Hur artificiellt ljus bidrar till större välbefinnande hemma

Ljus har ett stort inflytande på välbefinnandet. Om det saknas dagsljus krävs ett genomtänkt koncept för konstgjorda ljuskällor för en trevlig atmosfär. Läs här vad som är viktigt och hur ljus påverkar organismen.

Information om Kelvin – avgörande för ljuseffekten

Färgtemperaturen på lamporna är avgörande för ljuseffekten

Kvaliteten och egenskaperna hos lamporna som används spelar en viktig roll när det gäller bekväm belysning. Den naturliga färgen på det artificiellt genererade ljuset, även kallat ljusfärg, är elementärt. Den avgörande faktorn är det Färgtemperatur, som anges i Kelvin (K). För en mysig atmosfär i vardagsrum rekommenderas lampor med en varmvit ljusfärg eftersom detta utstrålar komfort. För att generera varmt vitt ljus krävs mellan 2 700 och 3 300 Kelvin. De som arbetar hemma och vill koncentrera sig bättre på hemmakontoret eller som vill ha objektiv belysning när de arbetar på arbetsytor i kök rekommenderas bättre att använda följande färgtemperaturer:

Neutral vit: 3 300-5 300 Kelvin

Vitt dagsljus: 5.300 Kelvin

För att göra något bra för miljön samtidigt rekommenderas inköp av lysdioder. De är för närvarande de mest ekonomiska ljuskällorna på marknaden och inspirerar nu med sin stora variation. De finns i alla tänkbara storlekar och för alla ramar.

Dagsljuslampor mot vinterblues

På grund av brist på dagsljus upplever många människor humörsvängningar under vintermånaderna

På grund av brist på dagsljus upplever många människor humörsvängningar under vintermånaderna. Dessa kan bli så allvarliga att säsongsbetonad affektiv störning (SAD) diagnostiseras. Det som menas är vinterdepressionen eller vinterbluesen. Konsekvenserna sträcker sig från koncentrationsproblem, konstant trötthet och håglöshet. Eftersom kroppen kommer i kontakt med för lite solljus, frigör kroppen mer melatonin (sömnhormon), vilket i sin tur orsakar Sömn-vakna rytm och den Hormonell balans påverkas negativt. Konventionell, konstgjord belysning i vardagsrum kan inte kompensera för bristen på ljus. För jämförelse: en vanlig lampa skapar ofta inte mer än 150 lux (belysningsenhet), en solig sommardag å andra sidan råder upp till 100.000 lux utomhus.

Särskilda dagsljuslampor simulerar naturligt solljus

Speciella dagsljuslampor är ett effektivt sätt att simulera naturligt solljus och ge kroppen bästa möjliga stöd för att reglera dess kroppsfunktioner. Kvalitetsprodukter med minst 2500 lux är lämpliga för ljusterapi eftersom en medicinsk effekt endast uppstår från detta värde. Användningstiden per dag beror på ljusintensiteten. Mer information om dagsljuslampor kan du läsa i guiden för testportalen von Bild, där rekommenderade armaturer jämfördes. Bland annat får du veta mer om den rekommenderade användningstiden: ”Om din lampa har upp till 2500 lux räcker det med 2 timmar per dag. Från 5.000 lux ska du inte använda lampan på mer än en timme. “

Ljusöarna skapar ett inbjudande hem

modernt vardagsrum i beige och vitt - artificiellt ljus i det öppna rummet

Om ljus och skugga växlar dynamiskt visas så kallade Ljusöar. De upplevs som särskilt trevliga och främjar en mysig atmosfär. Perfekt för att koppla av och må bra. Med en blandning av vägg-, golv- och bordslampor kan du ge rum extra djup. Men downlights integrerade i taket är också idealiska för detta ändamål. Detta kan till exempel användas för att iscensätta målningar, belysa gångvägar selektivt eller genomföra grundbelysning i köket.

indirekt ljus får en stenmur att se särskilt intressant ut

Indirekt ljus berikar varje rum

Indirekt ljus är särskilt intressant för maximal atmosfär. Dess ljuskälla känns inte direkt igen, bara det spridda ljuset. Indirekt belysning med varmt vitt ljus antyder en känsla av säkerhet och förvandlar varje rum till en oas av välbefinnande. Vare sig vardagsrum och matsal, sovrum eller barnrum.

Ambilight från Philips för spektakulära filmkvällar

Med Ambilight har Philips utvecklat en teknik för TV -apparater som använder en Motljus att expandera in i rummet. Till exempel, om en bild av en djungel just nu visas, badas omgivningen i grönt ljus, vilket intensifierar synintrycken. Det gör tv inte bara visuellt mer attraktivt, utan också lättare för ögonen.

Det är allt i mixen: grundbelysning, zonbelysning och stämningsbelysning

Bra belysningsplanering inkluderar allmänbelysning, zonbelysning och stämningsbelysning

Välbefinnande genom artificiellt ljus orsakas inte av ensamhet Stämningsljus främjas. Humörbelysning sätter accenter. Samtidigt påverkar Fyrkantig belysning (Zonbelysning), till exempel på skrivbordet, på badrumsspegeln eller på spisen, atmosfären hemma. Samma sak gäller det Grundläggande belysning av rummen som är avsedda för allmän belysning och installeras så centralt som möjligt i taket. Ett genomtänkt koncept tar hänsyn till alla krav på ljusstyrka och tillgodoser behovet genom riktad belysning.

Om ljus och skugga växlar dynamiskt skapas så kallade ljusöar

Bildkällor: Pixabay.com, pexels.com / Creative Commons Zero (CC0)