DIY halsduksmask – idéer med en trasa, tubduk och med en avtagbar ansiktsmask

Det blir kallare och vintern närmar sig allt närmare. Och eftersom vi inte tycks förbjuda våra ansiktsmasker i garderoben inom kort på grund av det ökande antalet infektioner orsakade av Corona, skulle det vara mycket användbart om du hade en modell som också är mycket praktisk för vintern, skulle inte den? En halsduksmask är just en sådan variant och vi menar inte en vanlig halsduk som du drar över munnen och näsan, utan en praktisk kombination av halsduk och ansiktsmask. Många sådana modeller finns nu tillgängliga online. Men om du känner för det kan du använda våra instruktioner för att sy en sådan halsduksmask själv och vara på modet och skyddad mot de kalla dagarna.

Sy en halsduksmask - 3 praktiska DIY -instruktioner

I princip är denna typ av halsvärmare inget nytt. Cyklister och motorcyklister har använt dem länge för att skydda sig mot den kalla vinden. Den enda skillnaden med denna nya idé är att en mask nu också är integrerad i den så kallade slangduken och därför också är användbar under denna långvariga coronapandemi. I de ögonblick då du kan ta av masken kan den bekvämt döljas under halsduken och den är fortfarande en fashionabel halsduk som tillbehör till din outfit. Masken förblir skyddad från smutsiga ytor och du har den redo att ta hand om när du behöver sätta på den igen. För att inte glömma halsduken håller också halsen varm!

Feminin halsduksmask av tyger med blommotiv

Vi har redan visat dig i den här artikeln hur du kan sy en vanlig ansiktsmask. Du kan köpa nya tyger för detta ändamål, eller så kan du använda en T-shirt och andra gamla kläder av stretchig bomull. Eller har du fortfarande en bandana som du inte använder? Gör sedan en bandana -mask, för den är vackert mönstrad och kan också göras spontant utan att sy!

Sy halsduken själv

Halsduksmask med kvinnors halsduk - modernt tillbehör som erbjuder skydd

Även nybörjare kan prova sig fram med dessa enkla syinstruktioner för en halsduksmask. Ett lätt bomullstyg användes, men andra tyger som viskos, som gör det lätt att andas, är också lämpliga. Du kan också använda en halsduk som du redan har hemma för att sy maskduken. Så här fungerar det:

 • Tyg till halsduken (55 x 55 cm)
 • 2 bitar av samma tyg för masken (25 x 20 cm vardera)
 • Tyg för maskens insats (25 x 20 cm)
 • Resårband (2 stycken var 20 cm)
 • Stift
 • symaskin
 • Sy krita eller annat för att markera tyget
 • valfritt: dekorativt band av spets, med pomponger eller något liknande

Du bör tvätta och stryka nytt tyg först, eftersom det ändrar textur efter första tvätten och därför kan deformeras efter sömnad.

Sy en halsduk som en mask – så här går det till:

Klipp tygerna till halsduken och sy efter syinstruktionerna

Ta det första tygstycket till masken och gör veck på de två kortsidorna. Stift varje vik med en nål. Lägg den andra delen på insatsen och upprepa steget med båda lagren. På den stora tygbiten (den för halsduken), vik alla kanter två gånger för att skapa en fåll och för att förhindra att tyget fransar och sy en gång runt. Alternativt kan du också sy på ett spetsband, bobbelband eller något annat band med samma effekt.

Gör masken till munskyddsduken

Andningsmask försedd med elastiska band för bekvämt bruk

Ta nu en av de två delarna för masken, placera den framför dig (höger sida uppåt) och fixera resåren med stift på de två kortsidorna. Lägg sedan den andra biten på toppen också (höger sida tillsammans, så den vackra sidan på den vackra sidan). Gummibanden ska vara mittemellan (dvs inte sticka ut på sidorna, utan mellan tygbitarna som en smörgås). Fäst de två kortsidorna igen med stift så att inget glider medan du syr, och sy ihop dessa och en av de två långsidorna. Den fjärde sidan är öppen. Uppmärksamhet! Sy inte de två kortsidorna i riktning mot den öppna fjärde sidan helt till slutet så att du kan skjuta halsduken mellan de två lagren senare.

Kombinera halsduk och mask

Fäst ansiktsmasken på halsduken och få ett praktiskt vintertillbehör

Fortsätt nu med halsduken. Vik det stora tyget diagonalt en gång och sedan igen. Markera vecket du får på den andra vikningen för att få mittpunkten. Vik ut tyget en gång och det förblir en triangel. Ta masken och vik kanterna på den öppna sidan utåt (visas i den andra bildguiden på den fjärde bilden). Du kan också använda ett strykjärn för att göra detta om tyget inte håller sig på plats. Sy nu den här sidan ner till ca 7-8 cm (du behöver hålet för att kunna vända tyget ut och ut), klipp av eventuellt överskott och vänd sedan tyget ut och in.

Gör en ansiktsmask med filter själv: Vilka hushållsartiklar är bäst för en andningsmask?

8 Mouth Guard Hacks: Hur man säkerställer mer komfort när man bär andningsskydd

Fel i att bära ansiktsmasker: vad du ska undvika!

Vik masken på längden i mitten och markera mittpunkten på båda sidor med sykrita. Rikta in detta märke med märket på halsduken, stoppa halsduken mellan maskens lager (det ska vara den vikta sidan av halsduken). Kläm ihop tygerna med stift och sy ihop masken och halsduken. Komplett! Du kan nu binda den multifunktionella halsduken som en damduk på olika sätt och placera den över dina axlar. Eftersom barn från 6 års ålder också måste bära en mask kan du anpassa denna modell till deras storlek och använda den för hösten eller vintern.

Tube halsduk för män och kvinnor

Sy en halsduksmask själv från en tubduk

Om halsduken är mindre elegant, men bör erbjuda värme, särskilt under den kalla vintern, är en tubduk ett bra alternativ eftersom den helt täcker nacke och nacke. Den integrerade masken gör användningen av denna typ av halsduk ännu mer praktisk, så att du också kan välja bland den. Hur man syr en buff:

 • 0,8 kvadratmeter jerseytyg (du kan också använda en gammal t-shirt)
 • Stift
 • symaskin

Klipp ut följande bitar ur tyget:

 • 2 rektanglar med måtten 40 x 25 cm (för män: 43 x 27 cm)
 • 1 rektangel som mäter 18 x 25 cm (för män: 18 x 27 cm)

Instruktioner för en halsduk med integrerad ansiktsmask

Placera den lilla rektangeln framför dig med vänster sida nedåt och vik ned undersidan för att skapa en ca 1,3 cm bred fåll. Sy nu längs fållen. Därigenom bör du stretcha det elastiska tyget. Lägg sedan den lilla rektangeln vänster sida tillsammans på en av de två stora rektanglarna. Kortsidan utan fåll vilar på kanten av den stora rektangeln (fållen är längst ner). Kläm ihop tygerna och sy ihop de tre sidorna. Du får en påse där du kan sätta ett filter.

Öppningar för öronen

Sy hål för öronen för en bekväm andningsskydd med Buff

Självklart behöver ditt halsduk munskydd fortfarande öppningar för öronen. För att få detta måste du klippa i tyget till vänster och höger. För att göra detta, placera det framför dig igen som du precis gjorde och mäta 2,5 cm till vänster och höger från överkanten och klipp tyget ca 0,6 cm djupt vid denna punkt. Från denna punkt mäter du 6 cm (8,5 cm från överkanten) och skär tyget 0,6 cm djupt igen. För en scarfmask för män bör avståndet mellan de två snitten vara 7,5 cm. Vik sedan tyget mellan snitten utåt på båda sidor (fäst med stift), vänd de två tyglagren och upprepa sedan detta även på andra sidan. Sy en fåll på alla sidor och dra tyget isär igen.

Sy fållen och vänd halsduken ut och ut för en 2-i-1 ansiktsmask

Ta nu den andra stora rektangeln och placera den med rätsidan på den andra delen med de färdiga öronhålen. Kläm ihop de vänstra och högra tygerna och sy ihop dem, stretcha tyget igen och lämna hålen för öronen. Du får en slang. Slutligen måste du sy en fåll upptill och nedtill. För att göra detta, vik upp tyget ca 6 mm brett och fäst det på plats med jämna mellanrum. Sy en gång runt (längs omkretsen) och upprepa med andra sidan. Nu kan du vända Buff -halsduken ut och in och sätta in ett filter i fickan om det behövs.

Den färdiga tubduken med en integrerad ficka för filter

Halsduk med avtagbar mask

Halsduk med knappar för enkel borttagning av ansiktsmask

Slutligen vill vi visa dig en video som visar hur du kan sy den första idén till en halsduksmask lite annorlunda. Masken sys inte på halsduken som ovan, utan snarare försedd med knappar. På så sätt kan du bära båda delarna separat om du vill. Mönstret för mönstret finns i artikeln nedan.

Alternativt kan du bara följa instruktionerna ovan och sedan hoppa över steget med att sy masken till halsduken. Fäst istället snaps på botten av masken. Som i instruktionerna ovan, placera mitten av masken i mitten av den triangulära halsduken och överför fläckarna till halsduken med knapparna så att de är jämnt fördelade. Fäst sedan den andra delen av knapparna på markeringarna och du är klar!

Sömönster för trasa med avtagbar mask.