Omfattande grönt tak i “Planar House” – modern arkitektur med ett grönt tak från Brasilien

omfattande grönt tak design plan hus brasilien grönt tak murverk natur grönt utrymme arkitektur murverk tegel

Det omfattande gröna taket på “Planar House” i Porto Feliz, en kommun i den brasilianska delstaten São Paulo, är en radikal övning i horisontalitet. Huset är också en aspekt som ofta utforskas i Studio MK27s projekt. Diskret införd i miljöns högsta punkt och gynnad av den befintliga topografin, är dess närvaro mest märkbar i basområdet istället för volymetriskt. Det arkitektoniska byggprojektet är följaktligen en omfattande linje i ett öppet landskap.

omfattande grönt tak design plan hus brasilien grönt tak murverk natur grönt utrymme arkitektur kväll utsida

Perfektionen av det extraordinära boendet uppnås framför allt av det omfattande gröna taket, som imiterar den omgivande gräsmattan genom och igenom. Med tanke på takterrassen som byggnadens femte vägg har arkitekterna också noggrant integrerat solpaneler och takfönster i detta fascinerande gröna tak. Denna typ av infogning på fastigheten krävde omsorg och uppmärksamhet vid takets utformning. Detta var också en övning i sammansättning och val av utrustning som teamet placerade där.

Omfattande gröna tak som en del av landskapet

omfattande grönt tak design plan hus brasilien grönt tak murverk natur grönt utrymme arkitektur gräsmatta trädgårdsmästare

Som nämnts ovan härmar det omfattande gröna taket det stora betet runt det och bidrar också till den termiska komforten i huset. “Ur strukturell synvinkel är den gröna takterrassen en enorm betongplatta som stöds direkt av pelare som står på tre axlar”, förklarar huvudarkitekten för MK27 -studion. Men i verkligheten behöver du inte vara expert på arkitektur för att inse att det är mycket mer än så.

omfattande grönt tak design plan hus brasilien grönt tak murverk natur grönt utrymme arkitektur betongplatta klubbstol

Väggen, som vanligtvis är en symbol för splittring och isolering i detta projekt, verkar mer konkav och delvis konvex. Det omsluter gården och skapar transparens och skydd från gatan. Tegelstrukturen bidrar till en mysig atmosfär och skapar ljusfilter med kinetisk effekt under dagen.

Kontrasterande rumsdesign

omfattande grönt tak design plan hus brasilien grönt tak murverk natur grönt utrymme arkitektur sovrum

För din information är bungalowens interiör funktionellt uppdelad i två delar. Den första strukturen inkluderar serviceområden och ett gym. Det finns också ett stort öppet utrymme för spel och filmer eller tv. Den andra flygeln rymmer fem föräldrasviter, som är rum med angränsande badrum. Det omfattande gröna taket imponerar också när det fyller ögat, trots sin diskreta placering, utan att verka påträngande.

omfattande grönt tak design plan hus brasilien grönt tak murverk natur grönt utrymme arkitektur exteriör

Dessutom kan invånarna helt öppna eller stänga vardagsrummen, som ligger i fastighetens båda ändar, beroende på deras önskemål och behov. Logiskt är detta möjligt tack vare de generösa skjutfönstren. Detta förvandlar omedelbart huset till en rikt proportionerad terrass med dörrarna öppna. Således är den helt omgiven eller till och med uppslukt av den vackra naturen.

Omfattande gröna tak som en viktig del av arkitekturen

omfattande grönt tak design plan hus brasilien grönt tak murverk natur grönt utrymme arkitektur

Samma fängslande effekt kan observeras när man tittar på det platta huset ovanifrån – i det här fallet är dock det stora gröna taket ansvarigt för det. Strukturellt är betongplattan en styv plattform som inte stöds av balkar, utan direkt av pelarna, som är modulärt fördelade i tre axlar. De korsformade metallkolumnerna hyllar de eleganta proportionerna av den miesiska arkitekturen.

omfattande grönt tak design plan hus brasilien grönt tak murverk natur grönt utrymme arkitektur interiör klubb stol

Interiören i den exklusiva lägenheten är utrustad med låga trämöbler. Arrangemanget lämnar tillräckligt med utrymme för fri cirkulation mellan möblerna och panelerna. Denna särart förstärker den naturliga effekt som redan kan kännas överallt i bostaden. Av denna anledning möjliggör stämningen individuell läsning av varje enskilt rum. En genomskinlig, flerfärgad klubbstol som hänger från taket väcker genast uppmärksamhet. Detta står också i kontrast med husets horisontal.

Imponerande yttre design tack vare omfattande gröna tak och murverk

omfattande grönt tak design plan hus brasilien grönt tak murverk natur grönt utrymme arkitektur fågelperspektiv omgivning

Runt den stela formella fördelningen finns en vertikal vägg av massiva tegelstenar anordnade i fasta ämnen och hålrum. Paradoxalt nog definierar murverket olika kopplingar mellan de inre och yttre utrymmena.

omfattande grönt tak design planar hus brasilien grönt tak murverk natur grönt utrymme arkitektur planlösning

Dessutom bidrar den genombrutna väggen till detta luftiga och avslappnade resultat. På bilden ovan kan du beundra den anmärkningsvärda strukturen och den suddiga vågformen. Det senare minskar också det övergripande sammanhanget och kontrasterar fint med den gröna takterrassens rektangulära form.

omfattande grönt tak design plan hus brasilien grönt tak murverk natur grönt utrymme arkitektur fågelperspektiv

I detta avseende tillägger arkitekterna att väggen vanligtvis är en symbol för splittring och isolering. Detta får dock en ny innebörd i samband med detta projekt. Tack vare sin struktur bidrar teglet till den varma atmosfären och skapar ljusfilter med kinetiska effekter under hela dagen. Tack vare den anpassade belysningen visar detta strukturella element också sin potential på natten.

Arkitekters webbplats av Studio MK27