Är jordnötssmör hälsosamt? – Användbar information och många läckra recept i korthet!

Himla gott, sött och salt och med en otroligt krämig konsistens – det är inte för ingenting att jordnötssmör är en av de mest populära påläggarna i världen. Den läckra grädden passar bra till allt från frukt till choklad till pasta. Vill du veta om jordnötssmör är hälsosamt och vad är fördelarna för din kropp? Läs sedan vidare – du hittar svaren på dessa och många andra frågor samt några läckra recept att testa i vår artikel!

Är jordnötssmör hälsosamt??

hur smakar jordnötssmör i ingredienserna i jordnötssmör

Jordnötssmöret består bara av nötter, som bearbetas till en krämig massa tillsammans med lite salt, olja och socker. Det är en utmärkt källa till friska, omättade fetter och proteiner som är bra för din hälsa. Den har dock cirka 600 kalorier per 100 gram – så den bör bara konsumeras med måtta. Men hur mycket jordnötssmör kan du äta om dagen? Den rekommenderade portionen är 2 matskedar, som innehåller cirka 16 gram fett, 8 gram protein och 3 gram fiber – tillräckligt för att få alla hälsofördelar med den goda pålägget. Men visste du att jordnötter inte är nöt alls botaniskt sett? Strängt taget är de baljväxter – precis som ärtor, bönor och linser.

Hur nyttigt är jordnötssmör?

Är jordnötssmör hälsosamt kaloriinnehåll

 • Jordnötssmör är bra för hjärtat – Jordnötssmör innehåller en mycket hög andel omättade fettsyror, som är mycket friska och bra för hjärtat. Det har till och med vetenskapligt bevisats att konsumtion av bara 30 gram nötspridning per vecka kan avsevärt minska risken för hjärt -kärlsjukdom.
 • Förhindra diabetes – Om du äter 1 msk jordnötssmör om dagen minskar risken för att utveckla diabetes med 20%.
 • Hon är rik på Magnesium och koppar – två mineraler som reglerar blodsockernivån. Magnesium är också av stor betydelse för muskelåterhämtning och benstruktur.
 • Jordnötssmör stärker hjärnan och nerverna – Det höga magnesiuminnehållet (180 milligram) och nötarnas antiinflammatoriska egenskaper gör påläggningen till det perfekta mellanmålet för mental ansträngning och stressiga situationer.

Jordnötssmör bra för att bygga muskler. Lågkolhydratsnacks för viktminskning

 • Jordnötssmör för muskelkramper – Med 180 milligram per 100 gram är det mycket kaliumrikt – ett mineral som är till stor hjälp för ömma muskler och kramper.
 • En riktig energileverantör – Som du redan vet är jordnötssmör mycket proteinrikt och nyttigt fett. Det betyder att det ger dig tillräckligt med energi för dina dagliga aktiviteter. Så det skulle vara den perfekta power -frukosten.
 • Rik på vitamin E., som är känt för sina antiinflammatoriska egenskaper och är viktigt för att förebygga hjärt- och ögonsjukdomar. Dessutom skyddar den huden från skadliga UV -strålar.

Hur man äter jordnötssmör lågkolhydratbrödrecept

 • Hälsosamt och laktosfritt jordnötssmör – Eftersom påläggningen bara består av nötter är den laktos- och glutenfri. Av denna anledning är det den perfekta växtbaserade proteinkällan för alla veganer eller människor som lider av glutenintolerans eller celiaki.
 • De enkla omättade fettsyrorna i jordnötssmör gör din hud smidig och glödande.

Skillnad mellan jordnötssmör och jordnötssmör?

Jordnötssmörkolhydrater är muskelbyggande nötsmörar är låga kolhydrater

Förutom jordnötssmör kan du också köpa jordnötssmör och jordnötsgrädde på hyllorna i stormarknader, vilket kan vara lite förvirrande för de flesta. Rent juridiskt är det ingen skillnad alls mellan de olika spridningarna. Men när du köper jordnötssmör måste du alltid vara uppmärksam på etiketten och ingredienserna – vissa sorter innehåller fortfarande konserveringsmedel eller tillsatt socker. Jordnötssmör, å andra sidan, är tillverkat av 100% jordnötter och även om det inte smakar så sött är det mycket hälsosammare än de flesta typer av jordnötssmör.

Jordnötssmör kalorier och ingredienser en överblick

Hur man gör nötsmör utan socker Idéer med låga kolhydrater

per 100 gram 2 msk servering – 30 gram Kostfiber: 5,3 gram, 1,7 gram
Värmevärde 626 kcal 190 kcal
fett 49 gram 15 gram
protein 30 gram 9 gram
Kolhydrater: 9,4 gram 2,9 gram
varav sockerarter: 9 gram 2,8 gram

Jordnötssmörkalorier Ingredienser Grönsaksstavar med dopp innehåller låga kalorier

Medan jordnötssmör är en riktig kaloribomb med ett ganska högt fettinnehåll, betyder det inte att det är ohälsosamt. Det är ganska näringsrikt och rikt på många viktiga vitaminer och mineraler:

 • E -vitamin: 45% av det rekommenderade dagspenget
 • Vitamin B3 (niacin): 67% av den rekommenderade dagpenningen
 • Vitamin B6: 30% av den rekommenderade dagliga dosen
 • Folsyra: 18% av den rekommenderade dagliga dosen
 • Magnesium: 39% av det rekommenderade dagspenget
 • Mangan: 73% av den rekommenderade dagpenningen

Observera dock att dessa värden är baserade på 100 gram jordnötssmör.

Jordnötssmörbröd Recept Baka lågkolhydratbananbröd själv

Hur mycket jordnötssmör kan du äta om dagen??

Tyvärr, medan jordnötssmör i allmänhet är hälsosamt, skapas inte alla typer lika. Vissa har mycket tillsatt socker och innehåller mycket hydrogenerade oljor, som även om de ger en längre hållbarhet är bland de ohälsosamma, mättade fetterna. Jordnötssmöringredienserna ska bara vara jordnötter och lite salt – allt annat anses vara ohälsosamt och du bör hålla händerna borta från det. Dessutom finns det fler och fler varianter på marknaden som anses vara ”lätta” eller ”låg fetthalt”. Försiktighet rekommenderas också här, för även om de innehåller samma mängd kalorier innehåller de dubbelt så mycket socker. Och svaret på frågan om hur mycket jordnötssmör du ska äta om dagen är – det ska inte vara mer än 2 matskedar. Som nämnts tidigare är spridningen särskilt hög i fett och dessa två skopor innehåller cirka 200 kalorier, vilket är rimligt för ett gott och mättande mellanmål.

Kan du njuta av lite jordnötssmör innan du sover??

Gör dina egna nötsmör innan du går och lägger dig

Det är redan klart att jordnötssmör är hälsosamt. Men hur är det med mellanmål på kvällen? 1 tesked strax före sänggåendet rekommenderas till och med för dig som är aktiv i sport. Den läckra krämen förser dina muskler med massor av högkvalitativa proteiner och fibrer, som säkerställer att kroppen fungerar hälsosamt och håller sig i form. Det främjar muskeluppbyggnad och förhindrar muskelnedbrytning. Dessutom stödjer de värdefulla spårämnena regenerering och förhindrar muskelkramper. En sked jordnötssmör på kvällen förhindrar sug på morgonen och på så sätt når du ohälsosam mat eller godis mycket mindre ofta.

Peanut Butter Fitness Fördelar

Ednut smör hälsosamt innan du lägger dig Nötsmör för viktminskning

Den utsökta nötspridningen är särskilt bra för idrottare och är det perfekta mellanmålet för alla som vill bygga muskler. Det är just då som det är av stor vikt att uppnå kaloriöverskottet på ett hälsosamt sätt. Magnesium och arginin finns i grädden och är bra för prestanda. Den höga andelen kalium gör också jordnötssmör bra för att bygga muskler – det säkerställer att glykogenlagren fylls på efter ett ansträngande träningspass. Den bästa tiden att göra detta skulle vara cirka 30 minuter efter ditt träningspass. Så om du vill få lite muskler kan du införliva jordnötssmöret i din kost och konsumera 4 till 5 matskedar dagligen.

Gå ner i vikt hälsosamt med jordnötssmör – är det möjligt?

Gör jordnötssmör själv utan sockersnacks för viktminskning

Att njuta av jordnötssmör medan du går ner i vikt kan låta lite konstigt först, men det är det inte.

 • De högkvalitativa proteiner och fibrer som den innehåller kommer att hålla dig mätt länge. Men om du vill dra nytta av alla fördelar är det bättre att inte kombinera nötkräm med kortkedjiga kolhydrater som vitt bröd.
 • Kroppen behöver mycket mer energi för att smälta proteinerna av hög kvalitet, vilket i sin tur ökar fettförbränningen.
 • Till skillnad från andra pålägg, som sylt och honung, innehåller jordnötssmöret kolhydrater och är perfekt för en lågkolhydratkost.

Gör utsökt jordnötssmör själv – recept

Hälsosam viktminskning av kalorier jordnötssmörnötter är låga kolhydrater lämpliga

Om du vill vara 100% säker på att jordnötssmör är hälsosamt är det bäst att göra det själv. Allt du behöver för detta är:

 • 500 gram jordnötter
 • 1 nypa salt
 • 1-2 msk olja (solros- eller jordnötsolja)
 • 1 msk honung eller annat sötningsmedel efter eget val

Och så här går det till:

 • Du kan själv bestämma om du använder orostade eller rostade, osaltade nötter.
 • Om de inte är rostade – bred ut jordnötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i 150 grader tills de blir gyllenbruna. Vänd dem då och då – ju mörkare de är, desto mer intensiv smak.
 • Lägg nötterna med de återstående ingredienserna i en kraftfull mixer.
 • Hacka och mosa i flera steg och skrapa ibland blandningen med en sked från omrörarens sidor.
 • Om du vill ha jordnötssmöret med en krämig konsistens eller med krispiga bitar beror naturligtvis på din egen smak.
 • Häll upp i ett glas och förvara i kylen.

Jordnötssmör hur ska man äta? – Många läckra recept

Jordnötssmörkoppar med chokladrecept, nötsmör är hälsosamt

Jordnötssmöret är inte bara extremt hälsosamt och näringsrikt, det kan användas för att förbereda många läckra rätter och desserter. Först och främst har vi ett recept för dig på de världsberömda “jordnötssmörkopparna”.

Ingredienser:

 • 400 gram mjölkchoklad
 • 150 gram jordnötssmör
 • 2 msk strösocker
 • 2 msk smör
 • en nypa salt

Förberedelse:

 • Klä en muffinsform med pappersfoder och lägg åt sidan.
 • Grovhacka mjölkchoklad grovt och smält i vattenbad, rör om då och då.
 • Låt svalna i 5 minuter, fyll i en rörpåse och fyll muffinsmuggarna till hälften. Frys i 15 minuter.
 • Blanda jordnötssmöret, strösocker, smör och salt väl och häll i en annan påse. Lägg lite av blandningen i mitten av muffinkopparna och täck sedan med resterande choklad.
 • Ställ in i frysen i ca 20-30 minuter och njut!

Vegansk fin grädde gjord på jordnötssmör med banan

Hälsosamma recept på jordnötssmör för viktminskning Vegansk trevlig grädde med bananer

Har du hört talas om Nice Cream? Det här är vegansk, kaloriglass som i kombination med jordnötssmör är hälsosam och smakar mycket god.

Ingredienser:

 • 3 mogna bananer
 • 4 msk jordnötssmör
 • 3 msk mandel- eller kokosmjölk

Och så här går det till:

 • Skär bananerna i små bitar och frys i en påse över natten.
 • Lägg bananer och vegetabilisk mjölk i en mixer och purera dem fint.
 • Tillsätt sedan jordnötssmöret och blanda igen kort.

Hälsosamt och lågkaloriskt jordnötssmörbröd

Jordnötssmör hälsosamt för viktminskning lågkolhydratmutterbrödrecept

Detta bröd är inte bara snabbt och enkelt att förbereda, utan också mycket figurvänligt och lågt kolhydrater med bara 140 kalorier per skiva och 3 gram kolhydrater.

Ingredienser:

 • 250 gram jordnötssmör
 • 3 ägg, storlek L.
 • 1 tsk ättika
 • 1/2 tsk bakpulver
 • 1 msk pulver Xucker eller annat lågkolhydrat sötningsmedel efter eget val

Förberedelse:

 • Värm ugnen till 180 grader och smör en liten ugnsform.
 • Lägg alla ingredienser till brödet i en skål och blanda med en stavmixer tills det är smidigt.
 • Lägg blandningen i bakformen och grädda i 25-30 minuter.
 • Låt svalna helt och servera först. smaklig måltid!

Läckra jordnötssmör kex med Chokladbitar

Nötsmörkakor med chokladrecept med lågt kaloriinnehåll för viktminskning

Choklad och med en lite nötaktig not – dessa kakor är en riktig godbit för alla chokladälskare!

Ingredienser:

 • 150 gram smör, smält
 • 130 gram jordnötssmör
 • 50 gram socker
 • 130 gram brunt rörsocker
 • 210 gram vetemjöl
 • 1 ägg, storlek L.
 • 1/2 tsk bakpulver
 • en nypa salt
 • 1 tsk vanilj extrakt
 • 100 gram chokladflis

Hur mycket jordnötssmör om dagen Baka recept med lågt kaloriinnehåll

Förberedelse:

 • Lägg smör och jordnötssmör i en skål och blanda med en stavmixer.
 • Tillsätt socker och farinsocker och rör tills det är krämigt.
 • Rör ner ägg, bakpulver, salt och vaniljextrakt. Blanda långsamt i mjölet och tillsätt till sist chokladflisen.
 • Bred ut kexen på en bakplåtspappersklädd plåt och låt vila i 30 minuter.
 • Värm ugnen till 180 grader och baka kexen i 12 minuter. Låt svalna och njut!

Njut av nyttigt jordnötssmör-kalorifattiga och figurvänliga recept

Jordnötssmör med vad man ska äta hälsosamma mellanmål för viktminskning äpple med dopp

Efter de läckra efterrättsrecepten finns det nu ett par som är hälsosammare, men fortfarande mycket välsmakande. Det första förslaget är också det enklaste – frukt med jordnötssmör. Vilken fruktsort du väljer är upp till dig. Äpplen, persikor och päron passar perfekt till det och jordnötssmör med banan är ett av många idrottares favoritsnacks! Skär helt enkelt frukten i små bitar och strö över jordnötssmör och njut utan ånger!

Friskt jordnötssmör humus

Jordnötssmör hälsosamt viktminskningsrecept jordnötshumus lågkolhydratkost

Läcker, proteinrik och snabb att förbereda – humus är det perfekta doppet för en tjejkväll. Oavsett om det är med bröd, brödpinnar eller risvåfflor för en kalorifattig variant – det passar helt enkelt till allt!

Ingredienser:

 • 1 burk kikärter
 • 70 gram jordnötssmör
 • 4 msk vatten
 • 2 msk olivolja
 • 3 msk färsk citronsaft
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 tsk sesam tahini
 • en nypa salt
 • andra kryddor du väljer, till exempel paprika, kummin eller nyhackad persilja.

Det är så enkelt att förbereda:

 • Lägg alla ingredienser i en mixer och purera dem fint. Om det behövs – tillsätt 1 msk mer vatten.

Chokladhumus med jordnötssmör

Chokladhummus recept lågt kaloriinnehåll hälsosamma mellanmål för viktminskning

Ja, du läste rätt – chokladhumus finns, och med bara 120 kalorier per portion är det ganska hälsosamt också!

Ingredienser:

 • 1 burk kikärter
 • 70 gram jordnötssmör
 • 20 gram honung eller lönnsirap
 • 30 gram kakaopulver
 • 1 tsk vanilj extrakt
 • 2 msk vatten
 • en nypa salt

Förberedelse: 

 • Lägg alla ingredienser i mixern och purera tills du har önskad konsistens.
 • Ställ in i kylen i 30 minuter och njut!

Njut av nyttigt och rejält jordnötssmör med grönkål

Grönkålsrecept med jordnötssmör med lågt kaloriinnehåll hälsosamma recept till middag

Vintertid är naturligtvis också grönkålstid! Och just därför har vi ett utsökt recept på den tyska klassikern med skillnad.

Ingredienser:

 • 300 gram färska grönkålsblad
 • 40 gram jordnötssmör
 • 250 ml grönsaksfond
 • 4 msk olja
 • 1 stor lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • salt och peppar

Jordnötssmör Risotto Recept - Enkla kaloririka middagsrecept

Förberedelse:

 • Tvätta grönkålen noggrant och skär i små bitar.
 • Hacka löken och vitlöken och stek i en panna på medelvärme med oljan.
 • Tillsätt grönkålen och rör om väl.
 • Häll grönsaksbuljongen och kryddorna i pannan och låt sjuda i ca 5 minuter.
 • Rör ner jordnötssmöret och blanda allt väl.
 • Ta bort från värmen och servera varmt. Ris går mycket bra med detta.

Thai recept på jordnötsås 

Nötsmörsåsrecept Ät bara jordnötssmör som ät

Eftersom jordnötssmör är hälsosamt och mångsidigt är det särskilt populärt i det asiatiska köket. Där används den för att förfina en mängd olika rätter – från sallader till kyckling till pasta. I det följande har vi ett grundrecept på en extremt utsökt jordnötsås för dig.

Ingredienser:

 • 120 gram jordnötssmör
 • 2 msk färsk limejuice
 • 2 msk risvinäger
 • 2 msk sojasås
 • 1 msk lönnsirap
 • 1 msk sesamolja
 • 1 tsk sriracha
 • 1 msk färsk ingefära, grovhackad
 • 2 vitlöksklyftor, grovhackade
 • 50 ml vatten

Förberedelsen är ganska enkel – Lägg helt enkelt alla ingredienser i en mixer och purera dem fint och din jordnötssmörsås är klar!