Röd soffa i vardagsrummet – vilken väggfärg och co passar till det?

Röd soffa, blå matta, golv

Rött är en uttrycksfull färg och bör användas med försiktighet. Ett röd soffa Till exempel kan det vara ett fint blickfång i vardagsrummet, men om det inte är ordentligt samordnat med resten av inredningen kan det bli en tagg i sidan. Idag ger vi dig några tips om hur du kombinerar röd soffa och vilka färger som passar bäst med den.

Röd soffa i vardagsrummet – Effekten av den röda färgen

Röda soffkuddar-svart-vit-matta-ljust trägolv

Alla som möblerar med ljusa färger bör också känna till deras effekt, eftersom inte alla färger passar alla rum. Rött är kraftfullt, dynamiskt och stimulerande, varför det är lämpligt att skapa en blandning av lugnande och stimulans när man utformar färger. Om fokus ligger på den röda soffan, bör två tredjedelar av rummet ha en lugnande effekt. Du kan uppnå detta med neutrala färger eller grumliga, kalla nyanser.

Röd soffa i vardagsrummet – mörkt eller ljust golv?

Röd soffvägg färg-mörkgrå-ljus-kuddar-matta-grädde

Golvets färg har stor inverkan på ditt vardagsrums utseende. Ett mörkt golv, till exempel, representerar lyx och elegant, men måste kombineras med ljusa färger för väggar och tak. Om du har bestämt dig för en mörk väggfärg, är golv i ljusa trä mer lämpade.

Vilken väggfärg passar till den röda soffan?

Röd soffa läder-vardagsrum-sten grå-väggfärg-antracit-matta-trägolv

Rött står för starka känslor som kärlek och hat, passion och ilska. Som redan nämnts bör kraften i den röda färgen hållas inom gränserna och balanseras med neutrala eller dämpade toner. Ljusa nyanser av grått som stengrått, ljusgrått och greige är ett bra alternativ.

Lila går med rött

röd-soffa-vägg-färg-grå-lavendel-parkett-ek-grå

Men starkare färger kan också kombineras med rött. Lila och violett har till exempel en röd komponent och passar bra med rött, men den här färgkombinationen ser ut som en saga om färgerna inte är så ljusa.

Rött och marinblått 

Röd soffvägg färg-marinblå-kudde-mönstrad-vit

Marinblå är en vacker mörk nyans av blått som har något kungligt med sig. Med Bordeauxröd ger denna färgduo en hög stil och chic. Men lägg till några ljusa accenter som vita kuddar så att rummet inte ser för dystert ut.

Ljusblått och rött 

Röd soffa ljusblå-vägg-färg-vit-tegel-vägg-ljus-trä-golv-grå-matta

Ljusa färger förmedlar en känsla av friskhet och lätthet och kan skapa en vacker bakgrund för en mörkröd soffa. De ljusblå och vita väggarna harmonierar med det ljusa parkettgolvet och understryker soffans rika röda toner.

Vilken tapet passar bra med den röda soffan?

Röd soffa tapet-beige-blomma-motiv-kombination-vit-grädde

Fototapeter blir mer och mer populära när det gäller väggdesign i vardagsrummet. Men var uppmärksam på valet av motiv, eftersom bilden till stor del kan påverka möbleringsstilen. Lita på abstrakta former och moderna linjer! Det stiliserade blommotivet på bilden ovan ser modernt och nostalgiskt romantiskt ut på samma gång.

Vintage tapet i trä

röd-soffa-greige-vägg-måla-kuddar-diamantmönster-trä stege-hyllor

Trä tapeter ger värme och komfort i rummet och ser bedrägligt ut som originalet. Moderna imitationstapeter erbjuder ädla patinastrukturer och finns i olika färger – gräddvit, ljusgråblå, platina grå, etc. Även perfekt för ett vardagsrum i den trendiga shabby chic -stilen.

Stenmur som dekorativ väggdesign för den röda soffan

röd-soffa-vägg-design-grå-mot-tegelstenar

Väggbeklädnader i stenoptik låter de upplevda temperaturerna stiga och är perfekta för kombination med en röd soffa. Med imiterad tapet eller tegelstenar kan du nu snabbt skapa en falsk tegelvägg i ditt eget vardagsrum.

Grått tegelverk – bakgrund för en röd soffa

Röd soffa -vägg-design-tegel-grå-dekoration-vallmo-motiv

Till skillnad från det första exemplet är de gråa tegelstenarna gjutna med vit murbruk, vilket också betonar väggdesignens nostalgiska charm. Mot denna grå vägg kommer de andra elementen i svart, vitt och rött till sin rätt.

Vit putsad vägg

röd-soffa-vit-putsad-vägg-matplats-naturfibermatta

Klassiskt vitt används ofta i lantlig stil och skapar en skön känsla av naturlighet och sorglösa dagar. En röd soffa kan dock skapa ett underbart färgstänk i ett vitt vardagsrum så att rummet inte ser för sterilt ut.

Röd soffa i ett skandinaviskt vardagsrum

röd soffa vardagsrum-skandinavisk-vit-vägg-måla-matta

Vi känner inte bara till kombinationen snövit och rosenröd från sagor. Det är också typiskt för det skandinaviska husets utseende och passar perfekt för nästan alla vardagsrum med en röd soffa. Gröna inomhusväxter ger en naturlig känsla i rummet och avrundar den övergripande bilden perfekt.

Vilken matta passar bra till den röda soffan??

röd soffa trägolv-kassett-mönster-ljus-matta-grädde

Mattan ska i första hand matcha golvet. Om golvet är mörkt kan du välja en ljus krämfärgad matta. Grafiska och blommotiv är fortfarande trendiga.

Brun matta till den röda soffan

röd soffa, brun matta, gardiner, golv

Med ett ljust golv eller parkettgolv i ljus ek kan du också välja en mörk, enfärgad luddig matta. I exemplet ovan kombineras den chokladbruna mattan idealiskt med den röda soffan.

Vilken kuddefärg du ska välja?

röd-soffa-kudde-svart-vit-matta-grå-abstrakt

De dekorativa kuddarna på soffan ger inte bara mer komfort, utan fungerar också som den perfekta dekorationen. Runda eller fyrkantiga, monokroma eller mönstrade, de ger vardagsrummen pricken över i: et. Mönstrade kuddar i svart och vitt passar särskilt bra med det röda sofföverdraget.

Vilka gardiner passar till den röda soffan?

röd-soffa-ljus-trä-golv-beige-gardiner-grå-väggfärg

När det gäller gardiner för röda soffor, gå efter ljusa, rena tyger och ljusa färger. Låt mer ljus flöda in i rummet genom att välja gardiner av beige eller gräddlinne.

Lämplig dekoration för vardagsrum med röd soffa

röd-soffa-trägolv-grädde-matta-vägg-vallmo

Om du har bestämt dig för en enkel färg för väggarna och den röda soffan, kan du lägga mer värde på färgglada dekorationer. Vallmo, till exempel, är ett bra motiv som du kan integrera i din inredning som en väggmålning.

Väggdekorationer för vardagsrum med röd soffa

röd-soffa-greige-vägg-måla-deco-bild-ram-fjärilar

Kombinationen av rött med silver och guld skapar en festlig ensemble.Dessa glänsande accenter kan perfekt integreras i vardagsrummet med några tavelramar eller ett sidobord i metall. De svarta accenterna bredvid soffan ser särskilt elegant ut och avrundar helhetsbilden snyggt.