Gör ditt hem säkert för barn-tips för blivande föräldrar

Lägenhet-tips för blivande föräldrar

Olyckor är en av de vanligaste dödsorsakerna hos barn och kan inte bara hända utanför dina fyra väggar. Ofta väntar många faror i hemmet som föräldrarna inte riktigt är medvetna om. Även när avkomman är på väg att komma är det viktigt att skaffa tillräcklig information och vidta försiktighetsåtgärder. Särskilt under det första levnadsåret har föräldrar andra saker att göra än att tänka på hur de bäst kan göra lägenheten barnsäker. Desto bättre när allt är väl förberett. Bli aktiv är mottot här och kan förhindra olyckor som kan skada barnet.

 Gör ditt hem barnsäkert – uppfatt medvetet ditt hem

Gör ditt hem säkert för barn Designa ett barnrum

Mer än 1,5 miljoner barn har olyckor i tyska hushåll varje år, och ibland allvarligt. De nyfikna dagis- och skolbarnen påverkas inte nödvändigtvis. Faktum är att det är särskilt vanligt hos spädbarn och småbarn. Tendensen för olyckor med barn ökar och visar hur viktigt det är att hantera problemet. Små förändringar i hushållet är ofta tillräckligt för att minska risken på lång sikt. Olycksfrekvensen kan delas in i rum och lägenhetsområden:

 1. barnkammare
 2. Kök
 3. Trappa
 4. trädgård
 5. Kvarvarande vardagsrum

Barn skadas särskilt ofta genom att falla, till exempel nerför trappan, från skötbordet eller från loftsängen. Helst placerar föräldrar sig därför i sitt barns position och tittar på lägenheten:

 1. Sitt på golvet och se dig omkring
 2. Krypa genom lägenheten
 3. Var uppmärksam på vad som också kan uppnås från marken
 4. Var uppmärksam på vad som kan intressera barn

Att skriva en checklista och notera det som uppmärksammas är det första steget mot ett barnsäkert hem.

 Gör ditt hem barnsäkert – gör ändringar steg för steg

Platt spjälsäng Undvik risk för halkning

Lägenhetens anpassning till barnens behov börjar helst före födseln. Barnrummet är den första kontaktpunkten. Se till att möblerna är robusta och barnsäkra när du köper möbler. Låsbara skåp och lådor med dämpningssystem är ett bra alternativ till klassiska möbler. Skötbordet är upplagt på ett sådant sätt att avkomman inte kan falla av sidorna. Om möblerna har hörn och kanter är dessa försedda med ljusklädsel. Det finns speciella bilagor här som är lätta att fästa.

Stabiliteten mot tippning ska inte underskattas. När ungdomarna börjar dra upp sig på möblerna behöver de ett stadigt stativ. Byrå och skåp fästs bäst på väggen också.

Att tillhandahålla ordningssystem är ett tips som föräldrar kan ta till sig. Även om det bara är leksakslådan som leksakerna kastas i om och om igen. På så sätt kan snubblande risker snabbt rensas ur vägen och golvet i barnrummet utgör ingen fara.

El är fortfarande ett problem. Sockelskyddet är redan en del av nästan alla hushåll med barn idag, men det finns fortfarande fler områden att tänka på:

 • Det är viktigt att helt dölja kraftledningar
 • Dölj leder till elektriska enheter som CD -spelare och lampor så att de inte kan snubbla över
 • Sätt på batteridrivna nattlampor

Obs: Det är frestande att snabbt byta ut spjälsängen mot en loftsäng. Trots det stora fallskyddet ramlar fortfarande många barn ner från loftsängen. Det rekommenderas därför att loftsängen endast används när avkomman är minst sex år.

 Gör ditt hem barnsäkert – trappor – så kan barn skyddas

Att göra ditt hem barnsäkra trappor är farligt

Det tar fortfarande tid innan avkomman kan krypa? Det spelar ingen roll – ju tidigare trappskyddet är installerat desto bättre. Det tar bara fem minuters arbete att skydda barnet från livshotande fall. En trappport gör att ungdomarna inte försöker ta sig ner för trapporna ner eller upp på egen hand. Från trappans farliga område fortsätter utsikten in i köket.

Barn tenderar att vara där deras föräldrar är. Därför är köket naturligtvis ett spännande utrymme. En lekplats i köket är idealisk för att distrahera barnet. Här får de unga sina egna grytor och skedar som kan användas. Det fungerar inte heller att fylla de tillgängliga skåpen med ofarliga saker som matlådor och krukor. Rengöringsmedel, knivar och saxar, å andra sidan, bör placeras särskilt högt upp. Det finns också speciella tillägg som snabbt kan fästas för att säkra ugnen och diskmaskinen.

Viktigt: Håll koll på kablarna och undvik dukar. Barn drar upp sig med vad de än kan ta tag i. Vattenkokaren som just har slagits på faller snabbt ner eller med duken tar tekannan sig från bordet till golvet. Skållning är särskilt vanligt vid olyckor i hushållet.

Att göra ditt hem barnsäkert – badrum och trädgård – den underskattade faran

Barnsäkra lägenheter gör badet roligt Badrum

Förutom barnrum, trapphus och kök finns det ännu farligare områden för barn i huset och lägenheten. Detta inkluderar badrummet och trädgården. Badrummet, mestadels kaklat och utrustat med löpare, innehåller en mängd glidfällor. Om avkomman faller och landar på huvudet kan detta få allvarliga konsekvenser. Barn ska därför inte lämnas ensamma i badrummet. När det är möjligt bör du undvika hala löpare. Det är också viktigt att låsa in städare. Dessa hålls ofta fortfarande nära marken. De ljusa färgerna och stora dofterna av badrumsrenare och tvättmedel lockar dock nästa generation.

Alla som har en trädgård har en anledning att vara lyckliga. Här kan barnen leka, leka och njuta av frisk luft. Men farorna lurar också i trädgården. Ett staket för trädgårdsdammen är ett måste. Trädgårdsredskap hör hemma i en förvaring även om föräldrar bara försvinner i några minuter. Det är särskilt viktigt att söka i trädgården efter giftiga växter.

Tänkt på allt? En översikt i form av ett guidebok kan användas här som ett komplement till förberedelsen av huset och lägenheten för avkomman.