Hur man målar moln på väggen? Vi visar 3 enkla metoder!

Att måla moln på en himmelblå vägg är en bra idé för en kreativ sovrumsväggdesign. Moln inbjuder dig att drömma och ge rummet en lugnande atmosfär. Vi visar dig tre enkla tekniker du kan använda för att måla moln på väggar! Du behöver inte vara en skicklig konstnär för att få himlen under ditt tak.

Måla moln på väggen med stencil

Gör moln vägg själv i barnkammaren

Väggdesign med stenciler är ett populärt sätt att dekorera väggarna i baby- och barnrummet. Du kan antingen köpa en färdig molnstencilsats eller göra egna stenciler själv av belagd kartong. För detta kan du använda mallen som visas nedan för utskrift. Plastfilm (t.ex. overheadfilm) eller en starkare fotokartong är också idealiska som fuktresistent stencilmaterial.

Moln mall gratis för stencil

Klipp ut den tryckta molnmallen och överför den till kartongen med en penna. Lägg kartongen på en skärbräda och använd en skärare för att försiktigt klippa ut mallformen ur kartongen. Se till att du lämnar tillräckligt med utrymme mellan motivet och kanterna.

Du kan använda en enda stencil eller göra 3-5 olika molnformer. Om du vill skapa ett jämnt molnmönster på väggen kan du behöva göra flera identiska kopior av din stencil.

moln vägg plantskola idéer

Nu måste du bestämma hur du vill fördela molnen på väggen. Väggen ser vackrast ut när molnen förskjuts som ett rutmönster. Använd en vattenpass och målartejp för att göra ett galler på väggen. Detta säkerställer att alla schabloner alltid är på samma horisontella eller vertikala plan.

Måla molnmönster på väggen med stencil

Lägg de färdiga schablonerna i de rutor du vill ha. Det bästa sättet att fästa stenciler på väggen är att använda spraylim och maskeringstejp. Det är viktigt att fästa schablonen så fast som möjligt på väggen så att färgen inte rinner bakom den.

Nu är insidan av mallen målad in med den vita färgen. För alla molnen kommer du sannolikt att behöva totalt 1-2 liter vit latexfärg. Fyll ett rent färgbad halvvägs med latexfärg. Ta sedan en liten skumfärgrulle och doppa den i färgen. Rulla långsamt och försiktigt över schablonen utan att använda för mycket kraft. Färgrullen måste vara nästan torr. Detta är mycket viktigt eftersom det kan rinna ner i väggen om det blir för mycket färg.

Måla moln på väggen med en kartongstencil

Ta försiktigt bort schablonen och fortsätt mönstret. Låt det första lagret torka i 4 timmar och applicera sedan det andra.

När du har applicerat det andra lagret och väggen har blivit jämn, ta bort målartejpen och ge den sista finishen till de områden som behöver efterbehandling. komplett!

Ta upp mönstret på väggen med stencil -tekniken

Stenciling moln med tråkig pensel på väggen

Ett annat sätt att få mönstret på väggen är att använda en prickborste med korta, mjuka borstar istället för en färgrulle. Lägg lite färg på en pappersplatta och doppa penseln i den. Börja putsa stencilen i det inre området och arbeta sedan på kantområdet. Håll alltid borsten vinkelrätt mot väggen.

Du kan ta bort schablonen när du har målat färdigt. Var försiktig så att du inte smetar ut färgen. Upprepa denna process för alla andra moln.

Låt latexfärgen torka i minst 12 timmar innan du rör vid dina väggar eller sätter tillbaka dina möbler.

moln vägg diy för barnrum

Förresten, moln ser inte bara vackra ut på en ljusblå vägg. Du kan också välja andra väggfärger som greige, mintgrön eller gul som bakgrund. Dessa ser tidlöst vackra ut och är perfekta för ett könsneutralt barnrum.

Måla moln på väggen frihand med en pensel

Måla realistiska moln på väggen med pensel

Om du vill ha fluffiga, realistiska moln kan du ta en platt pensel och måla dem på fri hand. I motsats till mallmoln, där perfekta kanter är mycket viktiga, verkar dessa moln abstrakta och ändå förmedlar verkligheten. Din fantasi är i förgrunden här!

Vy över moln från ett flygplan

För att måla realistiska moln måste du lära dig om de olika molnformerna. Se bilder på de olika molntyperna online och inspireras av de många molnformerna. Det finns fjädermoln, högmoln, regnmoln, åskmoln, fleeciga moln etc. Det är också viktigt att bestämma vilken effekt din molnvägg ska ha. Från vilken vinkel tittar du på molnen? Står du på en hög bergstopp och tittar ner i en dal eller tittar på molnen från ett flygplan? Ju bättre din uppfattning om riktiga moln, desto bättre kommer du att kunna representera dem på väggen. Det är här viktigt att koncentrera sig på samspelet mellan transparent och ogenomskinligt och överflöd och tomhet.

Som tumregel är moln som är högre på himlen skrymmande, medan låga moln kan se ganska transparenta ut.

Måla molnväggen själv. Det behöver du

Och nu kommer vi äntligen till handledningen om hur man målar moln på en vägg med en platt pensel. Du behöver följande material:

– Blå latexfärg och färgrulle

– Platt borste

– Vit akrylfärg

Måla först väggen med den blå nyans du vill ha. Applicera flera lager tills de blir en jämn färg. Låt färgen torka ordentligt.

Dopp pensel i vit färg

Lägg nu lite av den vita akrylfärgen på metalllocket på färgburk eller använd en pappersplatta som en palett. En platt, medelstor borste används i den här guiden, men en rund pensel kan också användas för att få bra resultat. Doppa den torra penseln i färgen och lägg den på paletten med lätta knackrörelser så att bara lite färg återstår i penseln.

Måla moln på fri hand med en pensel

Börja skissa den allmänna formen på dina moln på väggen. För inspiration till din molnvägg kan du välja ett molnlandskap från Internet och kopiera det. Du kan fördela dina moln på olika sätt över hela väggen. Var uppmärksam på hur dina möbler är placerade i rummet. När du målar molnen på väggen bakom sängen, markera sänggavelets höjd med målartejp och använd markeringarna som en guide.

Håll borsten vertikalt och knacka bara på väggen med borsten. Behandla varje slag som om du målade en enda prick på väggen. Dessa snabba rörelser skapar en gradienteffekt. Du måste duppa flera gånger med penseln på de områden som du vill ha vitare. Lämna också lite ”luft” mellan molnen så att den blå himlen fortfarande syns här och där. Detta skapar också en känsla av djup.

Oroa dig inte om molnen är exakta eller tillräckligt runda. I naturen utvecklas, förändras eller upplöses de ständigt. Så till att börja med, ta bara med den grundläggande konturen på väggen för att få en överblick över den övergripande kompositionen.

Måla moln på väggen med en platt pensel

Nu kan du ge molnen mer struktur. Knacka försiktigt på konturerna upprepade gånger med penseln för att mjukna linjerna och träna formen på molnen lite. Detta ger dina moln sitt omisskännliga, estetiska utseende.

Använd snabba, strykande rörelser för att ge lite textur till molnets inre. Håll sedan borsten som en penna och börja måla en fin dimmaeffekt med mjuka cirkulära drag. Flytta din pensel ganska snabbt för att undvika uppenbara penseldrag på väggen.

Måla moln på väggen med en platt pensel och akrylfärg

Fläta ut botten av dina moln för att ge dem ett puffigt utseende. Om du vill att molnen ska se mer realistiska ut, ta en ren borste och använd den för att försiktigt borsta fram och tillbaka längs molnen. Detta gör molnet mer transparent och ser ut som att det stiger upp till himlen. Detta är ett bra sätt att måla hyperrealistiska moln.

När du är klar med dina moln, ta ett steg tillbaka och granska ditt arbete för att se om det finns fler detaljer kvar att lägga till.

Dutta moln på väggen med en svamp

Dutta moln på en vägg med en svamp instruktioner

Och här är det enklaste och kanske bästa sättet att måla riktigt fluffiga och helt realistiska moln på en vägg. Det visades av dekorationsspecialisten Luz Blanchet i morgon -tv -programmet “Hoy” på mexikansk tv. Cumulusmoln målades här, som har ljusa vita blomkålshuvuden ovanpå och ofta åtföljs av låga, sönderfallna moln. Så högst upp ska du putsa den vita färgen mättad och längst ner sparsamt.

Hur man målar moln på väggen

Med denna metod är den vita akrylfärgen bäst att dupa på med en rund gul målningssvamp. Återigen, använd en pappersplatta eller färgburkens lock som en palett. Doppa svampen lätt i färgen och gör några rundade former på väggen för att skapa kupolerna i molnet. Fortsätt neråt och få färgen att se mer transparent ut. Ta bort överflödig färg från svampen genom att duppa den på en pappershandduk så att den är relativt torr. Längst ner bör molnen blekna ännu mer, som om de löser sig. Om du inte är säker på om du kommer att lyckas med ljusskuggningseffekten rekommenderar vi att du tar några steg tillbaka och tittar på konstverket på avstånd.

Måla moln på väggen med en svamp