Belysning med hängande lampor: Vilka rum passar en hängande lampa?

En mycket avgörande faktor för effekten av en lägenhet eller ett rum är den valda belysningen. Detta gäller inte bara själva ljuset – är det särskilt ljust när det gäller färg? – men också för lampornas form. Här är det vettigt att planera belysningen korrekt i förväg. Men detta inkluderar också lämplig kunskap: I vilka rum passar taklampor? För detta har vissa fynd framkommit som du bör hålla dig till om du inte vill skapa en ful effekt med dina hängande lampor.

Mycket höga rum kräver nästan en hängande lampa

Rum med högt i tak och hängande ljus

Ett Taklampa passar särskilt bra i stora rum med högt i tak. Dessa behöver inte nödvändigtvis vara en del av en lägenhet. Sådana stora rum inkluderar också hotellfoajéer eller någon form av foajé, sammankomsthall eller trapphus med större anläggningar. Hänglamporna ska inte bara smälta in väl i kompositionen och hjälpa till att definiera den. Naturligtvis bör de uppfylla sitt egentliga syfte, nämligen att se till att rummet är väl upplyst. Varigenom “bra” är en definitionsfråga, beroende på önskad effekt. En bar med högt i tak kräver en annan intensitet av belysning än en aula. I bästa fall kan du Belysningsstyrka reglera med ett hängande ljus, helst även steglöst.

Trapphusbelysning högt i tak flera hängande lampor

Ett bra tips är att hänga upp flera hängande lampor i rad i särskilt höga rum. Detta är inte bara extraordinärt i allmänhet, det gör verkligen skillnad. Det får också flera ljuskottar att existera i ett rum, vilket alltid skapar intressanta effekter.

Också mycket attraktiv i privata lägenheter

Hänglampor för belysning i lägenheter ovanför matbordet

I en privat lägenhet rekommenderas särskilt användning av hängande lampor om du vill ge ett rum ett speciellt blickfång eller om du också har högt i tak där. Detta är vanligtvis fallet i riktiga gammaldags lägenheter där taket kan vara fyra meter högt. Det som först låter som varje lägenhetsjägares dröm, visar sig vid längre övervägande ofta vara ganska bar och inte särskilt bekväm. Här hjälper hängande lampor – särskilt större – att visuellt minska utrymmet. Användningen av ett sådant rum i en gammal lägenhet är av sekundär betydelse. Om det är högt i tak passar en hängande lampa alltid bra, oavsett om det är i sovrum, vardagsrum eller annat rum.

Hängarmatur som dekorativ accent i rummet

Beroende på inredning kan en hängande lampa naturligtvis också användas utan högt i tak om den också kan integreras i vardagsrummet och skapa en extraordinär höjdpunkt.

Hänglampor i köket?

Hänglampor i köket ovanför köksön

Oavsett om det är en enda hängande lampa eller flera i rad: att belysa matbordet med en hängande lampa är en bra idé även med lägre tak och är därför utbredd. Avståndet till matbordet ska vara mellan 70 och 85 centimeter, då känner de närvarande sig bekväma och lampan hänger inte för lågt. Samtidigt bör man naturligtvis se till att bordet är tillräckligt upplyst så att ingen sitter förlorad i mörkret och knappt kan se sin mat.

Slutsats

Hänglampor med elegant design i vardagsrummet

En hängande lampa är alltid ett bra val när det är högt i tak eller när ett rum behöver en speciell karisma. Det har också etablerat sig som den idealiska lösningen för matplatsen i köket eller vardagsrummet.