Parkettgolv – Flera typer och deras fördelar och nackdelar

svart parkett elegant inredningsmönster vardagsrumsdesign

Det finns tre huvudkategorier av parkettgolv: massivt trä, belagt och laminerat. Som namnet antyder är det första golvbeläggningen helt och hållet av massivt trä, den andra typen är fodrad med ett lager massivt trä på plywood och laminatgolvet är en konstgjord träyta med ett skyddande lager. Den massiva parketten har en standardtjocklek på ca 1,5 cm. Av Parkettgolv gjord av äkta trä “mognar” med tiden och får ett ännu vackrare utseende. I dagens artikel vill vi ta itu med moderna massiva trägolv, som inte bara uppfyller de höga kraven från kunder, utan också uppfyller alla standarder och krav på miljöskydd och människors hälsa.

Parkettgolv – Innan du gör ditt val

mörkt trä parkettgolv vardagsrum rustik soffa vintage

Om du redan är i en specialbutik är du ofta bortskämd med val. I de flesta butiker kan du hitta parkettgolv av traditionella europeiska träslag: ek, bok, valnöt, körsbär, lind, tall, lönn, aska. Deras naturliga design ger din inredning ett naturligt utseende och komfort och ger dina rum nya dimensioner. På senare tid har exotiska parkettgolv gjorda av icke-europeiska träslag blivit mycket moderna: eukalyptus, merbau, doucet, formosa, teak, jatoba, zebrano, mahogny. Dessutom kan du hitta exotiska golvbeläggningar som har behandlats med speciellt lack i specialbutikerna: ebenholts, amerikansk valnöt, brasiliansk körsbär och andra intressanta exotiska träslag.

Parkettgolv av exotisk mahogny med en rödaktig färg

mahogny trä design parkett rödaktig exotisk design

Parkettgolv – Vilka är de viktigaste egenskaperna hos naturliga golv?

imitation parkett laminat spis modern inredning design idé ljus trä

Naturligtvis måste parkettgolvet vara reptåligt. Detta beror på träets hårdhet: varje träslag har olika densitet och hållbarhet. Plankorna kan slipas 3-5 gånger beroende på tjocklek och djup på reporna. Bästsäljaren för parkettgolv är den här gjord av kanadensisk och lila lönn, gjord av ek i alla nyanser: naturlig, gyllene, rökt och även valnötsparkett. Parkettgolven i tre lager är polerade på fabriken. Det finns två alternativ för att måla parkettgolv: PERMADUR (baserat på akryl) och Biotech (baserat på naturliga oljor och vaxer).

Parkettgolv – varför ökar efterfrågan på afrikanska träslag?

parkettgolv trätrappor hallmönster deco

Exotiska golv tillverkas enligt västerländska standarder, efter marknadens behov i europeiska länder, USA och Kanada. Deras längd är från 0,60 till 1,20 meter och tjocklekarna är vanligtvis 15 och 19 mm. Under installationen är det viktigt att undvika spänningar som kan uppstå på grund av dess längd. Afrikanskt trä visar en mängd nyanser, från de ljusaste till de mörkaste nyanserna, vilket ytterligare ökar intresset för det. Andra fördelar med parkettgolv av afrikanskt trä är dess goda fysiska och mekaniska egenskaper.

Parkettgolv – Vilka är fördelarna med bambuparkett?

bambu parkettgolv ljust mönster vardagsrum modernt

Även om bambu inte är ett riktigt träd, är parkettgolvet av bambu också mycket populärt. Förutom sin naturliga skönhet föredras den för sin höga tekniska prestanda. Det är motståndskraftigt mot fukt, konstant tryck, mekaniska skador och vinfläckar, bläck etc. Dessutom är bambugolvet lätt att rengöra. Kunderna kan välja mellan mörk (kolhaltig) och ljus bambu, som har ett glansigt eller matt utseende därefter. Dessutom är parkettgolvet av bambu belagt på fabriken och kunden får det klart för installation. Det är mycket enkelt att installera och kräver ingen ytterligare slipning eller polering.

Lätt bambu parkettgolv i en hall

ljus bambu parkettgolv hall design modern inredning

Parkettgolv – Vad är modernt med parkettgolv?

färgglada parkettgolv röd svart grön matsal

Experterna informerar oss om att nu är brädor med en bredd på 130 mm och en längd på mer än 1400 mm moderna. Parkettgolvet med vintage -look, som måste oljas in, är mycket populärt. Tyvärr kräver de också ofta och noggrant underhåll. Färgade trägolv är fortfarande aktuella, men trenden är att få ut det naturliga utseendet på träet maximalt.

Parkettgolv i vitt i vintagestil

vintage parkett vit modern lägenhet möbler begagnat utseende

Parkettgolv – parkett med konstmönster?

färgprov trä parkett sovrum design golv mörkt

Parkettgolvet är faktiskt en mosaik som används för att dekorera golvet. Det finns redan några specialbutiker där kunderna också kan räkna ut individuella mönster för ett mönstrat golvbeläggning. Vanligtvis kombineras olika träslag på ett smart sätt. Golvmönstren är ofta geometriska rutor, trianglar, romber. Färgmönstret på ditt golv kan vara en klassisk symbol, Medicis märke eller en figur. Även här är kombinationer av parkettgolv och lädergolv samt keramiska golv möjliga, även dekorerade med Swarovski -stenar. Om du är ett fan av den antika stilen, fråga din rådgivare i butiken om parkettgolvets vintageutseende! Du kommer definitivt inte ångra det!

Vintage parkettgolv för köket

kök parkett vintage stil inredning design ö brun

trä mahogny rödbrunt golv parkett spis mysig

grått trä parkett vardagsrum vita möbler eldstad soffa

inredning modern parkettgolv i vintagestil vit grå

varm atmosfär vardagsrum design parkett trä matplats

ljus parkettgolv vardagsrum inredning öppen spis soffbord

veranda golv parkett trämöbler atmosfär varm