Bulletproof kaffe – recept, effekter och andra tips

Bulletproof kaffe med smör och kokosolja i en mixer

Oavsett om du har hört talas om det, läst det eller kanske till och med smakat det, har ”Bulletproof Coffee” varit på allas läppar den senaste tiden. Men varför har det blivit så populärt att tillsätta smör i kaffe? Uppfinnaren Dave Asprey hävdar att bantning med mycket fett och kaffe med smör och MCT -olja kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Andra förespråkare säger att det skottsäkra kaffet ger en extra boost av energi och koncentration. Men skeptiker påpekar oro över den höga mängden mättat fett och antalet kalorier. I dagens artikel får du veta vad denna magiska frukostdryck innehåller och hur du kan förbereda den själv.

Vad är Bulletproof Coffee?

Bulletproof bulletproof kaffe med smör

I grund och botten är Bulletproof Coffee kaffe blandat med smör och MCT -olja för att skapa en skummande, mättande drink. Eftersom ingredienserna pureras ihop i en mixer istället för att bara röra med en sked, blir drycken skummande och fetterna kombineras med kaffet. Resultatet ser ut som en latte och har en rik smak.

Vad betyder MCT -olja?

Förkortningen “MCT” står för “medellånga triglycerider” eller på tyska “medellånga triglycerider”. Det är en form av mättad fettsyra som erbjuder många hälsofördelar, från förbättrad kognitiv funktion till bättre viktkontroll. Kokosolja är en bra källa till MCT – ungefär 60 procent av fettsyrorna i kokosolja är MCT – men mer koncentrerad “MCT -olja” har också vunnit popularitet nyligen. Skillnaden mellan MCT -olja och kokosolja är att MCT -oljan är mer koncentrerad och innehåller olika nivåer av MCT.

Vissa mättade fetter, särskilt MCT -fetter och andra friska fetter, är verkligen lättare att smälta än långkedjiga triglycerider (LCT) och kan också ha ännu mer hjärthälsa, förebyggande av fetma och hjärnhälsofördelar. Bortsett från kokosolja kan mindre mängder MCT också finnas i vissa andra mättade fetter, inklusive smör, ost, helmjölk och helfett yoghurt.

Ghee-klarat smör vegan laktosfritt

Ghee som smörersättning

Istället för smör kan du använda ghee i ditt smörda kaffe. Det finns en stor skillnad mellan ghee och vanligt smör. Ghee är en speciell form av klarat smör och består av nästan 100 procent rent fett. Under sin produktion avlägsnas laktos och vassleprotein kasein nästan helt från smöret. Ghee är därför inte ett problem för personer med laktosintolerans, tarmproblem eller vegetarianer.

Bulletproof kaffe effekt kokosolja MCT

Grundrecept på ett skottsäkert kaffe hemma

1 kopp nybryggt kaffe

2 msk gräsmatat smör (eller ghee)

1-2 msk MTC-olja (eller kokosolja)

Brygg ditt kaffe som vanligt, oavsett om det är i en vanlig kaffemaskin eller i fransk press. Lägg sedan kaffet i en mixer och tillsätt smör och olja. Blanda i 30 sekunder eller tills kaffet är skummigt som en caffè latte.

Vad mer kan du lägga till Bulletproof Coffee? 5 toppingredienser

Bulletproof kaffe effekt smör intermittent fasta

Det finns många sätt att ge ditt Bulletproof -kaffe en individuell touch. Vissa ingredienser kan också öka eller utveckla dess positiva effekt.

gurkmeja

Gurkmeja är den populära gula kryddan som främst används i det indiska köket. Gurkmeja innehåller den aktiva ingrediensen som kallas curcumin, som har kraftfulla antiinflammatoriska och antioxidanteffekter. Om du lägger till det i ditt Bulletproof -kaffe ökar den totala mängden antioxidanter, men det minskar kaffets smak.

Bulletproof kaffe med gurkmeja gurkmeja material curcumin

Kollagenprotein

Kollagen är ett utmärkt tillskott till Bulletproof Coffee som proteinkälla med hög aminosyrahalt. Kollagen hjälper till att regenerera vävnader och muskler. Det tål också värmen i kaffet, vilket inte gäller vassleproteinet. 10-40 gram kollagenpulver räcker.

Bulletoroof kaffe utan smör – ägg och / eller äggulor

Ägg, och särskilt äggulor, är ett bra alternativ som en källa till hälsosamma fetter när man gör ett skottsäkert kaffe utan smör. De innehåller också mikronäringsämnen som omega-3-fettsyror och vitamin K2.

Buletproof kaffe med kanel ket frukost

Kakaosmör

Kakaosmör ger ditt kaffe en subtil chokladarom. Det är också en bra källa till nyttigt mättat fett! Det är dock inte ett substitut för smör i grundreceptet. Lägg bara till lite!

Ceylon kanel

Kanel kan hjälpa till att reglera ditt blodsocker och minska insulinkänsligheten. Samtidigt kan minnet och reaktionstiden ökas.

Observera att ceylonkanel skiljer sig från kassiakanelen som vanligtvis finns i livsmedelsbutiker.

Recept på ett skottsäkert äggkaffe

Bulletproof Butter Coffee Latte Cinnamon Collagen Powder Eggs

Äggkaffet är en traditionell vietnamesisk drink, vanligtvis gjord med äggulor, socker, kondenserad mjölk och kaffe. Denna krämiga skottsäkra latte är ett intressant och hälsosamt alternativ och är perfekt både före träning och som en drink efter träningen. Den innehåller aminosyror för regenerering av muskel- och ledvävnad, medan smöret och MCT -oljan fungerar som energileverantörer.

Tillagningstid: 12 minuter

Ingredienser:

230 ml svart kaffe

1 msk smör (eller ghee)

1 tsk MCT -olja

2 färska ägg

1 msk kollagenprotein

1/4 tsk kanel

Förberedelse:

– Lägg ägg, smör, MCT -olja och kanel i mixern.

– Tillsätt kaffet och blanda i högst 45 sekunder.

– Tillsätt kollagenproteinpulvret och blanda i ytterligare 5 sekunder.

– Strö över kanel och njut.

Näringsinformation (per portion):

Kalorier: 331 kcal

Protein: 24 g

Kolhydrater: 1 g

Kostfiber: 0 g

Socker: 0 g

Fett: 25 g

Mättat fett: 15 g

Kolesterol: 402 mg

Natrium: 280 mg

Kalium: 138 mg

Vitamin A: 21 mg

C -vitamin: 0 mg

Kalcium: 6 mg

Järn: 10 mg

De 6 vanligaste skottsäkra kaffefelen

Bulletproof Coffee High Fat Energy Keto Diet

Närhelst en trend hittar sin väg in i mainstream, utvecklas och anpassas den därefter på olika sätt. Ibland fungerar det bra, vilket resulterar i ett antal framgångsrika variationer, men ofta leder experiment till negativa effekter. Här är en lista över de vanligaste misstagen att undvika när du gör Bulletproof Coffee för att få så många hälsofördelar från drinken som möjligt.

1. Vilket smör används??

Gräsmatat smör rekommenderas eftersom det är en antiinflammatorisk energikälla. Den innehåller vitamin A och ökar inte kolesterolnivåerna. Traditionellt smör är fullt av hormoner, bekämpningsmedel och GMO som matas till mjölkkor. Det är ännu värre när du använder margarin! Det är nu allmänt känt att margarin är en hydrerad skräpmat, så det har ingen plats alls i en hälsodryck.

MCT -olja kokosnötolja skillnad

2. Kokosolja och MCT -olja är inte samma sak

Du kan också använda vanlig kokosolja för att göra det skottsäkra kaffet, men du kommer att sakna många av hälsofördelarna med triglyceridolja med medellång kedja. MCT -olja har flera fördelar när det gäller fettförbränning.

3. tillsätt mjölk eller grädde? Under inga omständigheter.

Bulletproof Coffee är baserat på användning av fett som cellernas primära bränslekälla. Att tillsätta kolhydrater till drycket med hög fetthalt kommer att förhindra att kroppen går in i ketos. Ändå tillåter uppfinnaren användning av kokosmjölk eftersom den nästan inte innehåller några kolhydrater.

Smörkaffefördelar Keto Diet High Fat

4. Det skottsäkra kaffet i kombination med en fin frukost?

Det finns en stor mängd fett i denna dryck, vilket inte är ett problem när den används som avsett: som en frukostersättning. Vissa människor har dock det med en måltid som besegrar syftet med att bränna fett för bränsle och lägger till en upprörande mängd fett utöver mat. Denna typ av kaffe är ett fristående koncept, och när du kombinerar det med mat – särskilt när du kombinerar det med högkolhydratmat – är det enda resultatet du kommer att se en ökning av byxstorlek.

5. Bulletproof kaffe med socker – ingen bra idé

I likhet med mjölk är socker en kolhydrat. Sötningsmedel som honung, agave och lönnsirap innehåller lika mycket socker och är inte också lämpliga. Om du vill söta din drink, välj ett naturligt sockerfritt sötningsmedel som erytritol, xylitol eller stevia.

6. Kaffet räknas

Var uppmärksam på kaffets kvalitet. Som regel passar alla ekologiska, rättvisemärkta kaffe utan mykotoxiner väl.

Vilka är fördelarna med Bulletproof kaffe?

Bulletproof Coffee Products Ghee Brain Octane MCT

Företaget bakom Bulletproof Coffee -märket lovar ett antal fördelar för dem som dricker sitt kaffe, inklusive: skarpt fokus, ökad hjärnfunktion, energiboost, ökad produktivitet och viktminskning från ketos och brist. Att tillsätta fettfattigt fett som kokosolja eller smör till ditt kaffe kan neutralisera kaffets naturliga syra, vilket kommer att ha en positiv effekt på magen och hålla dig mätt längre. Man bör dock vara skeptisk till alla märken som erbjuder en mirakeldiet och informera dig i detalj om effekterna av Bulletproof Coffee innan du ändrar din kost.

Det finns nackdelar med att konsumera skottsäkert kaffe?

Bulletproof Diet Book Inventors Butter Coffee

Det skottsäkra kaffet är inte för alla. Två matskedar smör och upp till två matskedar MCT -olja är extremt kaloririka och (uppenbarligen) fettrika. Receptet stöder “ketodieten” som bränner fett istället för kolhydrater som energikälla. Men du måste minska kolhydraterna nästan helt från kosten, vilket kan visa sig vara ohälsosamt.

Förutom nackdelarna kan ytterligare punkter nämnas:

– Det rekommenderas generellt att konsumera skottsäkert kaffe på morgonen istället för frukost. Genom att dricka skottsäkert kaffe ersätter du 1 av 3 näringsrika måltider med något som innehåller låga viktiga näringsämnen.

– Det skottsäkra kaffet ger 441 kalorier med 0 gram kolhydrater och 51 gram fett (varav 80% är mättade).

– Mättat fett verkar helt säkert i “normala” mängder, men doserna i skottsäkert kaffe är mycket högre än i en vanlig måltid. Detta kan vara ett problem.

– Det har kommit många rapporter från personer med massiva kolesterolhöjningar. Dessa inkluderar också avancerade riskfaktorer som ApoB och LDL.

Smörkaffe -effekt ketodiet utan kolhydrater

Slutsats

Bulletproof kaffe kan fungera bra för vissa människor, särskilt de på en ketogen diet. Det finns många vittnesmål online att det har hjälpt människor att framgångsrikt gå ner i vikt och öka sina energinivåer. Om du upptäcker att skottsäkert kaffe förbättrar din hälsa, välbefinnande och livskvalitet, så kanske det är värt nackdelen med ett dramatiskt minskat näringsinnehåll i kosten.

Bulletproof kaffe är dock en dålig idé för människor som äter mycket kolhydrater. Hög i kolhydrater och fett är ett säkert recept på katastrof. För att vara på den säkra sidan bör alla som dricker kaffe med smör regelbundet mäta sina blodvärden. De kommer att belysa när din kropp reagerar dåligt. Även om det skottsäkra kaffet kan vara till nytta för vissa, är det en fullständig katastrof för andra. Bara du kan ta reda på vilken grupp du tillhör. Det är bäst att vara försiktig när du gör en drastisk koständring som aldrig har testats och ligger långt utanför normerna.