Ny utomhusbelysningskollektion 2021 från Luceplan

Den italienska belysningstillverkaren Luceplan har utökat sin utomhuskollektion till att omfatta fyra nya produktfamiljer som kombinerar känsligheten för inomhusdesign med hållbara, väderbeständiga material. Produktlanseringar inkluderar utomhuslampan Fienile av norska designern Daniel Rybakken, filigran golvlampa Flia av Alessandro Zambelli samt pollaren och vägglampan Nui och den bärbara Nui mini av den milanesiska duon Meneghello Paolelli Associati. De nya utomhuslamporna fascinerar med sina tydliga linjer och hållbarhet.

Utomhusbelysningen som multifunktionella, nomadiska föremål

Nui bordslampa för utomhusbruk

Även om deras designmetoder är olika delar kollektionerna ett gemensamt ledmotiv: betonar konceptet att slå samman inomhus- och utomhusutrymmen. NUI Mini och Flia tolkar särskilt frågan om portabilitet genom att ge användarna större oberoende när de tilldelar armaturerna roller och funktioner. Luceplan beskriver de nya produktlanseringarna som “multifunktionella, nomadiska föremål” som skulle kännas lika bekväma i vardagsrummet som i trädgården.

Moderna utomhuslampor av betong för trädgården

”Den nya Luceplan Outdoor Collection 2021 drivs främst av en grundläggande fundering: Med de nuvarande designtrenderna går inomhus och utomhus allt mer samman. Det finns inte längre några tydliga uppdelningar och skillnader, utan en ökande estetisk och funktionell osmos mellan de olika miljöerna. Både privata byggare och designers har ett växande behov av att utforma de yttre utrymmena som en naturlig stilistisk fortsättning av de inre utrymmena. Denna aspekt projiceras i utformningen av utomhusarmaturer som måste anpassa sig till nya behov och bli multifunktionella och nomadiska objekt, säger Patrizia Vicenzi, VD för Luceplan..

moderna ytterbelysning Fienile för uppfarten

De nya lampkreationerna används huvudsakligen i skyddade utomhusområden – privata lägenheter, trädgårdar, hotellområden och orter, kontor och företagsanläggningar – och förkroppsligar varumärkets filosofi i ett tillvägagångssätt för att slå samman inomhus- och utomhusutrymmen.

Fienile utomhusbelysning

Fienile utomhusbelysning för terrass

The Fienile, ursprungligen designad som en bordslampa av Daniel Rybakken, understryker trenden med en nomadisk livsstil som rör sig mellan inomhus och utomhus. Den golvmonterade designen är inspirerad av ikoniska norska landsbygdsbyggnader. Liksom en byggnad i miniformat hänvisar den till dess väggar och snedtak genom ett enda, extruderat block av belagd aluminium. Spridaren är tillverkad av polykarbonat. Lamporna finns i två färger – ljus eller mörkgrå – och i två höjder – 32 cm eller 72 cm.

Utomhuslampa för trädgård Fienile

Flia utomhuslampor

moderna trädgårdslampor av kolstål Flia

Flia -serien designad av Alessandro Zambelli understryker vikten av bärbarhet, särskilt med den laddningsbara versionen som kan bäras runt som en ficklampa. Golvlampan kombinerar modern teknik med strikt stil. Tack vare användningen av LED -teknik har ljuskällan miniatyriserats.

Flia utomhuslampor av stål

Cylindern, i vilken kolstammen är införd, rymmer den funktionella kärnan och garanterar styrkan samt ljusstyrkan och flexibiliteten hos lampan. Detta möjliggör en enda konfiguration med tre olika höjder eller en gruppering med två eller tre stammar. Resultatet är underbart anpassningsbart till olika typer av inställningar, stilar och behov, eftersom det överskrider arkitektoniska gränser och föreslår nya användningsområden.

moderna LED trädgårdsljus Flia

Flia utomhuslampa i kolstål

Nui utomhusbelysning

Pollarlampor och vägglampa Nui av betong

Meneghello Paolelli Associati skapade Nui och dess mindre syskon – Nui mini – som skulpturala, minimalistiska och ändå mycket funktionella föremål för att ge utomhusområdet en speciell touch. De moderna lamporna består av två cylindriska former som interagerar med varandra för att hitta en övergripande balans. Det övre blocket, som erbjuds i tre varianter, rymmer ljuskällan, som är dold för syn och riktad nedåt. Lampfoten reflekterar ljuset och skapar en mysig atmosfär. De fyra olika modellerna – tre golvlampor och en vägglampa – är gjorda av ljusgrå betong.

Nui vägglampa för utsida av betong

Nui Mini

Bordslampa för terrasser

Nui Mini tar samma interaktiva form, men använder en ännu mer lekfull design. I motsats till den stora modellen har den en glasbas som, när den slås på, skapar ett sofistikerat spel av ljus och reflektioner. Aluminiumtoppen finns i tre färger, inklusive vitt, greige och sand.

Bordslampa av glas och aluminium

Nui mini är också en bärbar, batteridriven bordslampa som tack vare sin raffinerade geometriska silhuett enkelt kan infogas i olika miljöer.

Bordslampa för utomhusbruk Nui

Nui Mini i glas och aluminium i tre färger