en hink

Sommarens naturprodukter kan återfukta vår organism med 80-90% strukturerat vatten. Således förser vi vår kropp med det nödvändiga bränslet i form av glukos. Vi kan också enkelt absorbera sådana livsmedel utan att påverka matsmältningssystemet. Samtidigt tankar vi snabbt vital energi.

Balanserad kost som en detox på sommaren

Äter vaniljglass i en mugg på stranden på sommaren

Sommaren är den mest gynnsamma säsongen för att återuppbygga och upprätthålla jämvikt. Höga temperaturer, mycket sol och energi, samt färsk frukt och grönsaker möjliggör och uppmuntrar oss att äta mer råa grönsaker. Detta har en avgiftande effekt, rengör kroppen och håller surheten låg. Så sommaren är den bästa tiden på året att alkalisera kroppen när den surgörs genom att äta tunga och sura livsmedel på vintern.

färska körsbär i rosa skål på ett bord en varm dag

Konsumera färsk frukt som körsbär, aprikoser, persikor, meloner, fikon, vindruvor och särskilt grönsaker. Sådana kan vara gurkor, tomater, paprika, kål, morötter, rödbetor och andra. Detta gör att du kan stärka ditt immunförsvar, som försvagas på vintern, vilket ökar kroppens vitalitet och styrka. Den råa konsumtionen av frukt och grönsaker som mat på sommaren bör helst stå för 70-80% av det dagliga matintaget. På så sätt uppnår du en balans i kroppen som kunde ha gått förlorad under den kalla årstiden.

Tång och skaldjur

Rätt med gurka persilja andra grönsaker och räkor i skål som mat på sommaren

Den salta smaken av tång ger färskheten i det djupa havet direkt till din tallrik. Fördelarna med tång går dock ännu längre. De förser din kropp med naturligt jod och kalium, som annars saknas i den typiska västerländska kosten. Fisk, och särskilt skaldjur, innehåller mycket proteiner och näringsämnen som inte belastar kroppen. Kinesisk medicin använder igen skaldjur och tång. Vi kan lätt se att de flesta fiskar och skaldjur kan hålla oss friska och svala. Detta innebär att resultatet av att äta fisk kommer att motverka värmen som hänger kvar i kroppen även efter att den har kokats. Så du kan återställa balansen en varm sommardag.

Örter kan kyla ner kroppen

använd sommarörter som myntbalsam och andra sorter i rätter

Nässla, citrongräs, chickweed, bananblad, sorrel, maskros, koriander, hibiskus, rödklöver, citronmeliss, hallonblad och pepparmynta. Detta är bara några av de örter som är kända för att vara svaret på din kropps värme och få det till ett svalare tillstånd. Några av dessa kan vara bra tillägg till dina sallader. Andra, såsom nässlor, citrongräs, hibiskus, rödklöver, citronmeliss, hallonblad och pepparmynta, är lämpliga för att göra läckra kalla infusioner eller te. Nässla och citrongräs är inte bara perfekta för läckra infusioner, utan är också perfekta för att laga sommarrätter. Faktum är att alla dessa örter kan vara kreativa och uppfriskande tillägg till många av dina favorit sommartidsrecept.

sommarcocktails utan alkohol med frukt och mousserande vatten, myntablad och en skiva apelsin

Det kan verka kontraintuitivt, men vissa länder i de hetaste klimaten är kända för sin kryddiga mat på sommaren, liksom konsumtionen av varmt te. Detta beror på att kryddiga rätter och varmt te tar din kropp till dess uppvärmningströskel, vilket får den att öppna porerna och naturligt svalna sig genom att svettas. Du kanske vill undvika dessa under ett midsommarbröllop när du har klätt ut dig smart. Men nästa grillkväll kommer du att må bra av att smutta på varmt myntete med dina vänner.

Drick mycket vatten och drick vätska

kvinna som dricker vatten från plastflaska under solstrålarna bredvid en flod

Detta välkända faktum är uppenbart, men alla observeras inte tillräckligt av alla under sommaren. I varmt sommarväder är våra kroppar benägna att torka eftersom vatten bokstavligen förångas från oss. Så håll din kropp hydrerad ännu mer än vanligt med mycket vatten och vätskor. Om vanligt vatten verkar för tråkigt för dig kan du lägga till några skivor gurka, några bär, en citronpress eller några kvistar citronmeliss. Ät färre animaliska produkter och undvik alkohol, kaffe, bearbetat socker, läsk, mjöl och cigaretter. När vädret är varmt bör din kropp inte behöva arbeta för hårt för att bearbeta det du intagit.

Häll vatten i ett glas under sommaren och hydrera kroppen och ät vätska

Ta en paus genom att äta lättare ingredienser som frukt och grönsaker. Undvik mat som kött, mejeri och bearbetade livsmedel som kan orsaka inflammation. Prova att ånga din mat på sommaren eller konsumera mer rå mat. Undvik att laga mat, steka, baka och fritera. Långsamt tillagade måltider är bra för de kallare månaderna, men bör undvikas på våren och sommaren. Istället för att ha en gryta i augusti, dra nytta av det varma vädret för att njuta av mer sushi, sallader och snabblagade måltider, till exempel.

Inte för mycket cool mat på sommaren

mannen får en ispinne från en kvinnas hand på stranden

Det kan låta frestande att knapra på det som är rakt ur kylen när solen skiner ute. Se dock alltid till att tänka på din personliga smink när du bestämmer dig för vissa livsmedel. Om du upplever tecken och symtom som irritabilitet, förstoppning, törst, kraftig svettning eller bara känner dig usel när temperaturen når de övre siffrorna, är tipsen i den här artikeln något för dig.

Termometer med kvicksilver och stigande temperatur under solen och värmen

Men om du ogillar kallt väder, har lös avföring eller gas och utvecklar en blek tunga på vintern men trivs i sommarvärmen, är ditt allmänna tillstånd sannolikt på den kallare sidan av spektrumet. Du kan fortfarande äta vattenmelon ibland om det blir för varmt ute. Se till att du fortfarande äter mycket varm mat så att din kropp inte svalnar för mycket.

Föredra ekologiska grönsaker som selleri, gul paprika och broccoli som mat på sommaren

Grönsaker som gurkor, rädisor, sallader, selleri och spenat är perfekta som mat på sommaren. Rågrönsaker är alltid ett hälsosamt alternativ. På grund av sin vattniga natur kan de fem nämnda grönsakerna sänka din temperatur särskilt bra. Frukt som äpplen, meloner, citrusfrukter och bär kan också ätas sorglöst som hälsosamma desserter under varma dagar. Precis som råa grönsaker kyler frukt nästan alltid ned kroppssystemet. Du kan äta det här direkt som mellanmål eller efterrätt, göra en smoothie med det eller lägga det i ditt vatten för en utsökt, uppfriskande drink.

Sommardiet plan

äta hälsosamt och ta hand om magen och matsmältningen

Försök att hålla dig frisk, levande och energisk när du kan. För detta ändamål är det bättre att fokusera på mer färska och mogna ekologiska frukter och grönsaker med garanterad kvalitet. Vi rekommenderar också att du bara konsumerar en fruktsort per portion, utan begränsning av mängden. Också, särskilt när du är hungrig, ät utan att vara uppmärksam på kalorierna. Det är också lämpligt att konsumera stora mängder sallad under sommartid, med tonvikt på gröna grönsaker. Som nämnts ovan bör du dricka mycket vätska under varma dagar, börja med ½ liter varmt vatten på morgonen.

Kvinna som ler och håller körsbärstomat framför munnen med grönsaker och köksbräda i bakgrunden

Om möjligt är det bättre att utesluta alla animaliska produkter och fetter, inklusive olivolja, så att kroppen kan befria sig från överdriven protein- och fettförbrukning. Vi absorberar inte dessa lätt och de ackumuleras som toxiner i organen. Det är också lämpligt att minska konsumtionen av frön och nötter till 20-30 gram per dag. Detta är den perfekta mängden för intag av värdefulla fettsyror.

hälsosam mat och kost plan sommar från nötter hallon jordgubbar pumpafrön valnötter torkad frukt och honung

Av kokta livsmedel bör glutenfria spannmål som quinoa, hirs, ris, bovete och sådana livsmedel föredras i kombination med vissa baljväxter. Så om du följer dessa enkla och naturliga regler för rätt kost enligt säsongen kan du hålla dig frisk och vital under hela året.