Enkelt att måla kakel – tips och bildinstruktioner

Kakelmålning gul-kaklat-grå-vägg-skåp-kök

Kakel i äggskalgult eller med blommönster efterfrågas inte längre, men kan ofta ses i gamla kök och badrum. Istället för att låta den här riva med mycket smuts och buller kan du bara använda den gamla Måla kakel. Så går det.

Enkelt att måla kakel

kakel-målning-material-rulle-pensel

Golvplattorna kan också målas om. Innan färgen appliceras är det nödvändigt att skölja golvet noggrant och rengöra det noggrant med en lämplig diskmedel för att avlägsna eventuella föroreningar som kan ansamlas på golvet i varje hushåll över tid. Det är bäst att bära handskar och skyddsglasögon och läsa instruktionerna på förpackningen. Var medveten om att starka tvättmedel kan orsaka allergier.

Måla de gamla brickorna steg för steg

Golvplattor-målning-förberedelse-yt-tvätt

Skölj sedan av tvättmedlet med rent vatten, låt det torka och dammsug golvet innan du börjar applicera färgen.

Innan du målar de gamla plattorna måste de rengöras

Måla kakel, förbereda-tvätta-dammsuga

När ytan är helt ren kan du börja måla. Ta reda på vilka speciella lacker som är bäst för golvet. Det finns också specialfärger för badrumskeramik. En härdare bör läggas till epoxifärgen.

Innan du fortsätter med kakelmålning krävs en primer

kakel-målning-förberedelse-färg-grå

Använd målartejp för att skydda golvlisterna och applicera färgen runt kanterna och injekteringsbruk med en akrylborste.

Målning av kakel – täck först fogarna med färg

Måla-kakel-måla-fogar-måla-pensel-noggrant

Måla sedan hela kakelytan med en färgrulle. Upprepa tills hela rummet är täckt.

Måla kakel – Fördela färgen jämnt över hela ytan med en färgrulle

golvplattor-målning-rulle-grå-färg

Låt torka i minst 3 timmar. Först då kan du applicera ett andra lager färg.

Måla brickorna med en färgrulle

kakel-målning-golv-grå-andra-lager

Du kan också måla den gamla kakelspegeln i köket på samma sätt. Principen är densamma: rengör, grunda och måla ytan.

Måla kakel – Köksväggen kan också målas

kakel-målning-kök-renovering-vägg-kakel-

Det är vanligt att föroreningar samlas på köksväggen under tillagningen om det inte finns stänkskydd. Med tiden kan dessa vara mycket svåra att ta bort, men om de gör det kan spår förbli synliga. Det är värt att försöka fräscha upp köksspegeln med färg istället för att helt förnya plattorna.

Måla kakel och fräscha upp köksspegeln 

kakelfogar-liten-färg-pensel-färg-vit

Eftersom fläckarna på köksspegeln mestadels är feta måste du noggrant ta bort detta. Tvättvätska och en skursvamp tar mekaniskt bort de förvirrande spåren av matlagning genom att skrubba hårt. Du kan spara mycket ansträngning om du först sprayar hela ytan med fettborttagare, låter det verka i 20-30 minuter och sedan helt enkelt sköljer av med varmt vatten utan att skrubba.

Uppdatera köksspegeln – måla kakel

kakel-målning-liten-färg-rulle-vit-färg-kök

Efter noggrann rengöring, låt ytan torka väl och applicera primern med en skumrulle. Du måste låta det torka i 24 timmar innan du börjar måla.

Måla kakel – använd badrum vit

Måla kakel -kuechenrueckwand -försköna

Det är lämpligt att behandla den torkade ytan med en så kallad starkt stelnande djup primer och först applicera önskad färg. Du kan använda badrumsvit för målning. Det är en matt vit färg som är mycket fuktbeständig och kan färgas.

Måla kakel – glad att ha snövit igen

Kökrenovering-kakel-spegel-vit-kakel-målning

Låt det torka i 24 timmar och applicera ett andra lager färg. Den vita färgen är den perfekta lösningen om du verkligen vill få fram ett färgglatt lackerat köksaggregat. Dessutom är ljusgrått för närvarande väldigt trendigt och även en neutral färg, lämplig för moderna kök.

En intressant idé med mönster för badrummet – injekteringsband

Kakelmålning-intressant-mönster-badrum

Om du vill behålla den chrakateristiska effekten av kakelnivån som fogarna skapar, använd fogremsor från järnaffären. Alternativt kan du använda smal målartejp. Applicera först remsorna exakt på fogarna och applicera sedan färgen.

Måla och uppdatera plattor – i färska färger

Kakel-målning-ljus-blå-vit-fräsch-ljus-kök

Om du har bestämt dig för ett nytt utseende för ditt kök, men inte vill hugga av och ta bort plattorna, måla om dem i färska färger. Om dina plattor har en fyrkantig form är detta en perfekt förutsättning för att utforma köksspegeln i ett schackmönster. För köket är den svarta färgen estetiskt lämplig till viss del, varför du bör ersätta den med ljusblå, gul eller pistaschgrön. detta ger ditt kök en helt ny, fräsch touch utan mycket ansträngning.

Måla kakel – Krydda gråa golv i tvättstugan

Kakelmålning-tvättstuga-golv-före-efter-remsa

Geometriska mönster är mycket moderna för tillfället och kan också ses i kakelmodeller. Dessa är inte svåra att skapa själv med några knep. Detta kräver i huvudsak målartejp av hög kvalitet. Detta är tillgängligt inom specialistbranschen i en mängd olika styrkor. Välj den som passar ditt DIY -projekt.

Måla kakel – skapa remsor med tejp

Kakelmålning-tvätt-vit-golv-remsor-tejp

Först måste du måla brickorna i en grundfärg och efter att det är helt torrt, efter cirka 24 timmar, kan du använda målartejpen för att skapa ett mönster som detta. Det är lämpligt att ta den ljusare nyansen som basfärg och använda den mörkare för attraktiva accenter.

Måla plattorna i grått och vitt – enkelt mönster

Kakelmålning-golv-tvättstuga-ränder-vit-grå

Observera att alla färger har olika opacitet. Gör därför ett test på ett dolt hörn innan du applicerar den valda färgen på hela ytan.

Måla kakel – med en stencil

Kakel-målning-ett-mönster-stencil-gör-din-egen-kök-spegel

Du kan använda en stencil för att skapa genomarbetade mönster. Olika modeller finns i järnaffären. När du väljer, tänk på storleken på dina plattor och hur du ska placera varje figur på den.

Måla köksväggen – skapa ditt eget kakelmönster

kakel-målning-vägg-färg-rustik-brun-gör-det-själv

Kakel läggs inte på köksväggen i varje kök. Vill du ha några som passar perfekt i ditt kök, men du vill inte att några ska flyttas? Den perfekta lösningen är att designa ett kakelmönster direkt på köksväggen med väggfärg. Målarens tejp används igen för detta ändamål.

Gör köksvägg med kakelmönster själv

kakel-målning-vägg-måla-gör-det-själv-fogar

Här väljer du en speciell tygtejp som är väldigt smal och elastisk. Den har en typisk blå färg och används för fina, exakta målningsarbeten.