Prefabricerade hus: snabbt, enkelt och nu väldigt individuellt

Prefabricerade hus -arkitekt-hjälp-fasad-teak

Prefabricerade hus gör det möjligt för byggare att planera och bygga sitt eget hem snabbt, billigt och utan obehagliga överraskningar. Det är därför de åtnjuter ökande popularitet. Under tiden kan prefabricerade hus också utformas mycket mer individuellt än vad som var fallet för några år sedan.

Prefabricerade hus kan monteras på tre dagar

prefabricerade hus snabbt-enkelt-montera-fasad-ytterdörr

Att bygga ett hus på det traditionella sättet tar månader. Med prefabricerade hus är det mycket snabbare: när källaren eller grunden är på plats kan det faktiska huset kan monteras på två till tre dagar. Fönster, dörrar och anslutningar för sanitets- och elinstallationen är redan installerade i de prefabricerade husdelarna. Efter dessa två till tre dagar kan det inre av det prefabricerade huset sedan utföras. Eftersom montering av ett prefabricerat hus av prefabricerade delar är så snabbt och jämförelsevis enkelt kan byggägare spara inte bara tid utan också pengar. När allt kommer omkring är arbetstiden i Tyskland väldigt dyr.

Prefabricerade hus kan beställas i olika steg av expansion. Om byggaren är villig att göra interiören själv, till exempel, kan han spara pengar jämfört med ett hus som byggts av leverantören redo för inflyttning. Det finns till och med möjlighet att bara få paketet levererat och montera hela det prefabricerade huset själv. Detta är det överlägset billigaste alternativet. Men komfort lider av detta, naturligtvis, och byggandet av huset kan ta lite längre tid tills allt är klart för inflyttning.

De prefabricerade husen lämnar utrymme för individuella önskemål

Prefabricerade hus snabbt-montera-fasad-golv-till-tak-fönster

På grund av den standardiserade produktionen har prefabricerade hus en konsekvent kvalitet och kan monteras snabbt. Naturligtvis går detta på bekostnad av individualiteten. Men nu finns det stort handlingsutrymme även med prefabricerade hus. Om möjligheterna i detta avseende med konventionella så kallade typhus inte räcker tillåter många prefabricerade husleverantörer dig att sitta direkt med en arkitekt och designa de prefabricerade husdelarna efter dina egna önskemål. Detta ger mer frihet, till exempel när du delar rummet, men det kostar vanligtvis mer pengar. Generellt kan man säga, att allt som går utöver standardutrustningen i ett prefabricerat hus får kostnaderna att stiga snabbt. I slutändan är byggare dock mycket billigare än om de planerar och bygger ett hus med konventionella metoder.

Prefabricerade hus i olika varianter

prefabricerade hus snabb-individualitet-fasad-färg-material

Prefabricerade hus av olika slag kan ses i modellhusutställningar så att byggare kan få ett första intryck. Många prefabricerade husleverantörer har hela modellhusboplatser för detta ändamål.

Prefabricerade hus behöver inte längre vara gjorda av trä längre. Trästativkonstruktionen är fortfarande dominerande på den prefabricerade husmarknaden. Men det finns nu också prefabricerade hus av prefabricerade massiva konstruktionselement. Slutligen finns det en rad olika alternativ för fasaden: trä, klinkersten, gips eller Yton -stenar är bara de mest populära alternativen för att klä det prefabricerade huset.

Det rena arkitekthuset: individuellt, men dyrare

arkitektens hustak tak-golv-till-tak-glasrutor-trädgård

Trots detta designrum har det rent arkitektritade huset naturligtvis fler möjligheter som byggare att genomföra även ovanliga designförfrågningar. De som tar denna väg arbetar med arkitekten efter eget val alla steg från planeringen av huset till dess färdigställande mestadels nära varandra. Bra arkitekter erbjuder byggnadsägare ett brett utbud av tjänster som rör planering och byggande av sitt eget hem. Detta gör klientens arbete mycket enklare, men det kan vara dyrt.

beräkna de förväntade kostnaderna

prefabricerade hus-modern-snabb-konstruktion

En online budgetkalkylator ger information om förväntade kostnader för olika typer av hus. Till exempel kan byggnadsägare beräkna hur mycket pengar de skulle spara med ett prefabricerat hus jämfört med ett arkitekthus eller hur mycket personligt arbete de skulle behöva göra för att hålla sig inom en viss budget.

Arkitekter kan också hjälpa till med prefabricerade hus

prefabricerade hus-modern-terrass-tak-gul-fasad

För övrigt kan konsultation av en oberoende arkitekt också vara användbart för prefabricerade hus. Han kan kompetent övervaka att arbetet med det prefabricerade huset utförs på rätt sätt och därmed skydda klienten från obehagliga överraskningar. Dessutom har arkitekter erfarenhet av att läsa kontrakt och kan därför känna igen oklar formulering i förväg. “Det är därför du bör söka råd från en arkitekt eller civilingenjör före, under och efter byggfasen när du bygger ett prefabricerat hus”, rekommenderar Hamburgs arkitekturexpert Giorgio Gullotta. I de flesta fall förväntar han sig en avgift på 1000 till 1500 euro för en arkitekt som är involverad i en sådan funktion. Enligt hans uppskattning är det betydligt mindre pengar än kostnaden för eventuella misstag, fel eller missförstånd som oerfarna byggare kan förvänta sig.