Bra idéer om vad du ska lägga på påskägg och instruktioner för att göra det själv

Om du vill designa kreativa påskägg behöver du inte bara vara nöjd med de normala färgerna. Istället eller utöver detta kan du använda en mängd olika material och fästa dem på påskäggen. Oavsett om det är tyg, fjädrar, pärlor, papper eller till och med kryddor och frön – om du vill ha något nytt i år kan du testa en av våra idéer idag. De är också bra om du letar efter påskäggsdekoration med barn eller påskäggstekniker för dagis.

Håller på påskägg – prova vackra äggtekniker med barn och vuxna

Täck påskägg med olika material - idéer, tips och instruktioner

När det gäller att designa ägg med dekorationer och lim kan du använda alla typer av ägg. Detta innebär att inte bara kokta och blåsta påskägg är lämpliga, utan också de som är gjorda av plast, frigolit, trä eller andra material. Valet är ditt!

Vilket lim?

För övrigt gäller detta även valet av lim. Limpinnar för papper och servetter, det populära heta limet för pärlor eller strass, textillim för tyger eller vad du än har till hands är alla lämpliga om du vill limma påskägg. Allt beror på vad du föredrar att arbeta med och vilket material du vill fixa på äggen. Endast om du vill dekorera kokta ägg som ska ätas efteråt, bör du välja ett ofarligt vattenbaserat lim.

Täck påskägg med tyg

Täck påskägg med linne i grått och spets

Vill du dekorera påskägg med barn? Då är vår första idé idealisk. Använd eventuella rester av tyg som du skär i bitar eller remsor för att sedan täcka äggen. Färgglatt tyg passar förstås bäst för barn och det har också påskmotiv, så ännu bättre! Vuxna kan också våga komma på en sådan vintage -idé genom att limma påskägg och kombinera linne med spetsar för att skapa en unik dekoration för bordet.

Limma påskägg med självhäftande band i vackra färger

Det finns också fantastiskt mönstrade, självhäftande band som gör hantverk lättare inte bara för barn. Du kan skära remsorna i bitar av valfri längd och sedan sprida dem på ägget. Sådana band sitter bra på både äkta och konstgjorda ägg.

Påskägg är täckta med remsor av blå jeans och marimekko i svart och vitt

Eller vad sägs om den här idén som du kan använda dina gamla jeans på? Bredvid kan du återigen se en trendig idé som Marimekko -tyger användes till. Klipp ut mönster och motiv och limma dem på äggen. Du kan naturligtvis göra samma sak med Marimekko servetter genom att använda servettekniken (se nedan) och klibba på påskägg.

Dekorera påskägg med papper – tekniker och lämpliga papperstyper

Papperskonfetti för att designa äggen i ljusa färger

Eller vad sägs om att du klistrar papper över påskäggen. Olika typer av papper är lämpliga för detta ändamål. Som med tyget är det lämpligt att förbereda mindre bitar först. Du kan klippa dem i storlek med en sax eller helt enkelt riva av dem, vilket ger dem en extra charm. Men det finns också andra sätt att klistra påskägg med papper. Vad sägs om konfetti, till exempel? Här är några fler idéer och tekniker:

Täck påskägg med tidning

Täck påskägg med tidning eller musikpapper för en vintagelook

Dina ägg får en viss vintagecharm om du använder tidningspapper för att tillverka (detsamma gäller musikpapper, förresten). Det är också ett bra sätt att återvinna några av de tidningar du har samlat. Det bästa limet är pasta. Riv tidningen i bitar, bred ut pasta över ägget och applicera sedan papperet. De enskilda bitarna ska överlappa varandra.

Om det behövs kan du lägga till ett andra lager. Slutligen försegla allt med ett lager lim och låt det antingen torka eller lägg till några andra dekorationer som fjädrar, knappar, tråd, spetsband och liknande. Du kan också fixa sådana ytterligare dekorelement med lim efteråt, dvs efter torkning.

Slå in påskägg med silkespapper

Forma bollar av silkespapper eller kräppapper och lim dem på äggen

Du kan också använda silkespapper för att skapa brokiga ägg om du vill klistra på påskägg istället för att färga dem. Skär små bitar ur silkespappret. Dessa kan ha vilken form som helst, men bör inte vara för små. Pensla sedan ägget med pasta eller hantverkslim och börja trycka bitarna på ytan (se bild under spårpapper).

Du kan sedan släta ut bitarna med en pensel. Så snart hela ägget är täckt kan du belägga det med lim en gång till och klistra på ett andra lager papper. Nu måste pastan bara torka och du kan dekorera huset med påskäggen.

Idéer med crepe -papper

Dekorera ett stort påskägg med crepepapper som en idé för barn

Förresten, du kan också klistra crepepapper på påskägg på samma sätt. Eller så kan du forma bollar av små bitar av papper, som du sedan klistrar fast på äggskalet (eller plasten eller frigolit), vilket också är ett bra alternativ om du designar påskägg med små barn. Vi gillar också idén från bilden ovan, där ägget först lindades in med en lång remsa av crepepapper tills det var helt täckt och som sedan kan dekoreras med dekorativa crepepappersremsor eller andra former (t.ex. i vågform, sicksack , prickar, etc.).

Gör roliga pinhata av crepe -papper från ett ägg

Pinhata ägg

Påskägget ovan är tänkt att imitera en pinhata. Det är upp till dig om du använder ett plastägg för att öppna det, som i exemplet. Hur som helst behöver du remsor av crepe -papper. Skär sedan i en av de längre sidorna med saxen flera gånger för att skapa fransar.

Crepe papper idé i pinhata look i rosa, ros och gult

Sedan kan du hålla fast påskäggen: Börja längst ner och arbeta dig upp gradvis. Applicera lim på den icke-kantade halvan av remsan och tejpa runt ägget. Nästa rad bör alltid överlappa den föregående.

Transparent papper

Limma påskägg med silkespapper för färgglada påskdekorationer i påskkorgen

Till skillnad från mjukpapper är spårpapper tjockare och det är också lättare att pyssla med. Så om du vill göra hantverk med barn, är detta papper att föredra framför silkespapper så att de verkligen kan njuta av hantverksprojektet. Annars kan du också följa de idéer som nämns ovan om du vill täcka påskägg med spårpapper. Denna typ av papper är perfekt för dagis.

Servettteknik

Decoupage påskägg - skapa vackra motiv med servetttekniken

Glöm inte den gamla goda servetttekniken om du vill hålla fast på påskägg. Om du vill fästa servetter på påskägg behöver du följande saker:

 • Ägg
 • Servetter med matchande motiv
 • sax
 • platt borste
 • Glas- eller porslinslim eller speciallim för servetteknik
 • Akryllack för tätning

Täck påskägg med servetter – instruktioner

Klipp ut önskade motiv från servetten och ta sedan försiktigt av det översta lagret (det med motivet) från de andra lagren. Sedan kan du hålla på påskägg. För att göra detta doppar du penseln i limet, placerar motivet på önskad plats på ägget och sprider limet över det. Papperet är mycket tunt, så var försiktig så att du inte river eller skrynklar papperet.

Lägg till så många mönster du vill och låt sedan limet torka. Sedan kan du belägga det färdiga ägget med akryllack och fixa motiven.

Idé med foton

Ge bort personliga ägg med foton till påsk

Genom att använda servetttekniken kan du till och med lägga foton på påskäggen. Som den? Du behöver en skrivare och allt du behöver göra är att skriva ut fotot du vill ha på en servett och det fungerar så här:

 • Lägg servetten på ett ark skrivarpapper och tejpa runt kanten.
 • Välj önskat foto (på datorn eller via skanner och kopiator) och skriv ut det på detta pappersark med en servett.
 • När du gör inställningarna, se till att fotot faktiskt går upp på servetten.
 • Låt skrivarens bläck torka.
 • Klipp ut motivet och ta försiktigt bort det översta lagret av servetten som bilden också ligger på.
 • Använd servettekniken från instruktionerna ovan för att överföra fotot till ägget.

På denna äng kan du klibba påskägg av plast, men också riktiga ägg.

Fjädrar som dekoration

Färgglada fjädrar som dekoration för påskägget - enkel hantverksidé för barn och vuxna

Du kan fästa fjädrar på påskägg snabbt och enkelt. Om du använder en mer subtil idé med bara en fjäder per ägg, som på bilden ovan, eller täcker hela ägget med dem, är en smaksak. Lägg lite lim på ägget, precis där du vill att den släta delen av fjädern ska vara. Tryck hårt på fjädern där. Fixa den fluffiga delen med en droppe varmt lim.

Original påskdekoration - påskbukett gjord av grenar och ägg med fjädrar

Om du vill tejpa hela påskägg, börja på toppen och arbeta dig upp till äggets rundare ände. Varje ny rad ska överlappa varandra. Sådana ägg gör underbara hängen till påskbuketten och kan designas med färgglada och naturliga fjädrar. I allmänhet är fjädrar idealiska för påskdekorationerna.

Pärlor för vackra påskäggsmönster

Designa ädla ägg till påsk med pärlor eller strass

Oavsett om du gör hantverk med blåsta ägg eller kokta, är pärlor ett bra sätt att skapa underbara mönster och motiv, som inte bara kommer att glädja tjejerna. Men eftersom det förmodligen skulle vara synd att förstöra konstverket efteråt när ägget måste skalas, är det naturligtvis lämpligt att använda blåsta eller konstgjorda ägg när du klibbar påskäggen för att använda dem varje år för påskdekorationen.

Gyllene ägg med vita pärlor på påskbordet

Om du vill klistra pärlor på påskäggen som är väldigt små kan du också först belägga ägget med hantverkslim och sedan doppa det direkt i pärlorna så att de fastnar på ytan. Du kan sedan försiktigt trycka ner den. Det finns också självhäftande, halvpärlor som är lämpliga att dekorera.

Täck påskägg med äggskal

Mosaikägg i ljusa färger med äggskal som idé för dagiset

Det är nu en relativt välkänd idé, men vi skulle vilja nämna mosaikäggen här, för de är så fantastiska när du klibbar påskägg med barn: Små bitar av äggskal limmas på ett helt ägg. Det ska finnas en färgkontrast. Till exempel kan du limma bruna äggskal till ett vitt ägg, eller vice versa. Hantverkslim passar som lim, men också varmt lim (inte för små barn!), Som du använder sparsamt.

Gör färgglad mosaik för kycklingägg eller plastägg med varmt lim och äggskal

Du kan lika gärna färga kokta ägg, sedan skala ägget och använda detta färgade skal för att dekorera påskäggen så att du får färgglada variationer. Dessutom behöver inte hela ägget täckas. Du kan lika gärna göra mönster och till exempel bara bilda en remsa eller designa prickar. Vara kreativ!

Dekoration med ull

Färgglada påskägg med ullgarn att hänga upp

Du kan också skapa vackra mönster genom att sticka ull över påskägg. Det är bäst att använda ett snabbtorkande lim, till exempel varmt lim, för tillverkning. Lägg en droppe av det på toppen eller botten av ägget och limma änden av ulltråden på. Börja nu linda tråden runt ägget. Alla rader ska vara tätt intill varandra och tråden ska dras något spänd när du klistrar påskäggen med ulltrådar.

Täcker färgade påskägg med ull - en idé för dagiset

Här och där fixar du ulltråden igen med lim. Om du klistrar påskägg kan du leka med trådarnas färger och skapa mönster. För att göra detta, klipp bara tråden och gå vidare till nästa genom att tejpa dess ände och fortsätta att linda.

Eller så kan du inte linda hela ägget utan bara sätta en accent med några varv eller genom att bilda en blomma, en sol och andra motiv med trådar. Du kan välja denna idé om påskägg för barn eftersom det är relativt lätt att återskapa. Varmt lim är dock inte lämpligt för mindre barn!