Måla bilder med barn på hösten med hjälp av olika verktyg och tekniker

Höstmålning med barn och olika tekniker

Hösten är känd för sina ljusa färger och det gör den perfekt inte bara för dekorationer, utan också som ett tema för olika hantverks- och målningsprojekt. Och eftersom denna vackra säsong är precis runt hörnet, visar vi dig specifikt idag några bra förslag som du kan reproducera med barn hemma, i grundskolan eller på dagis. Det finns olika målartekniker med olika färger som garanterat kommer att vara mycket roliga för varje barn. Och senare kan de färdiga bilderna ges till föräldrar eller morföräldrar i present. Låt dig inspireras och få de nödvändiga färgerna och materialen snart. Sedan kan du måla vackra höstbilder med barn och tillbringa en rolig eftermiddag tillsammans.

Måla höstbilder med massagebollar

Måla original höstbilder med massagebollar - träd med färgglada kronor

 • vitt papper och brunt hantverkspapper (eller ett tryckt träd utan krona)
 • Färger i rött, orange och gult och eventuellt även grönt
 • Massera bollar
 • Papperstallrik
 • sax
 • Lim

Måla höstbilder och klipp ut en pappersstam och limma på den

I princip finns det inte mycket att förklara i den här guiden. Om du vill måla ett sådant höstträd behöver du en trädstam, som du ritar på det bruna papperet och sedan klipper ut och klistrar på det vita pappersarket. Alternativt kan ett färdigt träd också skrivas ut. Men då ska det inte finnas några blad. Lägg nu de tre höstfärgerna gult, orange och rött på pappersplattan. Ta först upp lite av den gula färgen med bollen och rulla sedan över bilden, längs kronan.

Måla höstbilder - doppa massagebollen i färg och rulla den över bladet

Om du har lagt till tillräckligt med gula “blad”, ta en ny boll och upprepa processen först med apelsinen och sedan också med den röda färgen. Slutligen kan du också designa några gröna blad här och där som ännu inte har ändrat färg, så att säga. Låt färgerna torka och bilden är klar. På så sätt kan du måla så många höstbilder du vill.

Höstens träd målar med korkar

Måla höstbilder med vinkorkar - dutta höstfärger på trädtoppen

 • minst 3 vinkorkar
 • Färger i rött, orange och gult
 • brunt och vitt hantverkspapper eller:

  tryckt trädstam med grenar utan blad

 • Papperstallrik
 • sax
 • Lim

Precis som i de tidigare instruktionerna, med vilka du kan måla höstbilder, behöver du först ett träd, som du antingen klipper ur det bruna papperet och klistrar på det vita arket eller skriver ut det. Sedan kan du måla det vackra trädet som ett motiv för hösten. Lägg lite av de tre färgerna på tallriken för att inte färga färgen i förpackningen.

Till hösten målar du bilder, ritar, klipper eller skriver ut en trädstam

Doppa den första vinkorkan i vilken färg som helst och använd den för att duppa blad på kronan på trädet. Detta skapar poäng. Upprepa sedan processen med en ny kork och nästa färg. Du är också välkommen att blanda färgerna för att få fler nyanser. Då behöver du fler korkar. Testa bara!

Måla höstbilder med bomullstussar

Bomullstussar och klädnypor är bra verktyg för att rita och göra hantverk med barn

 • Bommulsbollar
 • Klädnypor
 • Färger (t.ex. akryl)
 • Målad eller tryckt trädstam att designa
 • Papper eller duk

Om du inte har korkar hemma för att testa tekniken ovan kan du istället använda bomullstussar, som också går snabbare att hitta om du spontant vill rita höstbilder med dina barn. Du behöver också klädnypor för att hålla bomullen på plats. Men om du använder lätt tvättbara färger kan du helt enkelt hålla bollarna med fingrarna. Bomullen doppas helt enkelt i färgen och används sedan för att skriva ut prickar.

Måla skog gjord av höstträd för höstbilder

Förslag, tips och idéer för tekniker för att måla höstbilder

Om du vill måla en hel höstskog ritar du helt enkelt en massa trädstammar, som du sedan dekorerar med löv runt om. För detta kan du välja vilken teknik som helst från de som anges ovan. I slutet av artikeln har vi också några varianter för dig att designa trädkronor och löv, som du alla borde prova en gång. Och eftersom hösten är kvar ett tag har du tillräckligt med tid för det!

Höstlöv målar med barn

Kombinera kritor och akvareller i en höstbild

 • 2 pappersark av valfri storlek
 • platta höstlöv
 • silvertejp
 • Kritor
 • Akvareller
 • bred pensel

Måla vackra höstbilder med kritor och riktiga blad

Var noga med att använda en slät och plan yta, annars överförs fogar eller andra ojämnheter till bilden. Fördela sedan de samlade bladen på ett pappersark. Det är bäst att fixa papperet med tejp så att det inte kan glida. Du kan också klippa ut andra höstmotiv från papper och lägga till dem (till exempel svamp). Lägg sedan det andra pappersarket över det. Du kan nu också fästa detta på det nedre arket med tejp så att det inte halkar, men du behöver inte. Men om du målar höstbilder så här med barn blir det nog lättare för dem.

Blad av olika former överförda på papper med vaxpennor

Med kritorna, som är bäst valda i höstfärger, kan du nu stryka överarket. Håll stiften horisontella för att utnyttja deras längd. På detta sätt överförs arkens former, kanter och mönster till det övre arket. Tryck inte för hårt, lägg bara mindre tryck först. Du kan alltid intensifiera färgerna efteråt om det behövs. Alternativa färger för varje ark eller kombinera flera i ett. Det är upp till dig och ditt barn.

Enkla målningsinstruktioner för barn med pennor och penslar

Du kan antingen lämna dessa höstbilder som de är eller så kan du fortsätta och måla in dem med akvareller. Det skulle naturligtvis vara väldigt trevligt för barnen. Med akvarellerna kan du enkelt måla över hela bilden. Du behöver inte oroa dig för vaxytorna. De blir garanterat inte suddiga. Men det finns intressanta färgblandningar och effekter. För bakgrunden är det bäst att använda kontrasterande färger som verkligen visar upp bladen, till exempel blå eller grön.

Skapa färgglada, höstliga färgbilder i grundskolan eller på dagis

Vill du måla den här idén på hösten på dagis eller letar du efter idéer till bilder som du också kan måla på hösten i grundskolan, den här varianten kan omvandlas till ett större projekt. Varje barn kan skapa sin egen bild. Slutligen kombineras de alla på ett för stort pappersark för att göra en jätteaffisch som sedan kan hängas i klassrummet. Barnen kommer att vara stolta! Eller så kan du låta barnen överföra lakan till en stor affisch och måla dem tillsammans. Detta fungerar bäst på golvet. Detta är möjligt med mindre grupper, där barnen inte kommer att störa varandra när de målar höstbilderna.

Måla akrylbilder på hösten

Använd stenciler och akrylfärger för att måla löv och rita bladvener

 • Blad (äkta eller skuren från papper)
 • Pappersark A3 eller A4 och eventuellt ett annat för att skriva ut arkmallarna
 • Akryl
 • Svamp eller bred pensel
 • tunn borste
 • sax

Detta är en mycket enkel idé som även mindre barn kan använda för att måla höstbilder. Om du själv har samlat bladen bör du först trycka dem i en bok i några dagar. Alternativt kan du också skriva ut eller spela in och klippa ut pappersark. Vilken variant du än väljer läggs arken sedan på ett pappersark och du kan börja måla.

Lägg lite akrylfärg på ett hörn av svampen eller använd en pensel för att plocka upp färg. Håll i bladet med en hand och borsta bladets kant med svampen eller borsten. Genom att göra detta fortsätter du med hela kanten på arket. Sedan kan du lägga till fler bladtryck och måla lika många vackra höstbilder. Glöm inte heller att lägga till bladvenerna med en tunn pensel. Din akrylmålning är klar.

Idéer för en handstam

Skapa en stam med avtryck av en hand och skapa löv med färgglada höstfärger

En stam med grenar kan också vara underbart utformad av barn. För detta kan du antingen använda fingerfärger, måla armen med händer och fingrar och sedan trycka dem på ett papper. Eller så kan du rita handens kontur med blyerts på papper och sedan måla in den med brun färg. Du kan nu designa kronan med olika tekniker. Du har redan sett några av dem ovan. Men följande idéer för att måla höstbilder är också bra:

Med bubbelplast

Snabb teknik för höstmålning av bilder med bubbelplast

Skulle du ha kommit på idén att använda bubbelplast för att måla höstbilder? Så det är bäst att behålla dessa praktiska förpackningsmaterial nästa gång, eftersom du kan använda dem för att designa kronan för bland annat höstträd. För att göra detta appliceras färg på knapparna. Om något går emellan spelar det ingen roll. Tryck sedan på filmen på papperet för att överföra färgen och skapa intryck. Upprepa med valfri färg.

Med tandborste och blad

Vacker höstträdidé med stänk från en tandborste och lövmotiv

När du väl har en trädstam och några löv (riktiga eller tryckta) redo är du igång. Sprid bladen på kronan (flera åt gången eller individuellt). Plocka sedan upp lite akvarellfärg med en tandborste efter att ha blött den i vatten. Akrylfärg kan också användas, som du kan späda lite med vatten om det behövs. Lägg nu till stänk runt bladen. Du kan sedan ta bort bladen. Det finns också speciella pennor för blåsning som kan användas och trolla fram fina stänk på bilden.

Med löv som stämpel

Enkel inspiration för höstbilder med träd och löv - använd löv som frimärken

Ark är också bra som frimärken och är superenkla att använda för detta ändamål. Med en pensel applicerar du helt enkelt färg på arket. Tryck sedan på den med färgen ner på ditt träd och bladformen överförs redan till bladet. Kombinera flera färger, precis som i naturen. Flera färger kan också appliceras på ett ark för att skapa ett brokigt ark. Det finns inga gränser för fantasin och det finns inga regler. Alla kan designa sitt träd som de vill.

Måla höstlandskap med öronproppar

Målningsteknik för barn och vuxna - Ett gäng öronpinnar för att måla prickar

Om du föredrar att måla finare och mindre blad till dina höstbilder kan du använda enkla bomullspinnar istället för korkar. Det finns två möjligheter här: Antingen tar du en pinne, doppar den i den färg du vill ha och duttar sedan längs trädgrenarna för att skapa en krona. Eller så kan du göra en “bukett” av ätpinnar. För att göra detta, ta flera bitar och knyt ihop dem med ett gummiband. Nu kan du doppa dem alla i färgen och designa flera ark samtidigt.