5 vanliga misstag när du sätter upp ett barns rum

Ett barnrum måste nödvändigtvis vara mångsidigt när det gäller inredning. Föräldrar står inför flera beslut som måste fattas för att både barnet och sig själva ska kunna lita på rummets säkerhet och komfort. Men många av oss gör fortfarande samma misstag när det gäller att skapa ett harmoniskt utrymme för en bebis eller ett äldre barn. För att hjälpa dig med den här uppgiften kommer vi att visa dig några typiska inredningsfel i barnkammaren och också ge tips om hur du åtgärdar dem.

 Fel # 1 – bortse från säkerheten

Barnrum för ballonger med ballonger och romerska persienner med världsresor

Ta hänsyn till platsen och antalet eluttag, elektriska apparater och kablar i barnkammaren och se till att de är dolda och isolerade.

När du lägger kakel, tapetserar och målar möbler är det nödvändigt att undvika frätande syntetiska blandningar med en stark lukt.

Barn i alla åldrar föredrar att leka på golvet, så en matta får inte saknas i barnrummet. Det är bäst att välja en kompakt barnmatta med en kort hög. Syntetiska material är bättre lämpade för barnrummet eftersom de är robusta och knappast orsakar allergier.

Lita på naturmaterial i barnrummet

Fundera noga över materialvalet för möbler, textilier och inredning. Använd naturmaterial som trä, bomull, linne och ull.

Hängande lampor ska placeras så högt som möjligt från taket och bort från sängen. Bord- och golvlampor ska vara stabila och ha en bred bas. När det gäller fönsterdekoration är det bättre att välja romerska persienner och ljusgardiner.

 Fel # 2 – Rummet ser rörigt ut

Könsneutralt barnrum i beige och mint

Föräldrar lägger ofta möbler och föremål i barnkammaren som är helt värdelösa för barnet, till exempel en stor gammal garderob eller en skrymmande byrå från vardagsrummet eller ett par imponerande stora vingstolar. Men om du tänker efter noga är det just dessa föremål som tar upp det värdefulla utrymmet för att leka och leka.

I ett barns rum under 3 år det borde inte vara något överflödigt att det av misstag kan snubbla över eller välta. En barnsäng, en liten garderob eller en kompakt byrå räcker.

Förvaring av böcker på hyllor i barnrummet

Ta också plats för förvaring av leksaker och de första barnböckerna (det kan vara en liten hylla av trälådor), samt ett kreativitetsområde där du kan placera ett barnbord och stol.

Barnrum för tjejer 3-6 år med inbyggd garderob, sittgrupp och hyllor

En flicka eller en pojke i åldern 3-6 år kan redan ha hobbyer som modellering, pussel eller teckning. Ett barn i denna åldersgrupp kan berätta exakt vilka leksaker och vilka färger och former de gillar bäst. Det är därför mer lagringsutrymme behövs för allt detta.

Det måste dock noteras att ditt barn fortfarande behöver tillräckligt med utrymme för rörelsesspel, så det rekommenderas inte att sätta upp för mycket möbler. Till exempel, istället för en byrå, skulle det vara bättre att hänga två eller tre hyllor på en lämplig höjd för barnet.

Ungdomsrum för flickor med en loftsäng och ett skrivbord med parisisk stil i rosa och vitt

För ett barn mellan 6 och 12 år barnkammaren ska se annorlunda ut. Ett större skrivbord behövs och behovet av en lekplats försvinner gradvis. Till och med den lilla prinsessan kunde önska sig en ännu större garderob för alla sina kläder.

 Fel # 3 – Olämpliga färgval

Barnrums väggfärg ecru med vita möbler och skumrosa dekoration

Ett annat vanligt misstag när man dekorerar ett barns rum är färgschemat. Detta händer av olika skäl. Till exempel, för att spara krångel, besvär eller pengar, ser många föräldrar helt enkelt inte det brådskande behovet av att måla om eller tapetsera väggarna och skjuta upp renoveringsarbetet tills vidare..

Men färgdesignen har en direkt effekt på vårt välbefinnande och varje färg utlöser helt andra känslor. Ett litet barn känner särskilt tydligt hur färger och mönster påverkar sitt nervsystem.

Barnkammaren för en nyfödd bör vara ljus och präglas av naturliga färger. Här är ljus sand, beige, azurblått, mjukt grönt och andra pastellfärger bäst. Ljusa färger kan introduceras genom enskilda element och naturligtvis också genom leksaker. En väggmålning med djur, fåglar och blommor på en av väggarna hjälper barnet i det dagliga lärandet om världen och har en positiv, lugnande effekt.

Flickor barnkammare i pastellfärger med tipi tält

Barnkammaren för en förskolebarn behöver inte skimra i ljusa färger. Om designen och dekorationen av barnens interiör använder rikliga iögonfallande nyanser, kommer rummet att se ut som ett lekrum i en nöjespark. Ett sådant misstag i uppställningen kommer i sin tur att göra det svårt för barn att koncentrera sig, till exempel att göra läxor.

Barnrum för barn mellan 3 och 6 år

Ett lite äldre barn kan redan nu vara med och välja rätt färger för sitt rum. Genom att be ditt barn om råd gör du dessutom tydligt vad du tycker om deras åsikt, vilket är mycket viktigt för att bygga upp ett förtroendefullt förhållande i framtiden.

 Fel # 4 – Inget utrymme för spel och kreativitet

Skapa utrymme för spel och kreativitet i barnkammaren

För att styra all den kreativa energi som ackumuleras i ett barn i rätt riktning bör man tänka på att organisera ett bekvämt, väl upplyst utrymme så att barnet lugnt kan leka med modelleringslera och färger.

mysigt hörn i barnrummet enligt montessori

Om ditt barn redan är äldre, låt dem delta direkt i utformningen av ett mysigt hörn i barnrummet. Tillsammans kan du också bygga en grotta av filtar, linnemantlar eller gamla lakan. Denna plats kommer att vara ditt barns favoritplats i hela huset. Där kan den läsa eller leka med grannarnas barn.

 Fel # 5 – Otillräcklig belysning eller kallt ljus

ikea barnrum 2021 med gott om förvaringsutrymme och bra belysning

Belysningen i barnkammaren är också av stor betydelse för barnens komfort och hälsa. Eftersom det finns zoner med olika funktioner är det fel att tro att en taklampa räcker. Ljuset ska vara jämnt fördelat över hela rummet och komma från flera källor, t.ex. en taklampa, en bordslampa i arbetsområdet och en vägg- eller golvlampa vid sängen.

När du väljer lampor till barnrummet spelar inte bara kraften utan också ljusfärgen en avgörande roll: Ljuset ska vara varmt och gulaktigt. Helst bör lamporna vara utrustade med en dimmer så att ljusstyrkan kan regleras därefter.

Välj lättviktsmodulmöbler för barnrum