Böjt betonghus erbjuder underhållning året runt

krökt betonghus modern arkitektur

Idag presenterar vi ett speciellt arkitektprojekt som ligger i en skidort i Libanon. Det är ett krökt betonghus utformat för underhållning året runt. Arkitekturen märks vid första anblicken och imponerar med sin böjda geometri. Övervåningen, som rymmer gemensamma rum, svävar över bottenvåningen och ger tak för utomhusområdet nedan. Huset har också en utomhusyta för var och en av de fyra årstiderna – en inbjudande terrass för våren, en takterrass för hösten, en innergård för vintern och en pool för sommaren. Läs mer om det ovanliga fritidshuset i artikeln.

Böjt betonghus i en helårsort

böjd betonghus takterrass

Beläget i skidorten Faqra, Libanon, kretsar det tvåvåningsbetonghuset kring sitt triangulära läge för att skapa olika utomhusutrymmen med olika rumsliga och ekologiska egenskaper. Arkitekterna på L.E.FT Architects ritade projektet 2016 och gav det namnet Out-to-Out House. Semesterhuset består av en rektangulär bottenvåning (5,5m x 20m) för sovrummen och en krökt första våningen ovan (5,5m x 24m) för vardagsrummen.

betonghus välvd fasad nöjesområden fritidshus

Designen är baserad på en libanesisk urban legend som hävdar att du kan åka skidor i bergen här och simma i havet samma dag. Detta är tack vare överlappningen av klimatsäsongerna, som är karakteristisk för statens geografi. Utformningen av ut-till-ut-huset är i linje med legenden-takterrassen erbjuder utsikt över de omgivande bergen, medan poolen på bottenvåningen möjliggör ett uppfriskande dopp.

fritidshus modern design betongstål spiraltrappa utanför

Med tanke på resortens säsongscykel och överlappning med libanesiska religiösa och nationella helgdagar, fokuserade designen på att maximera resortens årliga beläggning. Det var därför fyra ”väderspecifika” utomhusområden inrättades, som erbjuder underhållning varje säsong. Även om varje område rekommenderas för en viss säsong, kan utomhusytorna också användas under lågsäsong. Oavsett om det är frisk luft, sol, skugga, fallande löv eller snö, har betonghuset något att erbjuda för alla.

krökt husdesign fågelperspektiv

Det krökta huset är uppdelat i fyra ytterrum: Från (vår) terrassen på första våningen kan du gå upp genom en tegeltrappa till (höstens) nöjesområde på takterrassen och genom en spiraltrappa kan du gå tillbaka ner till en (vinter) innergård under öppen himmel på första våningen, som slingrar längre ner till (sommar) poolen på bottenvåningen. Detta skapar en kontinuerlig rumslig rörelse som kompletterar sekvensen av interiörer i huset utan att komma in i dem.

Ett krökt betonghus med en U-formad planlösning

krökt betonghusbild fönster pool

Medan bottenvåningen är utformad som en enkel rektangel som rymmer de privata rummen, är vardagsrummen på första våningen böjda mot utsikten så att de också kan se tillbaka på sig själva. Den speciella konstruktionen skapar en böjd husdesign som är fascinerande inte bara utifrån utan också inifrån. Inuti är det krökta rummet utrustat med ett skräddarsytt, böjt matbord av ljust trä. Fönsterfronten har också en böjd form och erbjuder panoramautsikt under varje säsong.

krökt hus inredning möbler fönster matbord båge

En böjd trävägg, där spoldörrar är dolda, löper parallellt med fönsterfronten. Takbelysningen följer samma linje och består av flera LED -fläckar anordnade längs en öppning i taket. Annars kännetecknas det krökta utrymmet av ett öppet koncept – köket, matplatsen och vardagsrummet är alla i samma öppna vardagsrum. Inredningen är modern och inredningen ser ljus och vänlig ut.

krökt betonghus entré trappa stålräcke

Taket fungerar som husets kontaktpunkt – en plats för solnedgångsfester och utomhusevenemang. Räcken i mitten av valvet är utformat för att vara bredare och förvandlas därmed till en bardisk för fritidshusets gäster.

fritidshus gjord av betong sluttningar gräsmatta

krökta hus sluttningsträd

betonghus fasadfönster takterrass räcke

Böjda husingångselement av stål och trä

betonghus välvt fasadfönster främre pool bottenvåningen

böjt hus inuti välvd träbord i trä

stuga interiör kök ö fläkt

böjd inredningsdesign möbelbelysning

krökt hus inredning vardagsrum möbler modernt

sovrum svartvitt badrum

invändig vit trähyllvägg

hus fasad betong trappor entré snö

betonghus innergård vinter spiraltrappa stål

fritidshus design fasad betongfönster olika storlekar

krökt hus betongfasad vinter

välvd betongfasad semesterhusdesign

Curved Concrete House Ski Resort Vacation Home

snö vinter hus design välvd fasad

vinter snö fritidshus betong skidort libanon

krökt hus från fågelperspektiv vinter

skidort libanon fritidshus välvd fasad

krökt hus planlösning exteriörer årstider

krökt hus bottenplan första våningen

planlösning krökt hus triangulär tomt

arkitektonisk snitt hus design

krökt hus skuren norr söderut

husnivåer sidosektion

sidoskuren krökt husarkitektur

Arkitekter: L.E.FT Arkitekter

Fotograf: Bahaa Ghoussainy