Boxning – För god kondition och snabba reflexer

Boxning för kvinnor tipsar boxhandskar

Många människor associerar fortfarande boxning med bara slag. Det är en av de sporter som tränar hela kroppen, håller den på tårna och har nu blivit en trend. Boxning har ingenting att göra med de irriterande barstriderna, för om du vill göra allvarliga framsteg måste du bete dig disciplinerat och prestera bra. Och det gäller inte bara ringen eller träningscentret, för boxare måste också se upp för sina kroppar, sina matvanor och sin träning utanför boxen. Samtidigt är sporten ganska lämplig för många åldersgrupper och båda könen, eftersom striderna i sig inte alls är i fokus. Den här artikeln visar vilka effekter boxningsträning har på kroppen, hur boxning kan tränas och vad som måste uppmärksammas.

Vilka effekter har boxningsträning på vår kropp??

Boxningsträningsutrustning Boxhandskar Kvinnor

Om du inte tror hur ansträngande och effektiv boxning är kan du göra ett mycket enkelt test: ställ in köksklockan på tre minuter, placera dig själv i rummet och rör dig i rummet medan du dansar och boxar med kraft. Om du fortfarande använder verklig styrka och kroppsspänning kommer du att bli andfådd efter tre minuter – beroende på din allmänna kondition. Antagligen darrar dina armar också och om du försöker fånga en linjal kommer du förmodligen inte att få det. Men händer det inte en boxare? Naturligtvis inte, eftersom han tränar och därmed sätter förutsättningarna för de effekter som påverkar kroppen:

Fördelar med boxningsträning boxningssäck god kondition

tvinga – varje boxare tränar styrka. Naturligtvis inte som rena styrkaidrottare, eftersom dessa muskelmassor skulle göra fasta rörelser svåra eller till och med förhindra dem. Styrketräning fokuserar på hela kroppen, eftersom bara starka ben kan hålla en position i strid. Om denna träning är varierad och utformad på ett sådant sätt att fysiska svagheter kan kompenseras, har styrketräning till och med en positiv effekt på axel- eller ryggont. Anledningen: De nödvändiga musklerna stärks och ryggmusklerna stöds av de tränade magmusklerna.

uthållighet – Som redan anges ovan: Oavsett hur hårt en boxare träffar, hjälper det honom inte om han flämtar på repen efter två minuter. Av denna anledning följer uthållighetsträning. I vardagen kan det bestå av jogging, cykling och simning – så variation krävs här. Träning i studion är också vanligt. Sprintkunskaper tränas också. Fördelarna: Träningen stärker hela organismen och stärker det kardiovaskulära systemet. Om uthållighetsträning hålls i friska luften gynnas också immunsystemet.

Boxningsträningstips effekter

samordning – Som med alla kampsporter måste du också veta var delar av kroppen är hela tiden i boxning. Detta är inte bara viktigt för balans, utan också för attacker eller för ditt eget försvar. Ett motsatt slag kan inte blockeras om en boxare inte kan mäta hur man går till block utan att tappa balansen. Fördelarna med förbättrad samordning är praktiskt taget självförklarande. De skyddar trots allt också mot fall eller olyckor i vardagen.

Reflexer – Här återigen, vad som gäller för alla kampsporter: Under utbildningens gång och med ökande erfarenhet förbättras dina egna reflexer. Hjärnan behöver vanligtvis en viss tid för att bearbeta informationen från ögonen och föra den vidare till lemmarna. Under träningen tränas också hjärnans prestanda och reflexerna förbättras. Detta beror naturligtvis på två faktorer: Å ena sidan lär sig hjärnan vissa rörelsessekvenser som gäller för denna sport och länkar dem direkt till giltiga triggers. Om den nu känner igen en trigger, sätter den igång kroppen innan den ens kan övervägas. Å andra sidan blir boxare mer fixerade och mer fokuserade i sina rörelser genom bra träning, vilket förbättrar deras reflexer.

Förresten, det finns olika versioner av boxning. Om du har litet intresse av att slåss mot dig själv kan du välja »ljusversionen« i många studior. Dessa är också bra för äldre.

Ställ in en liten boxningsstudio hemma

Boxningspass bokningssäck ger god kondition

Naturligtvis går det inte att komma runt en bra studio för att lära sig boxning. Tanken att vem som helst kan boxa av med nävarna är faktiskt korrekt, men i slutändan resulterar det inte i rätt boxning. Ändå är det naturligtvis inget fel med att inrätta ett litet träningsrum hemma:

Boxningssäck – det är extremt praktiskt och hjälper när du vill bli av med frustration. Här finns ganska olika mönster. När du fäster väskan bör du dock inte bara se till att den sitter fast i taket, utan också att påsen hänger i mitten av rummet. Annars kan det träffa ett fönster. För att flytta säcken ur vägen finns det speciella skenor som den kan flyttas på.

Boxning hemma boxningsstudio inrättade boxningspäron

Boxande päron – boxpäronet är mindre massivt än en säck, men det tränar reflexerna. Den ligger på en flexibel kolumn så att den vibrerar vid varje beröring och är därför svårare att träffa. Stanspäron passar i mindre rum och för alla som inte är säkra på om taket tål en slagpåse.

Klor – de är bra för att bekämpa en levande motståndare hemma. Det finns olika modeller, men de har alltid vissa attribut. De är gjorda av syntetiskt läder, har en tjockare fyllning och har antingen öppningar för händerna eller ett band. Större modeller kan också enkelt användas för kickboxning.

Hur stor är risken för skador?

Boxning sport risk för skada sparring

De som bara boxar för rörelse och begränsar sig till slagpåsar, luftboxning eller klor har en mycket låg risk för skador. Visst, någonting kan alltid hända, till exempel om näven slår dumt. Situationen är naturligtvis annorlunda när det gäller sparring eller till och med kamp. Det finns hjälmar här, händerna är i boxhandskar och det är allmän uppmärksamhet på säkerheten, men ett slag kan alltid gå fel. Detta gäller särskilt de som utan skydd i ringen stiga.

Slutsats – varför inte prova?

Boxningsutrustning bra boxningsträning

Boxning är en mångsidig och effektiv sport som är lämplig för alla åldersgrupper. Speciellt eftersom det finns “stridsfria” versioner som bara har en låg risk för skada. Det enda viktiga är att hitta en bra studio och lära sig grunderna under en erfaren tränares ögon. Han uppmärksammar också populära olycksfel som att klämma tummen under fingrarna när du gör en knytnäve.

Bildkällor (CC0 -licens):

Figur 1: @ StockSnap / Pixabay.com, Figur 2: @ Arisa Chattasa / unsplash.com, Figur 3: @ xusenru / Pixabay.com, Figur 4: @ bruce mars / pexels.com, Figur 5: @ GORBACHEVSERGEYFOTO / Pixabay. com, Figur 6: @ NeONBRAND / unsplash.com, Figur 7: @ fzofklenz / Pixabay.com, Figur 8: @ rawpixel / unsplash.com