Bygg en pergola själv – instruktioner och bra inspiration

Bygg en pergola själv träcirkelformat säte

En modern trädgård är en del av ett elegant litet hus på landet. Det är redan säkert och ingen kommer att förneka det. Och under de varma sommarmånaderna vill du också ha en skuggig plats i trädgården där du kan njuta av tiden utomhus utan att bli störd. Pergolen kan erbjuda dig denna komfort. Det är ett viktigt designelement i trädgården, det möjliggör övergången mellan insidan och utsidan. Pergolan ger oss alltid en omisskännlig känsla av trygghet, som också andas in i trygghet. Ett brett utbud av pergolor finns för närvarande i specialaffärer och trädgårdscenter. Men om du inte vill spendera så mycket pengar på en färdig pergola eller inte har råd med krånglet, skulle vi gärna ge dig några praktiska tips om hur du får en Bygg en pergola själv kan stå vid din sida.

Bygg en pergola själv som tak för terrassen

Bygg en pergola själv-trä-kvadrat-natursten-upphöjd säng

Så idag skulle vi vilja förklara för dig hur du kan bygga en pergola själv och det i din egen trädgård! Du kommer att se själv under de närmaste minuterna att detta inte är så komplicerat som det faktiskt låter! Våga bara bygga en pergola själv, även om du inte har tillräckligt med manuella färdigheter! Du behöver inte göra några större finansiella kostnader. Följ bara våra enkla tips för att bygga en pergola själv så kommer du definitivt att bli förvånad över slutresultatet själv!

Bygg en pergola själv – vad bör du tänka på innan du sätter upp

Pergola-bygg-själv-trätak-matplats

Du behöver stolpar, längsgående stödvirke, listerna och de så kallade takbjälkarna. Trämaterialet till pergolan ska sågas och impregneras, vilket förlänger dess livslängd. Robinia, Douglas gran, gran och lärk är mycket lämpliga och lämpliga för detta ändamål. Till exempel lärken och Douglasgranen har ett mycket högt hartsinnehåll. Därför kännetecknas de av en lång livslängd, vilket gör dem perfekta som material för att bygga pergolor själv.

En böjd pergola

bågpergola träbjälkar brun stöd idé terrass

Få de verktyg du behöver för att bygga en pergola själv: Du behöver ett måttband, grävning och träverktyg. Om du vill uppnå ett robust utseende, se till att pergolan förlorar sitt blotta utseende när den är övervuxen med klätterväxter. Innan du börjar bygga, gör en sista kontroll av att du har allt med dig och att satsen är komplett. Läs byggnadsinstruktionerna noggrant och följ dem!

Bygg din egen pergola steg för steg

konstruktion pergola instruktioner DIY trä trädgård dekoration

1. Det rekommenderas att en pergola är minst åtta fot hög. För det övergripande pergolautseendet skulle det också vara trevligt om du kunde lämna ett mellanrum på 3 – 3,5 m mellan stolparna. Om du bygger pergolan själv installeras stolparna först, cirka 10-15 cm över marknivå i stolpskor som formas i ett betongfundament.

Bygg en pergola själv – fäst den på väggen

bygga dina egna pergola balk väggvinkel skruvar

2. Ditt nästa steg i att bygga en pergola själv beror på din konstruktionsmetod. Du kan antingen fästa tvärbalkarna (stolparna) på stolpen med vinkelelement eller fästa dem på sidan med vagnbultar. Det bör nämnas här att det nyligen har gjorts ett försök att leta efter sådana anslutningar där ingen metall finns. Detta har många fördelar, varav en är att du undviker fukt och därmed träets modernitet.

Bygg en pergola själv – förregla balkarna

Bygg en pergola själv

3. I det här steget att bygga pergolan själv är det takbjälkarnas tur. De sänks ner i spindlarna och skruvas nedifrån med speciella ankare. Gör de nödvändiga markeringarna först eftersom alla bitar måste vara exakta och passa bra ihop.

4. Bygg din egen pergola – din pergola görs ännu mer stabil med tvärstöd. Du kan också göra pergolan ännu mer bekväm och bygga ett extra tak.

Bygg en pergola själv – tips för att ta hand om pergolan

vit pergola gör det själv idé design stödbalkar

Men det är inte tillräckligt att bygga en pergola själv. För att du ska ha en vacker pergola i din trädgård i flera år måste du ta hand om den ordentligt. Det är lämpligt att behandla träet regelbundet med en vårdprodukt, detta garanterar att det kommer att hållas i gott skick. Om du målar skogen en gång i några år kommer din egengjorda pergola alltid att se ut som ny.

Fristående pergola med extra solskydd

gardinpergolaskydd solvind sittgrupp trädgård idé dekor

Glöm inte att det kommer att bli mindre reparationer av pergolan – det kan vara pauser som måste repareras, skruvar och spikar måste kontrolleras regelbundet och vid behov dra åt eller bytas ut. Precis som allt i trädgården kräver pergolan också ditt underhåll. Men när allt kommer omkring får du en alldeles egen privat oas i det fria när du har byggt pergolan själv och den måste vara riktigt väl skyddad från vinden och nyfikna ögon. Med spaljéer och sekretessskärmar mellan inläggen kan du göra pergolan mer stabil om det behövs.

Sekretessskärm för pergola

modern design pergola bygg själv remsor träsoffa

De flesta fristående pergolor är öppna på alla sidor. Om du vill skydda din favoritplats mot vinden eller främlingar bör du också planera lämplig integritet och väderskydd. Beroende på hur luftig eller ogenomskinlig pergolan ska vara kan du välja mellan flera pergolaelement. Gitter verkar ljusa och filigran och är perfekta som klättringshjälpmedel. De släpper igenom solljuset och säkerställer samtidigt en känsla av trygghet. Ett bra alternativ är trälister som löper horisontellt eller vertikalt.

Pergola-bygg-själv-trä-konstruktion-natursten-öppen spis

I trädgården vill du bara ha lugn och ro och framför allt integritet. Det är idealiskt om du skärmar sätet under pergolan på två eller tre sidor. Skärmelement håller också undan vind, buller och vägdamm. Oavsett om de är lekfulla eller funktionella – tack vare de olika formerna och de olika färgerna och dekorationerna kan sekretesselementen bli en avgörande funktion i pergolan. Så att integritetsskärmen passar perfekt in i din trädgård, var uppmärksam på harmonin mellan de enskilda delarna: tak, stolpar och sidor. Så pergolan fungerar som en förlängning av ditt utomhusområde. Kombinationen av trä och natursten ser också väldigt fin ut.

Mörk pergola i rustik stil

design terrass takläggning trä pergola idé mörk

Du kan göra din pergola mer hemtrevlig och ge den ett naturligt utseende genom att dekorera den med magnifika rankor och klätterväxter. Dessa kan trivas där om du använder trä utan impregneringsämnen eller med impregnering som är ofarlig för växter för att bygga din pergola! Vi vill betona detta, eftersom du fortfarande måste vara försiktig när du planerar din pergola. Så att vackra blommor växer där och du senare kan njuta av en färgglad bild där eller sitta lugnt mellan gröna klätterväxter och verkligen njuta av den fräscha doften av din trädgård.

pergola-bygg-själv-trä-natursten-element-runt-soffbord

Valet av klätterväxter beror vanligtvis på pergolans placering. Är din pergola i full sol eller i skuggan? Så bestäm först solens orientering. Nedan ger vi dig en kort lista över lämpliga klätterväxter.

sittgrupp utomhus pergola design idé mörka träväxter

Den vintergröna kaprifol (Lonicera) är en bra variant för lite soliga till skuggiga platser i trädgården. De känsliga blommorna dyker upp från juni till augusti och utstrålar en underbar doft. När blomningen är över utvecklas de bärliknande frukterna. De påminner om blåbär, men är giftiga för människor.

Klätterrosor har visat sig vara den mest populära sorten för soliga platser. Deras överflöd av blommor och deras olika färger gör dessa små romantiska mirakel så populära. De luktar trevligt och täcker pergolan med en klänning av blommor på sommaren. Våra favoritsorter inkluderar den robusta sorten Bobbie James och den ofta blommande Rose Bajazzo.

romantisk design pergola blommor uteplats byggnadsställningar klätterväxter

Sommarjasminen Solanum jasminoides är en flerårig växt och tillhör familjen nattskugga. Klätterväxten inspirerar med sina snövitblommiga paraplyer, som glädjer ögat fram till oktober. Den robusta och extremt lättskötta klättraren trivs bäst i ett varmt och soligt läge.

Trumpetblommans orangefärgade blommor (Campsis radicans) dyker upp från sensommaren till hösten. De lockar bin, fjärilar och sångfåglar till trädgården och gör det bäst i full sol.

sittgrupp trädgård pergola bänk klätterställning växter blommor

Den himmelblå morgonhärligheten (Ipomea tricolor) är en årlig ranka och är infödd i Mexiko. De stora trattformade blommorna dyker upp från juli till oktober och når 10-12 cm i diameter. Tyvärr är de inte särskilt regntäta.

Clematis -sorterna är perfekta för en norra sida. Clematis sibrica och Clematis alpina gillar skugga. En intressant idé skulle vara Schisandra Chinensis – kinesisk delad korg. Den härdiga ormen är infödd i nordöstra Kina, så nordvästra och nordöstra platser är idealiska för det.

Pergola med solskydd för mer skugga

idé att bygga en pergola själv vit terrassskugga

Så som du kan se finns det flera fördelar med att bygga din pergola själv. Vi önskar dig all framgång och avkopplande timmar i den svala skuggan. Bra planering är viktigt när man bygger en pergola.

Pergola av en stor terrass

design pergola torg terrass utomhus spis DIY

design modern pergola bygg själv solskyddsträ

romantisk design pergola bygg själv uteplats sittgrupp bord

design idé pergola klätterställning växter skugga sittgrupp

DIY pergola utomhus uteplats grill takskugga

bygg själv liten pergola vitlackerad trappa tak