Hur man målar jutepåsar: tips om färger och tekniker & enkla instruktioner

Den gamla gamla juteväskan letar sig in i fler och fler hushåll och det är också prisvärt. Detta sparar ju inte bara förändringar för plastpåsar, utan skyddar också miljön. Och eftersom tillverkarna sedan länge har märkt denna trend och vill fortsätta att uppmuntra människor att välja det hållbara alternativet, erbjuder de också en mängd olika attraktiva mönster. Men tänk om du fortfarande inte kan hitta exakt vad du vill ha? Jo, då målar du bara på påsen själv! Idag kommer vi att förklara för dig hur du kan måla en jutepåse och ge dig några förslag och instruktioner för motiv, bland vilka du till och med kan hitta precis det rätta.

Måla jutepåsar – vilka färger passar?

Bomullspåsar för målning med färgglada textilfärger - målarböcker för biblioteket

Olika typer av färger är lämpliga för detta projekt. Du har förmodligen till och med arbetat med några av dem på andra projekt. Så det behövs inga speciella “jutefärger” om du vill måla jutepåsar. Följande färger är lämpliga om du vill designa väskor själv:

Kan målas på tyg med akrylfärg?

Enkla akrylinstruktioner för ett geometriskt mönster med tejp

Akrylfärg ser riktigt bra ut på tyg. Färgerna är enkla att använda och mycket ogenomskinliga, vilket gör dem perfekta när du vill måla tyger. Och om det första lagret inte täcker hur du skulle vilja ha det, kan du applicera ett annat lager på nolltid, eftersom färgerna torkar mycket snabbt. Av alla dessa skäl är de utan tvekan de mest populära färgerna att använda när man tygmålar. Så när du väl har bestämt dig för att du specifikt vill måla jutepåsar tar du rätt beslut med akrylfärger. Lägg alltid kartong mellan lagren för att skydda den nedre, som du inte målar för närvarande, från färgerna.

Måla ett sicksackmönster med akrylfärger och tuschpennor

En fråga som du kanske ställer dig nu är om akrylfärger eller motiv som målats med dem också är hållbara. Jo, akrylfärger är ganska vattentäta, men inte helt vattentäta. Så länge de fortfarande är flytande kan de lätt spädas ut med vatten. När de väl har torkat är det dock svårt för vatten att skada dem. Ändå kommer färgen att blekna med tiden med vanlig tvätt. Kan du göra akrylfärg vattentät??

Du kan förlänga livslängden lite genom att applicera ett tunnare lager på ena sidan. Detta förhindrar att färgerna spricker senare från att bära väskan. Det är också lämpligt att späda akrylfärgerna lite med vatten innan du pålar jutepåsen. Den mer flytande konsistensen gör att färgen kan tränga in i fibrerna bättre.

Måla tygpåsar med oljefärger eller latexfärger

Använda oljefärger för tygpåsar - fördelar och nackdelar

Oljefärger är alltid vattentäta och därför idealiska för ett hållbart motiv. Men de tar också betydligt längre tid att torka. Så om du vill måla en jutepåse (eller andra tyger) med oljefärg bör du planera lite mer tid. Men du kan anta att det färdiga motivet teoretiskt sett till och med kan överleva din juteväska. Och det leder oss till en liten nackdel: färgerna försämrar juten med tiden. Dessutom blir den torra oljefärgen spröd.

Använd latexfärger eller oljefärger för tygpåsar och måla vackra bilder

Preparatet är också lite mer tidskrävande. Du måste förbereda tyget först så att färgerna inte rinner genom tyglagren när du målar dem. Under torkningsfasen tränger färgen vidare in i tyget, det vill säga utanför själva motivet, vilket kan leda till fula kanter. Så för ett snabbt och enkelt projekt där du målar jutepåsar är oljefärger mindre lämpliga.

Tygpåsar lämpliga för målning med oljefärger, men mindre praktiska

Latexfärger är det bättre alternativet. Det målade motivet förblir flexibelt även efter att färgen har torkat och blir inte spröd – även när den viks. Tunna jutetyger målas bäst med ett tunt lager latex. Skumrullar är till exempel idealiska för detta ändamål. Tjockare tyger kan också hantera tjockare färglager med en pensel.

De ständigt populära vattenfärgerna

Romantiska akvarellbilder målar på säckväv för vackra shoppingpåsar

Användarvänligheten och de vackra övergångarna som kan skapas med akvareller gör dem till de mest populära färgerna för målning och olika andra DIY -projekt. Men kan du också använda dem för att måla en jutepåse? I princip finns det inget som hindrar dig från att måla motiv med akvareller på jutepåsen. Som du vet är färgerna dock inte särskilt långlivade och försvinner därför senast med den första tvätten.

Måla jutepåsar med akvareller för jämna färggradienter

Det betyder dock inte att de fortfarande inte kan vara användbara för dig. Speciellt om du bara vill ha ett tillfälligt motiv och vill börja designa spontant, är akvareller verkligen praktiska. Och oftast har du dem till hands. Om du inte värderar skarpa linjer, utan föredrar mjuka, genom vilka färgerna smidigt smälter samman, gör du rätt val med akvareller. Lägg en kartongbit mellan lagren när du ska måla ena sidan av jutepåsen.

Måla jutepåsar med sprayfärger

Sprayfärg på jutepåsar för snabb och enkel design

Måla tygpåsar med sprayfärger? Varför inte? De är fantastiskt lätta att arbeta med (snälla utomhus eller åtminstone med bra ventilation!) Och skapar fortfarande vackra mönster. För raka linjer kan du helt enkelt maskera motiven med tejp eller täcka dem med papper, utan omslag får du jämna övergångar. Och färgerna är också ogenomskinliga. Perfekt om du vill måla stora jutepåsar i all hast.

Skär till exempel ut ett motiv från kartong eller papper, lägg det på önskad plats och spraya runt det – alltid med korta mellanrum och tunna färglager och på ett tillräckligt stort avstånd (anges på sprayburk). Låt färgen torka en kort stund och ta bort schablonen. Tänk på att sprutning skapar luftstrålar och schablonen glider om den inte fixas ordentligt.

Designa jutepåsar med textilmarkörer och / eller textilfärg

Måla jutepåsar med textilpennor och färger för strykning

Det är väldigt enkelt att arbeta med pennor om du vill måla jutepåsar. En enkel penna är perfekt för att rita konturer och linjer. För att göra detta, rita dina motiv med en penna, varefter du lägger en kartongbit i påsen. Detta skyddar det andra lagret i påsen från att färgas när det övre lagret målas. Spåra sedan över motiven, vilket kan kräva flera lager för att uppnå en ogenomskinlig färg. Låt sedan färgerna torka en stund, vänd tyget ut och ut så att motivet är på insidan och stryk det inifrån och ut för att fixa färgerna och göra dem tvättbara i maskin.

Använd tygpennor för att måla och designa jutepåsar och fixa färgerna med ett strykjärn

Om du inte vill rita motiven på fri hand, utan hellre använda en mall, kan kolpapper användas som ett hjälpmedel för att överföra konturerna till påsen. Den här artikeln ger en guide som förklarar hur du arbetar med detta papper. Du kan också upptäcka två intressanta mallar för bokstäver där, så du kan prova det direkt.

Målning av jutepåsar – motiv för tygpåsar för barn och vuxna

Gör eller köp frimärken själv och designa påsar av tyg

Som ni ser är det enkelt och framför allt roligt att designa tygväskor. Om du fortfarande undrar vad du kan trolla fram så vackra förutom de idéer som redan visas ovan kan du inspireras av våra idéer. För övrigt är detta inte bara en underbar aktivitet för vuxna. Självklart gillar barn också sådana projekt. Till exempel kan du måla jutepåsar på en barns födelsedagsfest som barnen kan ta med sig hem. Vackra motiv behöver inte vara svåra:

Måla påsar med potatisfrimärken

Målningspåsar - idéer med frimärken av potatis för trianglar av akryl

Vill du måla jutepåsen med hjälp av frimärken? Skär en potatis på mitten och skär in eventuella motiv i den skurna sidan. Du kan sedan använda det här som en stämpel för att överföra vackra mönster och bilder till påsen. I allmänhet är frimärken ett bra och praktiskt verktyg som även de mest okreativa av oss kan designa tyger med.

Handavtryck för barn

Måla jutepåsar med barn - blommor och sol med handavtryck

Du kan också använda handavtryck för att måla en tygpåse och skriva ut den samtidigt. Borsta bara handen med akrylfärg och tryck den på tyget för att få de element du vill ha. Du kan sedan använda penslar och färger för att lägga till mer detaljer. På så sätt kan du måla jutepåsar om de fungerar som gåvor och ska vara särskilt personliga. I synnerhet kommer de nära dem att vara glada över ett sådant minne från barnet. För övrigt är fingeravtryck också lämpliga, till exempel om du vill måla mindre motiv.

Måla jutepåsar för Pop Art med ananas

Pop Art -design i ljusa färger med akryl- och ananasmotiv

Täck en stor fyrkant med papperstejp. Du delar den här rutan i fyra lika stora, varav du bara behöver maskera den första och färga in den med en svampborste och akrylfärg. Låt färgen torka och applicera ytterligare ett lager om det behövs. När detta är torrt kan du ta bort tejpen från torgets två insidor och maskera nästa och måla den i en annan färg. Gör samma sak med de andra rutorna.

Täck påsen med tejp och designa med akrylfärger

Skriv sedan ut och klipp ut ananasstencilen. Det bästa sättet att göra detta är att använda en skärare eller en mattkniv på en lämplig yta. Använd schablonen för att överföra motivet på rutorna. Låt slutligen färgerna torka igen (bättre lite längre än för lite). Det är så lätt att måla en jutepåse på ett attraktivt sätt!

Ananas mall att skriva ut

Designa en praktisk jutepåse själv med tavlor

Praktisk shoppingväska med plats för inköpslistan

Denna egendesignade tygpåse är cool och användbar på samma gång. Du kan använda den för att skriva ner allt du behöver för att handla. Från och med nu kommer du inte att glömma inköpslistan, för du har handväskan med dig i alla fall! Hur kan du måla jutepåsen med tavlor??

Måla jutepåsar med tavelfärg för en inköpslista

Skaffa bokstäver om du vill lägga till sådana bokstäver och ordna dem snyggt med hjälp av en linjal. Använd sedan en pensel eller svampborste för att måla tavlans färg i vilken form och yta som helst. Låt färgen torka i minst 3 timmar och ta bort klistermärkena. Du kan redan skriva på fickan och ta bort det du har skrivit med en fuktig trasa.

Forma ord

Sprid bokstäverna på tyget och spraya dem med tunn tunn akrylfärg

Sätt ihop bokstäver för att skapa ord. Skumgummibokstäver, träbokstäver, magneter eller de av plast och andra material är lämpliga. Späd akrylfärg med vatten och häll färgen i en sprayflaska. Spraya över bokstäverna, låt färgen torka och ta bort bokstäverna. Det är fortfarande en attraktiv färgad plats med ord.