Hus med halmtak – Idyllisk estetik i modern lantlig stil

Detta extraordinära hus med halmtak kombinerar en mysig atmosfär med moderna arkitektoniska element och rustik charm. Det tjocka halmtaket sträcker sig över en del av fasaden. Projektet från Ukraina ritades av arkitekten och designern Sergey Makhno för hans egen familj och kallade det “Shkrub”. Makhno och hans fru använde namnet på strukturen. Lanthuset ligger i Kozin, söder om Kiev.

Kombination av ett hus med halmtak och japansk stil

stor japansk trädgård i kombinationshus med halmtak i lantlig stil

Arkitekten inspirerades av sina resor till Japan för Shkrub. Detsamma gäller trädgården i japansk stil full av skulpturer. När han först gick dit och såg hur japanerna värdesätter sitt arv, förstod han att den ukrainska kulturen är extremt rik. Av denna anledning ville Makhno också blockera den ukrainska kulturen i en unik byggnad.

bonzai träd små figurer och småsten i trädgården

Huset med halmtak är fyllt med en stor samling ukrainsk keramik och har hela väggar täckta med keramiska plattor, också designade av Makhno. En stenväg slingrar sig genom trädgården och leder in i ett långt, tunt vardagsrum och en matplats som löper längs huset.

Rustikt vardagsrum med öppen spis och trähyllor fyllda med keramiska kärl och hängande lampor

Därefter följer ett dynamiskt vardagsrum med dubbel höjd och utsikt över trädgården genom ett takhögt fönster. Vardagsrummet är också fodrat med ett hyllsystem som visar Makhnos samling av traditionella keramiska antikviteter. Hyllan är huvudsakligen gjord av trä som designern fick från övergivna hus.

Rustik och utsmyckad inredning

Målningar hänger över vardagsrum med konstnärliga element i hus med halmtak

En grov gipsfodrad trappa leder till första våningen, där ett antal sovrum och rum för den utökade familjen är arrangerade runt ett gemensamt rum. Dessutom ligger hallen på en balkong med utsikt över det dubbla höga galleriet och trädgården.

målad vägg med djur som mönster i barnrummet med orange väggar

Arkitekten ritade var och en av de tre barnrummen individuellt. Den ena har mörka ekytor, medan den andra har Makhno-designade tapeter. Väggarna i det tredje barnrummet målades med djur och fåglar av den ukrainska keramikern Serhii Radko.

sovrum med sänggavel i mörkgrå toner och en pittoresk vägg av lera som en klippa

Övervåningen ska vara enkel och bestå av ett galleri och sovrum för familjen. Hallen avslutas med en balkong med utsikt över vardagsrummet och trädgården. Detta är det första ägarna ser när de lämnar sina rum på morgonen. Tanken på att hitta skönhet i ofullkomlighet resonerar också i dessa rum, särskilt i sovrummet, som har en enorm lervägg vid sängens huvud. I sovrummet har designern format sänggaveln så att den ser ut som en klippa av lera. Dessutom är sovrummet indelat i zoner så att det finns plats för studier, samt en relaxavdelning och ett badrum.

minimalistiskt sovrum i ljusa färger i rustik stil

Några av väggarna var också försedda med ordnade keramiska plattor överallt. Dessa har olika typer av lera som vanligtvis blandas med linfrö, råg och vete enligt ukrainska traditioner.

Husets struktur

buskhus med halmtak och stora fönster på kvällen med belysning i trädgården

Makhno utförde de enkla höjderna av huset i tunna, horisontella träbjälkar på en tunn stenbas. Ovanför detta sticker det halmtaket ut med utskärningar för fönstren på övervåningen. Utanför fortsätter sammanslagningen av Japan och Ukraina. Samtidigt står lönn- och körsbärsträd vid sidan av ukrainsk zoomorph keramik och samtidskonst. Sammantaget leder utformningen av Shkrub -huset med blandningen av naturmaterial och organiska former inom den vanliga byggnadsvolymen till en samtida tradition.

traditionell ukrainsk keramik som dekoration framför en vägg av natursten och ett stort matbord

”När arkeologer från andra planeter demonterar mitt hus fem tusen år från nu kommer de att säga att det byggdes enligt gamla ukrainska traditioner. Det finns mycket natur och mycket liv, säger arkitekten. Sergey Makhno har tidigare arbetat med projekt som försöker kombinera japanska och ukrainska influenser, inklusive en lägenhet i Kiev där hans familj tidigare bodde.

* hemsida av arkitektkontoret

modernt hus med halmtak shkrub arkitektur land villa

konstnärligt utformade väggar i ett litet badrum med handfat i koppar och en rund spegel

ljusa keramiska plattor placerade sida vid sida i sovrummet med minimalistisk design

modernt kök i kombination med rustika inslag i retrostil

Upplyst barnrum med välvda nischer för böcker och leksaker

matplats med träbord och stolar skapar en mysig atmosfär