Hälsosam barnsömn – hur mycket måste det sova i alla åldrar?

Friska sömnbehov för barn i olika barnåldrar Råd till mamis

Alla unga föräldrar letar efter den framgångsrika vägen till hälsosam barnsömn. Men varje bebis och barn är en individuell personlighet och har sitt eget behov av sömn. Vissa saker gäller dock alla små barn. Dina sömnvanor ändras i alla åldrar, särskilt under de första månaderna av livet. Mammor måste lära sig att tolka de olika faserna av bebisens sömn. Detta är det enda sättet du kan använda din barns sömntider för att slappna av och ta en tupplur. Hur lång tid tar a hälsosam sömn i vilken barnålder som helst kommer du att lära dig av den här artikeln.

Babys sömnbehov – anpassa sig till hans sömnvakningsrytm

Baby foto Superman idé modern Adele Enersen-Rosa baby spjälsäng

Att veta hur mycket hälsosam sömn ett barn behöver i alla åldrar är viktigt. Sömnrytmen och sömnens varaktighet är mycket olika för alla barn. Det finns inga strikta sovregler, särskilt för nyfödda. De lätta sömnfaserna är viktiga för bebisarna. Den vanliga rytmen börjar utvecklas först efter den fjärde månaden i livet. Först då får barnet en sensuell känsla för dag och natt, ljus och mörker, vila och aktivitet. Sovtiden brukar vara i nattimmarna.

Hur länge sover ett friskt barn i olika åldrar?

Baby behöver en hälsosam sömn. Lakan Schneeman-Adele Enersen

– Spädbarn behöver 15 till 20 timmars sömn om dagen för att kunna bearbeta allt de har lärt sig. De fördelar sina sömntider jämnt över dagen och natten. Under de första veckorna i livet sover de med 6-7 sömnintervaller, vilket kan pågå från 45 minuter till 3-4 timmar. Spädbarn sover väldigt ofta under måltiderna, eftersom fysisk kontakt med modern och medvetenheten om hennes hjärtrytm har en lugnande effekt på barnet.

– Vid 1 månaders ålder sover en frisk baby 8-12 timmar i 3 sömnintervaller

– Från 1 till 3 månaders ålder är den genomsnittliga sömntiden 11 per dag. Vissa barn klarar sig med 9-10 timmar, andra tar 15 timmar.

– Vid 3 till 6 månaders ålder behöver spädbarn 10-11 timmars sömn, främst i 2 större sömnintervaller. Barnet börjar anpassa sig till dag-och-natt-cykeln. Sömntiderna är mer koncentrerade under nattimmarna. Barnet behöver 2-3 korta sömnfaser om dagen.

– I åldern 6 till 9 månader – Det totala sömnbehovet är nu tillbaka till 11 timmar, men mer jämnt. Barnet börjar sova hela natten och somnar vid vissa tillfällen. Ju längre sömnperioden under dagen, desto mindre sömn behöver barnet på natten, och vice versa.

– Vid 7 till 12 månaders ålder behöver barnet 10-11 timmars sömn, två gånger om dagen.

– Under det första till andra året av livet minskar behovet av sömn kontinuerligt. Barn behöver en middagssömn och en nattsömn totalt 10 timmar i genomsnitt.

– Under det tredje till fjärde levnadsåret är hälsosam barnsömn inte mindre än 8-10 timmar. Många småbarn vänjer sig helt vid lunchsömnen.

 Sömnbehov för småbarn och spädbarn

Healthy Baby Sleep Photos-Butterfly wings Adele Enersen-Sleep supplies

Foton av: Adele Enersen