Balanserad näring under graviditeten – med vår näringskamrat kan du ta hand om din baby ordentligt

Att äta en hälsosam och balanserad kost är naturligtvis viktigt. Men en hälsosam kost under graviditeten är desto viktigare. När allt kommer omkring är du inte bara ansvarig för dig själv, utan måste också mata ditt ofödda barn. Av denna anledning är många gravida kvinnor oroliga: Vad är tillåtet och vad måste jag göra utan och vad behöver min baby särskilt?

Kost under graviditeten - vilka näringsämnen är särskilt viktiga

Det beror till stor del på barnets utvecklingsstadium. Alla organ och kroppsdelar utvecklas inte samtidigt, men vid olika tidpunkter och i olika hastigheter. De turas om. Ibland är det benens tur som behöver kalcium, ibland hjärnan som är glad över omega-3-fettsyror, eller så är det behovet av proteiner som ökar och som du bör anpassa din kost till under graviditeten.

Korrekt näring under graviditeten är viktigt för barnet

Allt detta betyder naturligtvis inte att du bara ska konsumera mat med dessa näringsämnen under dessa faser. Korrekt näring under graviditeten är som alltid bäst balanserad. Men så att du inte behöver oroa dig längre och alltid kan sätta dig vid bordet med en god matkänsla, har vi en näringskamrat för dig, som ska vägleda dig genom graviditeten tillsammans med bord.

Kost under graviditeten – vad är tillåtet och vad är förbjudet?

Kalcium hjälper inte bara ben, utan också tänder, nerver, muskler och hjärta

Du får äta detta och det rekommenderas

Allt som är hälsosamt är tillåtet. Om möjligt, använd ekologiska varor och framför allt hälsosamma frukter och grönsaker. Fullkorn och potatis är lika viktigt. Detsamma gäller mejeriprodukter eftersom de är viktiga kalciumkällor. Annars bör du njuta av en måttlig mängd animaliska produkter. Magert kött och ägg kan konsumeras två till tre gånger i veckan. Fisk, och mer specifikt havsfisk, rekommenderas två gånger i veckan.

Öka också ditt hydratiseringsintag. 2 till 3 liter om dagen är perfekt. Du kan alternera mineralvatten (eller tyskt kranvatten) med osötat te. Fruktjuicer är också en bra källa till vitaminer, men det är bäst att späda dem (1 del juice, två delar vatten).

Balanserad kost under graviditeten - ökat dagligt behov av näringsämnen

Du kan äta mindre ofta:

  • Sötsaker
  • Snacks som chips
  • kaffe
  • svart te
  • Grönt te

När du äter under graviditeten är följande förbjudet:

  • alkohol
  • kolsyrade drycker
  • Energidrycker

Förresten: Man hör ofta att gravida kvinnor måste äta för två från och med nu, men det är inte sant. Energibehovet för gravida kvinnor med singlar ökar med endast 255 till 350 kilokalorier och det bara från den 16: e graviditetsveckan. Det är cirka 150 g yoghurt med frukt och 3 matskedar müsli för att illustrera det. Istället för 2100 kalorier före graviditeten är den rekommenderade kosten under graviditeten cirka 2400.

Viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen

Näring under graviditeten - tips, tabeller och näringsmässiga följeslagare

Generellt är en proteinrik kost mycket viktig under graviditeten, men det är kolhydrater, fetter och näringsämnen som vitamin A- och B-vitaminer, magnesium, zink, folsyra, kalcium, D-vitamin, järn och jod. Även om några av dem lätt kan intas i erforderlig mängd genom normal mat, saknas de fem ytterst viktiga ämnena som nämns ofta, varför gravida kvinnor bör ägna särskild uppmärksamhet åt dem.

Ett urval av viktiga näringsämnen som du behöver konsumera med kosten under graviditeten finns i följande tabell med en jämförelse med det normala dagliga behovet.

Dagligt näringsbehov under graviditeten
Vitamin A 0,8 mg 1,1 mg
Vitamin B1 1,0 mg 1,2-1,3 mg
Vitamin B2 1,1 mg 1,3-1,4 mg
Vitamin B6 1,2 mg 1,9 mg
Vitamin B12 3,0 µg 3,5 µg
C-vitamin 95 mg 105 mg (från den fjärde månaden)
Vitamin D 20 ug 20 ug
Vitamin E. 12 mg 13 mg
niacin 12 mg 14-16 mg
Folsyra 300 ug 550-600 µg
kalcium 1000 mg 1000 mg (1200 för kvinnor under 19 år)
magnesium 300 mg 310 mg
järn 15 mg 30 mg
jod 200 ug 230 ug

Kost under graviditeten beroende på barnets utvecklingsfas

Näring under graviditeten utan kost och låg sockerhalt

Naturligtvis bör du äta en hälsosam och balanserad kost, få massor av motion och dricka under hela din graviditet. Baserat på fostrets utvecklingsfaser kan du dock vara uppmärksam på vissa näringsämnen för att ge ditt barn exakt vad det behöver mest. Vi har sammanfattat vilka näringsämnen som är viktiga och när.

Graviditetskost från fjärde till åttonde graviditetsveckan

Konsumera folsyra tack vare kost under graviditet och kosttillskott

Även om du planerar att bli gravid rekommenderar experter att öka med Folsyra att öka. Denna rekommendation förblir densamma de första två månaderna efter mottagningen. Detta vattenlösliga B-vitamin kan förhindra neuralrörsdefekter hos spädbarn eller minska risken, eftersom det är viktigt för utvecklingen av centrala nervsystemet. Folsyra är också ansvarig för bildandet av röda och vita blodkroppar.

Hela 600 mikrogram per dag är normen för gravida kvinnor, vilket är 200 mikrogram mer än för icke-gravida kvinnor. För att tillgodose behovet föreskriver läkare preparat som är avsedda att komplettera mat. Livsmedel som innehåller mycket folsyra inkluderar bladsallader (t.ex. spenat), broccoli, ägg och baljväxter.

Näring under graviditeten från 9: e till 12: e graviditetsveckan

Järn i kombination med C -vitamin absorberas bättre av kroppen

B -vitaminer är nyckelordet för näring under denna graviditetsmånad. Med B6 stärker du ditt immunförsvar och din proteinmetabolism. Det är också viktigt för nervsystemet. Vitamin B12, i sin tur, tillsammans med folsyra (som bör vara cirka 600 mikrogram per dag fram till den 12: e veckan) bidrar till bildandet av röda blodkroppar och förhindrar anemi. Se till att du har tillräckligt med B1- och B2 -vitaminer. Fullkorn, sallad, broccoli, kött och fisk är viktiga källor till detta vitamin.

Omega-3-fettsyror och DHA finns i fet havsfisk och är viktiga för hjärnan

Du bör inte missa näring under graviditeten heller järn. I kombination med C -vitamin kan detta mineral absorberas bättre av kroppen, varför det är lämpligt att kombinera livsmedel som är rika på järn med till exempel apelsinjuice som är rik på C -vitamin. Te och kaffe, å andra sidan, har motsatt effekt och bör åtminstone undvikas när du äter. Järn finns i havsfisk och skaldjur, ägg, kött och mejeriprodukter.

Mot slutet av första trimestern börjar barnets hjärna också utvecklas snabbare. Det är därför Omega-3 fettsyror särskilt viktigt nu. De finns främst i havsfisk (t.ex. makrill och sardin). Kosttillskott kan också användas om din läkare samtycker.

Vad man ska äta mellan den 13: e och 16: e graviditetsveckan

Järn och kalcium stödjer fostrets utveckling under graviditeten

Fokus ligger på skelettet och de fortfarande broskiga benen gradvis förstenar. Naglarna utvecklas också. kalcium Det är särskilt viktigt nu att du bland annat kan hitta det i mejeriprodukter. Detta kan kombineras med Vitamin B12 absorberas bättre av kroppen. Svampar är särskilt rika på detta vitamin. Även järn förblir viktigt (30 g per dag) så att barnet kan förses med röda blodkroppar.

Synkänslan fortsätter att utvecklas runt den 15: e graviditetsveckan. För detta behöver fostret Betakaroten, finns i apelsingrönsaker som morötter och sötpotatis.

Näring under graviditeten – 17 – 28: e graviditetsveckan

Zink krävs av DNA och finns i spenat, avokado, lever, nötter och baljväxter

Barnets lever och mjälte börjar producera vita blodkroppar på egen hand runt den 19: e graviditetsveckan. Folsyra så det är fortfarande viktigt. Även Omega-3 fettsyror för hjärnans utveckling bör du äta bäst. Experter rekommenderar därför att äta fet fisk två gånger i veckan.

zink är ett annat näringsämne som inte bör saknas i detta skede. Det är viktigt för bildandet, korrekt funktion och förnyelse av DNA: t. Baljväxter, fullkorn och mejeriprodukter är bara några av de zinkhaltiga livsmedel som du kan äta.

Vitamin A hjälper till att utveckla barnets visuella funktion

Vitamin A är återigen viktigt eftersom det är ansvarigt för oss att skilja ljus från mörker. Eftersom synkänslan fortfarande utvecklas är A -vitamin därför av stor vikt. Du kan hitta gott om vitamin A i äggulor, mjölk, smör, morötter, sötpotatis, apelsiner, papaya och gröna grönsaker.

Du bör också fortsätta att se till att du har ett tillräckligt intag av kalcium, eftersom barnet behöver detta näringsämne inte bara för ben och tänder, utan också för nerverna, hjärtat och musklerna.

Näringskrav från 29: e graviditetsveckan till födseln

K -vitamin stöder blodproppar och finns i gröna grönsaker

Ät mat rik på K -vitamin eftersom det hjälper blodet att koagulera. Sådana livsmedel inkluderar grönkål, spenat och schweizisk mangard. I slutet av graviditeten slutför barnets lungor också sin utveckling. De kan hjälpa dig med detta genom att använda dem selen tillförsel.

Dessutom, förbered din kropp för den kommande förlossningen och stärk ditt immunsystem, som du kommer att överföra till barnet samtidigt. Fullkorn och fisk hjälper dig med detta, men det gör det också Antioxidanter, finns bland annat i tranbär, kronärtskockor och tomater.

Kost under graviditet – Tabell

Förse kroppen med växt- och animaliska produkter

Sammanfattningsvis har vi sammanfattat de nämnda näringsämnena för en hälsosam kost under graviditeten i en lista eller tabell så att du kan ge dig en annan översikt.

Graviditetsvecka Nödvändiga näringsämnen Mat med respektive näringsämnen
4: a till 8: e. Folsyra (vattenlösligt B-vitamin) – broccoli

– Ägg

– baljväxter

– Bladsallader (t.ex. spenat)

9 till 12. B -vitaminer – fullkorn

– Blad sallader

– Broccoli

– kött

– fisk

järn – havsfisk

– skaldjur

– Ägg

– kött

– Mejeriprodukter

C -vitamin (för bättre absorption av järn) – Apelsiner

– Citroner

– röd paprika

och mycket mer.

Omega-3 fettsyror – fet havsfisk (t.ex. makrill, sardin)
13. till 16. kalcium – Mejeriprodukter

– Konserverad fisk

– spenat

– baljväxter

– sesam

– Mandel

– avokado

– banan

– Hallon

– D -vitamin (för bättre absorption av kalcium) – svamp

– Sol

– fet fisk

– Ägg

– mjölk

bl.a..

järn se ovan
Betakaroten – apelsingrönsaker (t.ex. morötter, sötpotatis)
17-28. Folsyra se ovan
Omega-3 fettsyror se ovan
zink – rött kött

– Skaldjur

– Bönor

– nötter

– fullkorn

– Mejeriprodukter

Vitamin A – äggula

– mjölk

– Smör

– Morötter

– Sötpotatis

– Apelsiner

– papaya

– gröna grönsaker (broccoli, spenat, vattenkrasse, grönkål, etc.)

Kalcium + D -vitamin se ovan
29. fram till födseln K -vitamin – Grönkål

– spenat

– Mangold

– broccoli

– blomkål

– Kål

kalcium se ovan
magnesium – gröna grönsaker

– potatisar

– broccoli

– baljväxter

– fullkorn

– nötter

– ris

selen – brasilianska nötter

– Ägg

– brunt ris

Antioxidanter – tomater

– Tranbär

– kronärtskockor

Uppmärksamhet! Fokus inte på något sätt på listade vitaminer, mineraler och spårämnen. Din kropp behöver fortfarande alla näringsämnen som den behövde före graviditeten. En balanserad kost är viktigt!

Vegetarisk kost under graviditeten

En vegetarisk kost under graviditeten är knappast ett problem

Om du är vegetarian kan du anta att du kan tillgodose de flesta av dina näringsbehov med en vegetarisk kost under graviditeten, så länge du äter en balanserad kost. För tillräcklig mängd proteiner rekommenderar experter tre portioner mejeriprodukter per dag. Kombinationen av mjölk och spannmål eller potatis rekommenderas särskilt. Glöm inte ägg heller. Du bör också äta baljväxter två gånger i veckan.

D -vitamin ger inte bara solen, utan också svampar och det hjälper till med absorptionen av kalcium

Järnbrist är farligt, varför du också bör uppmärksamma det. Eftersom järn från växtbaserade produkter kan absorberas sämre av kroppen än det från animaliska produkter, bör du alltid kombinera mat med järn med vitamin C (t.ex. ett glas apelsinjuice), eftersom detta vitamin främjar absorption. Organiska syror har också samma effekt. Ändå bör läkaren övervaka dina blodvärden.

Kroppen får omega-3-fettsyror främst från fet fisk. Men om du avstår från att äta det under graviditeten måste du ta näringstillskott, oavsett om du gillar det eller inte, för att möta det ökade behovet, eftersom det är viktigt för hjärnans utveckling och synfunktion.

Låt din läkare veta att du är vegetarian!

Vegansk kost under graviditeten

Vegansk kost under graviditeten - Ett tillräckligt intag av näringsbehovet är problematiskt

Förutom kött eliminerar en vegansk kost också alla andra användbara animaliska produkter. Det är nu särskilt svårt att uppfylla det dagliga kravet på grund av underskotten. Efter år med vegansk kost lider veganer vanligtvis också av brist på vitamin B12, vilket permanent skadar barnets nervsystem. En vegansk kost under graviditeten är riskabel, både för det ofödda barnet och för den blivande mamman. Därför bör detta ske under nära kontroll. Näringsråd rekommenderas starkt!

Låt din läkare veta att du är vegan!

Veganska källor till omega-3-fettsyror är många växtbaserade produkter