Design fritidshus med sluttande tak i kustskogen – modern bungalow med ovanliga former

design fritidshus sluttande kust kust skog modern fjällstuga moonah träd trä veranda belysning

Detta designstuga är en förlängning av en befintlig timmerstuga från 1960 -talet, som ligger vid Blairgowrie -stranden i Australien. Den omgivande kustskogen i Moonah döljer en förorts täthet av hus och ett nätverk av slingrande gator utan formade kantstenar, raviner och gångstigar. Många hus i detta område är fritidshus och det sker en intensiv utveckling i denna riktning. I detta sammanhang gav kunderna arkitektkontoret i uppdrag att utforma en ny fristående fristad. Husägarna ville låta familjemedlemmar och gäster stanna längre i den befintliga semesterstugan. Konceptet var att skilja det nya tillskottet från den befintliga timmerstugan så att nya och gamla kan behålla och uttrycka sin individuella identitet.

Design fritidshus – kombinera gammalt med nytt

design fritidshus sluttande kust kust skog modern fjällstuga ovanlig form trä veranda entrédörr orange

Den befintliga byggnaden har två sovrum, ett sovrum, vardagsrum, kök och badrum. Den moderna bungalowen har ett nytt sovrum och ett eget badrum på entresolvåningen, ett vardagsrum på bottenvåningen, ett pentry och en dold arbetsplats samt en extra, nordlig terrass.

design fritidshus sluttande kust kust skog modern fjällstuga extraordinär form natur moonah träd trä veranda

Den nya arkitekturen är formad av landskapet och inbäddad i omgivningens naturliga former. Det sluttande taket växer ut ur topografin och fungerar som en ny typ av terräng. Den bituminösa betongbeläggningen och dess bärande, prefabricerade ramverk tycks påverkas av de rådande vindkrafterna som formar de omgivande förvrängda Moonah-träden.

design stuga sluttande kust kust skog modern fjällstuga sovrum säng fönster utsikt solljus

Taket återspeglar direkt den inre volymen och rumslayouten, under vilken trappan leder upp till det upphöjda sovrummet. Detta erbjuder också en vid utsikt över avenyn. Takets form är standardiserad så att taket också är ett tak. Den strukturella träramen är helt exponerad både inåt och utåt. Detta förmedlar både strukturell och arkitektonisk designfrihet.

design fritidshus sluttande tak kust skog modern fjällstuga ovanlig form soffa öppen spis betong trappor

Den monolitiska betongbasen är delvis nedsänkt i marken för att betona en känsla av tillflykt och fysiskt engagemang med terrängen. In-situ-betongapplikationen möjliggör också sömlös integration av pentry, halvtrappa och öppen spis, samt ett yttre säte och integrerad linjär planterare.

Renoverat designstuga som ett miljövänligt tillskott

design fritidshus sluttande kust kust skog modern fjällstuga ovanlig form skugga fasadbeklädnad baksida

Stugan syftar till att minimera påverkan på den naturliga miljön. Byggnaden är bara 110 m² och kamoufleras av de omgivande gatorna. Planlösningen är utformad för att minska störningar på platsen och för att försämra befintliga träd så lite som möjligt. Arkitekterna har förstärkt och utvidgat vegetationen genom efterföljande inhemsk plantering, planterat om hela underlaget på platsen och lagt till moonahträden.

design fritidshus sluttande kust kust skog modern fjällstuga extraordinär form natur moonah träd

Formgivarna har flyttat nya gränser för väggen och infödda planteringar för att suddiga abstrakta fastighetslinjer och förhoppningsvis utöka platsens känsla bortom dess omedelbara gränser.

*Arkitekters webbplats

design fritidshus sluttande kust kust skog modern fjällstuga ovanlig form trä veranda entrédörr glasfönster

design semesterhus sluttande kust kust skog modern fjällstuga vardagsrum soffa TV utomhus terrass gäster hus invånare

design fritidshus sluttande kust kust skog modern fjällstuga vardagsrum diskbänk vinflaskor betonggolv

design fritidshus sluttande kust kust skog modern fjällstuga interiör träpaneler läderstol matta guitarre gård

design fritidshus sluttande kust kust skog modern fjällstuga toalett spegel handfat liten badrock

design fritidshus sluttande kust kust skog modern fjällstuga extraordinär x form träram

design fritidshus sluttande kust kust skog modern fjällstuga extraordinär form planlösning omgivning träd