Gör en kall buffé själv – idéer och tips för det perfekta betesbordet

Bufféidéer Fruktgrönsaker Pretzel Sticks Betesbord

Oavsett om det är en födelsedagsfest, bröllop, nyårsafton, Oktoberfest eller en invigning: en buffé passar för många tillfällen. Om du vill att maten ska se överdådig och imponerande ut på din buffé kan du ställa upp ett betesbord. Och som en bonus behöver du inte ens laga mat! För faktiskt är detta en kall buffé, det vill säga fingermat som håller bra under en viss tid vid rumstemperatur. Ost, korvprodukter, bröd, dips, råa grönsaker, färsk eller torkad frukt, nötter, oliver och pickles serveras vanligtvis. Med lite planering kan du enkelt förbereda en buffé med en WOW -faktor själv. Idag ger vi dig några idéer för en kall buffé och avslöjar mer om betesborden.

Vad är egentligen ett betesbord?

Kall bufféidéer 8 personer trädgårdsparty

Denna heta trend inom catering för evenemang är inte precis ny. I medeltida palats inrättades hela berg med mat för stora festivaler, som gästerna kunde prova efter behag. För ett eller två år sedan började en modern version av buffén ta fart i Australien och Nya Zeeland. Nu erövrar betesborden hela världen och är en hit på Pinterest.

Bufféidéer förslag snabba kalla fruktgrönsaksdoppar

Vanligtvis är detta ett stort bord med massor av visuellt tilltalande rätter på det. De läggs inte i skålar eller tallrikar, utan staplas överdådigt ovanpå varandra på brickor eller brädor. Dekadent, men ändå avslappnat. Det är ett riktigt flexibelt koncept som passar en mängd olika evenemang, gästnummer, platser, teman och budgetar.

Och om det inte räcker, finns det en annan fördel: bufféens låga underhållsstruktur gör att värden kan spendera mer tid med sina gäster. När allt kommer omkring är fester mycket roligare när du faktiskt är där, inte i köket.

Planera festbuffén ordentligt

Cold Buffet Ideas Bröd örter Dips Crackers

Först och främst måste du bestämma bordets form och storlek. Är det tillräckligt stort för att rymma allt? Till exempel kan du anta att du kan servera en kall buffé för cirka 15 till 30 personer på ett bord med en tallriksstorlek på 100 x 100 cm. Du kan dock använda lager för att skapa mer utrymme på bordet. Om bordet är större än nödvändigt kan du lägga till några dekorativa element för att det inte ska se tomt ut.

Placeringen av bordet är också mycket viktigt. Ditt buffébord bör vara upplagt så att flera gäster kan komma åt det samtidigt. Men det ska inte komma i vägen heller.

Buffé kallt kött specialiteter kex dekoration

Frågor att ställa dig själv när du planerar en kall buffé:

– Hur länge kan maten förvaras i rumstemperatur? Eller utanför om evenemanget äger rum utomhus.

– Är allt lätt att se på bordet? Handskrivna kort kan läggas till för livsmedel som kräver förklaring.

– Är det lätt för flera gäster att träffas vid bordet samtidigt?

– Har du lagt till en mängd olika salta, salta, kryddiga och söta inslag?

– Behöver du gafflar eller skedar? Finns det tillräckligt med serveringsredskap?

– Är allt tillgängligt eller är vissa dekorativa element i vägen?

Förslag på en kall buffé

Kallbufféidéer för bröllopspiskasvaser lägger till tårtställ för höjd

Även om smak alltid är en viktig faktor, är det här du också bör tänka på estetik. Färgade frukter och grönsaker, bröd och kex med former, konstigt vikta köttspecialiteter samt livliga doppar och såser bidrar till bordets visuella tilltalande.

Leta efter en bra variation. Välj till exempel en mjuk brie, en hård och nötaktig manchego och en kryddig cheddar. Fundera sedan på vad som skulle passa bra med varje ostsort. Denna planering gäller inte bara din inköpslista, utan också din buffélayout. På så sätt kan dina gäster enkelt se vilka kex och smör som kompletterar den valda osttypen perfekt.

Med betesbord finns det inga gränser för din fantasi. Du kan göra vad du vill. Maten kan anpassas till festens tema eller din kost. Vegan, paleo eller sockerfri – möjligheterna är många.

Så här kan du ordna ditt betesbord

Bufféidéer med smörgåsar, baguettes tårta och frukt

Steg 1: gör en lista över alla de livsmedel du vill servera

Denna lista hjälper inte bara med shopping, utan också med att förbereda buffén. Så du har allt i sikte. Fundera på om du vill köpa allt själv eller beställa en cateringtjänst istället.

Kall bufféidéer födelsedag lång bordsdynan på golvet

Steg 2: duka nu bordet

Nu är det dags att bestämma vilka tallrikar eller brickor du vill presentera din mat. För att det ska se bättre ut kan du klara dig utan duk eller täcka bordet med kraftpapper.

Du kan lägga maten i korgar eller lägga den på skärbrädor. Och naturligtvis behöver du skålar för dips eller pålägg. En stor, vacker skål med stans är ett bra sätt att fylla bordet och lägga till en färg. Motstå trangen att ordna allt symmetriskt. Du borde få en organiserad röra.

Buffé kallt kött specialiteter kex dekoration

För att få pricken över i: et på ditt betesbord kan du också lägga till några dekorationer. Bli kreativ med massor av grönska och blommor, färska örter, hela frukter och grönsaker, ljus, inramade konstverk eller skyltar, vaser – allt som passar ditt ämne.

Kall bufféidéer Födelsedag Brpt Fruktkött Crackers Blommor

Steg 3: använd lager för att skapa höjd

Använd tårtställ eller vinlådor för att skapa visuell höjd i arrangemanget. Bara en eller två saker räcker. Placera större, märkbara livsmedel – t.ex. B. Stora osthjul – högre för att locka uppmärksamheten hos gästerna.

Idéer för kall buffé frukt ost kött specialiteter

Steg 4: Fyll i ämnena

Lägg mat som kombineras väl (till exempel ett briehjul med päronskivor, en krispig baguette och en burk med fikonsylt) tillsammans. Det perfekta betesbordet uppmuntrar människor att flytta från ena änden till den andra och njuta av olika bett.

Serverar en kall buffé kex frukt doppar kraftpapper istället för duk

När du har de flesta rätterna på bordet, fyll i luckorna med nötter, torkad frukt, bär, bitar av mörk choklad eller någon annan liten mat som du vill strö överallt. Du kan också lägga till blommor eller andra dekorationer. Även om designen är helt upp till dig, lämnar ett traditionellt betesbord lite utrymme tillgängligt. Så du kan överbelasta bordet. Överflöd är ett ämne som är svårt att överskatta.

Festa och spara

Kall buffé 20 personer baby shower trädgårdsfest bröllop

Så här kan du spara pengar:

– Planera ditt köp i förväg. Använd kuponger, se upp för fynd och hämta färska godsaker på bondens marknad.

– Håll dig till enkla recept som hummus eller ett grädddipp.

– Välj några populära livsmedel som erbjuds till ett lägre pris, som potatischips och karamellpopcorn.

– Välj några dyra iögonfallande matvaror och fyll resten av bordet med billigare fynd.

– Om möjligt, använd dekorationer från ditt eget hem.

Bufféidéer födelsedagsförslag för 50 personer

Du kan spara tid med dessa tips:

– Välj färdigskurna frukter och grönsaker som inte kräver ytterligare förberedelse.

– Köp färdiga ost- och köttfat.

– Köp sylt och pålägg i små, bedårande burkar.

– Om du inte har en aning om hur du kan dekorera din kalla buffé, hitta en blomsterhandlare i ditt område som kan hjälpa dig med lämpliga blomsterarrangemang.

Bufféidéer med kall fingermat kanapéer ljusblommor som dekoration

Buffébord för 10 personer med nötter kex chips chips grönsaker