10 tips för att börja skolan och en lyckad skolstart efter semestern

Förbereder skollivet för barn efter skollovet

Slutet på dagis och starten på ett nytt läsår går hand i hand med många nya intryck, upplevelser och utmaningar för barn. De lär sig, umgås och kan bara sova in på helgerna. God förberedelse och stöd från föräldrar är viktigt. Med dessa tips för en lyckad skolstart kommer det att bli lättare för de små att börja skollivet.

Hur kan du som förälder underlätta för dina barn att börja skolan??

Framgångsrik skolstart Tips för att underlätta skollivet

För att förbereda barnen inför skolan är det lämpligt att ta itu med den nya situationen innan skolstart. Förväntan kan uppstå till exempel när de första skolmaterialen erhålls. Eftersom pennfodral, gymnastikväskor och skolväskor kommer att användas i några år, bör du välja dem tillsammans med barnet. Så det kan vara enligt dina egna intressen och preferenser välj en väska, som ger glädje varje morgon. Att packa ihop detta med barnet innan skolstarten kan ge trygghet och utlösa glädjande förväntan.

Om ditt barn gillar att sova i kan det vara bra att träna på att gå upp tidigt. Så den första dagen lyckas utan att vara för trött på morgonen. Den ändrade dagrytmen kan till exempel användas för att åka på några spännande utflykter innan skolstarten. Detta kan vara en bra distraktion för upphetsade barn.

Du kan lekfullt förbereda de blivande skolbarnen för situationen i klassrummet. Koncentration spelar en stor roll i detta. För att uppmuntra detta finns det olika koncentrationstips och övningar. Att sitta still länge och arbeta med en uppgift kan vara lite lättare efteråt.

Rädsla och spänning innan skolstart: Bra förberedelser är viktiga

Tillbaka till skolan tipsar om bra förberedelser

Barnens självförtroende du kan förbättra med små inlärningsframgångar innan skolan börjar. Kanske skulle din avkomma vilja lära sig i förväg att skriva sitt eget namn. Men var försiktig: Pressa inte barnet, försök att integrera siffror och bokstäver i vardagen på ett lekfullt sätt.

Allt har hänt tidigare: Första skoldagen kommer och ett barn ramlar omkull eller kräks av ren spänning. Även med mindre dramatiska spänningssymptom kan barn ha nytta av att ha större syskon eller äldre bekanta. Genom att förklara exakt vad som väntar barnet kan de lindra spänningar och ångest.

För att möjliggöra motvilliga eller osäkra barn att få en lyckad skolstart är det lämpligt att ni som föräldrar inte lägger onödig press på de små. Att hitta sin plats i klassen och i skolans sociala miljö kan vara snabb, men det kan också ta ett tag. Uppmuntra ditt barn att rådfråga läraren om de är osäkra eller har frågor. Dessa är viktiga personer att relatera till och bör ha möjlighet att hjälpa till med problem.

Hur kan du hjälpa barn att ansluta??

Skolbarn flickor tillbaka till skolan skriva penna klasskamrater

Vissa tullar i början av skolan är helt enkelt oumbärliga och samtidigt hjälpsamma: Det spelar ingen roll om du är en Gör din egen skolkotte eller vill köpa, det är en möjlighet att komma i kontakt med andra skolelever och att integreras i klassgemenskapen på ett tidigt stadium genom att byta eller dela innehållet.

Om dina barns kontakt är lite ojämn till en början, kan det vara bra att göra lekdatum med de andra föräldrarna. Lärarna spelar också en viktig roll, eftersom de till exempel kan se till att ditt barn har en granne på banken som de redan känner. Skolpsykologer kan också stödja barn när de lider av utanförskap. Tveka inte att få hjälp, för om ett barn inte trivs i skolan kan det påverka deras lust att lära.

Och för de äldre: Motivationstips för att börja efter skollovet

När barnen har börjat framgångsrikt kommer det snart att finnas nya utmaningar att bemästra. Så att barnen börjar det nya skolåret motiverat efter semestern, bör du överväga följande aspekter:

Frukost som den viktigaste måltiden: Med en hälsosam frukost har dina små tid att vakna och stärka sig inför dagen framöver. Denna tidiga morgonritual främjar koncentration och produktivitet.

Tillbaka till skolan klasskamrater återigen se fotboll pojkar

På tal om ritualer: Alla semesteraktiviteter bör inte tas bort från kalendern när läsåret börjar igen. Sportaktiviteter och tid att leka med familj eller vänner är ett bra sätt att balansera saker. Vardagen består inte bara av skola och lärande, utan barnen kan se fram emot något tidigt på morgonen.

Stärka den sociala miljön: Äntligen kan se dina klasskamrater igen fungera som en motiverande injektion. Det finns (regelbundna) möten med klasskamrater för detta. I frisk luft och med tillräckligt med motion kan detta vara ett bra sätt att kompensera för mycket sittande under skoltiden. Till exempel finns det en lekplats som barn har för sig själva och där de kan leva ut sin kreativitet och energi. En bra relation med klasskamrater kan också öka motivationen för skolan.

© FamVeld_shutterstock.com

© Mohd KhairilX_shutterstock.com

© SunKids_shutterstock.com

© CC0 Rawpixel.com

© CC0 pxhere.com