Hygge living – Ta hem den danska levande trenden och lev lyckligt

hуgge levande trendbok komfort varm dryck

Enligt den senaste FN -undersökningen ”Worlds Happiness Report 2017”, som årligen genomförs för att identifiera de länder som har de lyckligaste befolkningarna, tar Norge förstaplatsen 2017 och lyckas precis ta om Danmark. Faktum är att de två ländernas resultat är mycket nära. Hur gör danskarna? Faktum är att förklaringen är ganska enkel: det är det danska konceptet för lycka, ”hygge”. Om du är nyfiken på att lära dig principerna för den danska livsfilosofin och för att avslöja hemligheten med välbefinnande, håll fast vid det och ta reda på nedan hur du också kan leva hygge.

Vad betyder “hygge”?

huggelig levande öppen spis eld frodigt bord

Ordet ”hygge” eller ”hyggelig” på danska står för komfort, värme, mysighet och bekvämlighet. Detta ord är svårt att uttala och låter som “hühge” med ett mjukt “g”. Hygge living är faktiskt konceptet kring vilket danskarnas liv kretsar. Tyvärr finns det ingen exakt tysk översättning av ordet för att beskriva detta begrepp i all sin komplexitet. Det borde naturligtvis inte hindra oss från att förfölja den danska lyckan och testa detta koncept.

ljus boka timeout njut av att vara glad omslag varm dryck

Hygge ska förstås som en holistisk livsstil. Det här handlar om välbefinnande, bortskämdhet och njutning. För danskarna betyder levande trevlig glädjen att vara omgiven av människor som ligger oss varmt om hjärtat, lyckan att smutta varm choklad framför spisen och bära varma, fluffiga strumpor. Danskarna har integrerat denna inställning i sina liv för att komma undan depressionen och må bra under den långa, kalla, mörka vintern.

Lev hygge och var glad

ung kvinna dricker bok hygge lev värme mys

Lusten att känna sig trygg och att leva lyckligt är naturligtvis inte bara reserverat för danskarna. Läs en bok framför den sprakande brasan, smutta på ett glas vin i levande ljus, njut av en kopp varm choklad med dina barn eller ta katten i knät och skäm bort dem. Hygge -experter tror att sådana regelbundna ritualer utgör lyckokonsten.

katt hygge bok levande ljus komfort dansk levande

Danskarnas recept på ett lyckligt liv bygger på principen att hitta glädje i de små sakerna i vardagen, ha roligt och fokusera på det vi har och inte det vi saknar. Reglerna, grundprinciperna och många tips för det danska hygge -konceptet sammanfattas i den berömda “Hygge Book” av Mike Wiking, chef för Institute for Happiness Research i Köpenhamn.

Hur kan du göra dig själv “trevlig” hemma?

dekor hygge levande öppen spis päls kudde bok

Även om hygge är ett sätt att leva, betyder det inte att du inte kan göra något för att göra dina egna väggar fina och mysiga. Du behöver inte spendera mycket pengar för att få hem den där hygge -känslan. Du kan påverka stämningen med hjälp av några levande tillbehör så att ditt hem blir mer mysigt och tryggt och en glad, positiv atmosfär skapas.

hemtillbehör pelarljus dekorerar ljushållare

Ett snabbt och tillgängligt sätt att lägga till en touch av hygge till inredningen är med ljus. Sprid flera ljus runt hemmet eller, varför inte, på jobbet och njut av det varma ljuset. Riktig terapi till ett lågt pris, eller hur? De blinkande lamporna i Danmark syns överallt på fönstren, inte bara i hus, utan också i banker, butiker och dagis.

vuxna trevligt levande öppen spis filt varma drycker

De små glädjeämnena i vardagen och därmed hygge -inställningen till livet inkluderar också varma drycker. Oavsett om det är kaffe, te eller choklad, tvekar de lyckligaste människorna i världen inte att njuta av en utsökt och fördelaktig drink. Det handlar inte bara om innehållet i koppen, utan om det ögonblick av avkoppling och njutning som du njuter av.

utsökt mat bakverk godis varma drycker familj

Trevliga samtal om livets solsida, liksom att äta och dricka tillsammans, är lika viktiga komponenter i hygge -livet. Dansken är känd som ”nordmannen” och, liksom sydeuropéerna, är gäster alltid välkomna. Gästfrihet, matlagning tillsammans med familj och vänner utan att rusa är helt enkelt en del av hygge -kulturen. De kärleksfullt tillagade rätterna är lika trevliga. Som storkonsumenter av godis och bakverk tvekar nordborna inte att njuta av en chokladbit.

ung familj päls fritid spendera tillsammans hygge boende

Din lägenhet bör skapa utrymme för att vara med familj, vänner och människor du älskar och älskar att vara i närheten. Ett stort matbord och matchande stolar ger dig möjlighet att underhålla många gäster. Ett överdådigt dukat bord med vackra dekorationer, träskivor och rustikt porslin passar också perfekt in i dansk hygge. Allt behöver inte vara perfekt och du behöver inte polera vinglasen, eftersom hygge är avslappnad.

trevligt levande bakverk varm filt läs bok

Om du vill leva trevligt bör du medvetet ta dig tid för dig själv. Ha på dig bekväma kläder, ta på dig mjuka byxor och en bekväm tröja och glöm inte att komplettera din mysiga outfit med fluffiga och varma ullstrumpor. Bred ut stora kuddar på golvet nära eldstaden, luta dig bekvämt och täck dig själv med en fluffig, grovmaskig filt. Nu står ingenting i vägen för dig att koncentrera dig på dig själv och njuta av känslan av lugn och värme till fullo.

bekväm sittgrupp skandinavisk stil filt bok öppen spis hygge

Som redan nämnts spelar dekoration en viktig roll i hygge -trenden. Under de kalla och mörka månaderna tillbringar danskarna större delen av sin tid hemma. En opersonlig, grå och trist interiör runt dem skulle vara ganska ogynnsam. Genom att sätta in olika dekorativa föremål kan du göra dig väldigt hyggen, med andra ord bekväm. Naturligtvis är det inte nödvändigt att göra om hela rummet direkt.

hygge inredning dansk levande matta puff

Ett litet, snyggt inrett hörn är helt tillräckligt för att åter finna livsglädjen och för att driva bort de dåliga tankarna i vardagen. Helst bör detta mysiga hörn och platsen att koppla av vara nära spisen eller fönstret. En bekväm fåtölj eller en bänk inbjuder dig att dröja kvar, men är inte ett måste. Det viktigaste är att du känner dig bekväm där. Massor av mjuka kuddar, pälsar, plädar och puffar är tillbehör som bjuder in nordisk mys i ditt hem.

danska living hygge living trend mysig filt komfort päls

Undvik ljusa färger och prickiga mönster när du dekorerar, och eliminera alla tecken på röran. Med hygge living håller du saker enkla. När det gäller färg är hygge -livsstilen baserad på Scandi chic. Den neutrala färgpaletten föredras här. Lugnande toner som grått, vitt, beige och brunt måste dominera inredningen. Accenter i känsliga pastellfärger skär också en fin figur. Grönt och blått används också här.

bredmaskad filt katt serveringsbricka ljus glas hygge

För att skapa en må-bra-atmosfär runt dig kan du hänga foton av oförglömliga stunder i ditt liv på väggen och låta dig smittas av de positiva känslorna varje dag. Oavsett om det är XXL-väggkonst, väggaffisch eller ett attraktivt, själv skapat collage, kommer dessa bilder att återspegla dina speciella stunder och matcha dina tankar.