Hur barn kan idrotta hemma – idéer för att hålla ditt barn aktivt i dåligt väder

Den nuvarande karantänen eller begränsade områden i allmänhet på grund av Covid -19 kräver mycket av föräldrar – barn får inte gå till lekplatsen för att släppa ut ånga och den överskottsenergi som samlas med dem kan vara ganska utmattande för både mamma och pappa. Men även på vanliga regniga eller särskilt blåsiga dagar måste spelningen avbrytas. Sedan bör man leta efter ett annat sätt att få barnen att träna och bli av med sin energi. Ett sådant alternativ är att låta barn spela sport.

Barns sportövningar för inomhus och utomhus

Barnsport - idéer för roliga övningar med coronavirus och regn

När allt kommer omkring är sport alltid bra, så det kan inte skada om du som föräldrar deltar. Tvärtom, du fungerar faktiskt som en bra förebild och motiverar. Men vilka övningar passar bäst när barn vill eller ska idrotta? Vi förklarar det för dig!

Sport för barn att släppa ut ånga

Sporta med barn och spendera aktiv tid hemma

Alla listade sportövningar kan naturligtvis inte bara utföras inomhus. Det är alltid bättre ute i friska luften. Men om vädret inte samarbetar är dina egna fyra väggar eller en sporthall ett bra alternativ. Hur som helst kan fysisk aktivitet aldrig vara skadligt för din hälsa – så länge du inte överanvänder din kropp, förstås.

Barn och sport – Löpning

Barn gillar att springa och de kan göra det inomhus och utomhus

Det som vanligtvis inte är särskilt uppskattat av vuxna är mycket roligt för barn: löpning och löpning. Och det fungerar inte bara utomhus på ängen. Barn kan också utöva denna typ av sport i huset genom att hitta på olika spel för barn och motivera de små att träna mer. Du kan springa runt bordet eller flera distanser fram och tillbaka i vardagsrummet. En lång hall är också perfekt.

Barn gillar särskilt tävlingar (och det beröm de får från sina föräldrar efteråt). Vad sägs om till exempel om du gjorde en liten stafett genom lägenheten? Löpning blir också mer intressant om du ändrar dina rörelser däremellan: att skriva, knälyft eller vidröra rumpan med hälarna medan du springer. Du kan också uppmuntra barn genom träning och sport, om de måste ändra riktning, variera hastigheter och kombinera olika rörelser. Som du kan se kan sport utformas på ett mycket varierat sätt för barn.

Hoppövningar

Hoppa och idrotta med barn - variationer för hopp

Hoppning stärker musklerna och förbättrar kardiovaskulär kondition och uthållighet. Och ett enkelt hopp upp är ingalunda det enda alternativet. Om du vill att barnen ska idrotta, varför inte prova dem?

 • Hoppande jack
 • Dra åt benen när du hoppar
 • Hoppa fram och tillbaka eller åt sidan
 • Hoppa på ett ben (tränar även balans)
 • Hoppa i luften och korsa benen vid landning. Ändra vid nästa hopp.

Knäböj och utfall

Knäböj och utfall stärker musklerna i dina ben och skinkor

Knäböj stärker musklerna i benen och glutes. Detta är i sin tur den bästa grunden för att säkert kunna utföra olika idrottsövningar i framtiden. Så de så kallade knäböjarna är perfekta när barn vill göra sport. Förutom de klassiska knäböjarna är lungorna också lämpliga. Dessa fungerar inte bara framåt och bakåt, utan också åt sidorna. Och med dessa övningar som grund kan du komma på ett roligt träningspass för barn, till exempel:

 • Knäböj följt av ett hopp
 • Alternerande knäböj och utfall i olika riktningar
 • Håll din knäböj
 • Knäböj med benen axelbredd isär eller i sumoläge (benen är spridda isär och fötter och knän pekar i samma riktning)

När du gör detta, se till att behålla rätt hållning så att du inte belastar lederna. Knäna ska aldrig ligga över tårna och vikten ska ligga på hälarna.

Barnsport hemma-sit-ups, armhävningar och plankor

Plankor som barnsport och för vuxna - håll en tävling med föräldrar

Särskilt överkroppen (men inte bara) tränas med de klassiska sit-ups och armhävningarna. Sedan finns det plankorna, som är lika populära bland vuxna och är ett utmärkt sätt att väcka stridsandan hos dina barn. Du kan till exempel organisera en liten tävling. Vem kommer att hålla längst? Som vuxen är du inte bara domaren. Du ansvarar också för att rätt position upprätthålls.

Och för att de klassiska sit-ups inte ska bli tråkiga kan du lägga till ytterligare rörelser: när du lyfter bålen, håll benen diagonalt i luften eller rakt upp, utför cykelrörelser med benen, sparkar i luften etc. Alla dessa övningar kan göras kan kombineras med de som nämns ovan för ett roligt träningspass när barnen ska idrotta.

Idéer för spel för barnsport

Sportspel för hemmet - håll dig aktiv i dåligt väder

 • Stafett med knäböj: Barnen bildar två rader på vardera sidan av rummet och tittar på varandra. Vid startsignalen springer de mot varandra, möts i mitten och gör tre knäböj. Efter varje knäböj måste de två barnen som vetter mot varandra slå varandra i händerna. Sedan springer de tillbaka till utgångsläget och upprepar stegen.
 • Hörnet: Varje barn får ett hörn i rummet. Sedan ska de springa runt i rummet (t.ex. i en cirkel) och, på din signal, återvända till hörnet och utföra vissa övningar där (sit-ups, armhävningar, knäböj, hoppjackor, etc.). Det är bäst att låta barnen själva bestämma vilka de ska vara.
 • Löpning med övningar: Markera en tävlingsbana med kottar, kuddar, tomma burkar, flaskor eller något annat föremål. När “gå” springer barnen iväg och så fort du ropar “tillbaka” måste de vända och springa tillbaka till starten. Innan barnen kommer dit, ge dock en ny signal som ber dem att göra någon övning (knäböj, hoppa, rulla, armhävningar eller variationer av det, etc.). Kom i förväg överens om hur signalen ska se ut och vilken övning barnen skulle vilja utföra.

Moder -barnsport – stretchövningar som avslutning

Stretchövningar bör göras före och efter träning

För att hålla musklerna starka och friska efter att barnen har tränat är stretchövningar viktiga. Detta förhindrar också skador. Sträckorna efter träning och träning är också ett bra sätt för barn att lugna ner och komma ner.