Macaroten – vad kan supermat göra?

För några år sedan var det fortfarande okänt, men idag blir macaroten allt populärare. Oavsett om det är ett utsökt tillskott till måltider eller som ett vettigt kosttillskott – Maca är en mycket unik superfood med många viktiga ämnen. Inkaerna hade känt det länge, nu får vi äntligen smak på det.

Vad är Maca -roten ändå?

Macarot som supermat använder fördelarna och receptidéerna

Högt uppe i Anderna, på 4 000 till 4 400 meters höjd, växer en mycket speciell växt i Peru: Maca -växten, en typ av krasse från korsblommiga familjen. Det är dock inte växten som är så speciell utan den lökartade, gulröda roten som påminner om rovor utifrån.

Inkaerna (det legendariska urbefolkningen i Peru) kände, odlade och konsumerade Maca -roten för mer än 3000 år sedan. De litade på de många ingredienserna i knölen och trodde att roten gjorde dig stark och pigg. När allt kommer omkring överlever anläggningen det extrema vädret i Anderna och tål lätt vind, väder, väder, kyla och regn. Innan viktiga uppdrag och evenemang konsumerade inkasoldaterna därför mycket maca för att stärka sig själva.

Maca -pulver användbart för hälso Superfoods viktiga för kroppen

Med tiden blev maca en av de viktigaste livsmedlen i Sydamerika. Maca -knollens relevans kan ungefär jämföras med vår potatis. Precis som vår inhemska potatis kan Maca bearbetas till många andra livsmedel. Maca -knölen, även känd som peruansk ginseng, kokas, bakas och görs till massa. Mazamorra är populärt, en mycket söt gröt där den bakade Maca -knölen blandas med majs, vatten, mjölk och socker. I Peru och många andra latinamerikanska länder är denna maträtt en välkänd nationell maträtt.

För några år sedan fann Maca sin väg till Europa – särskilt idrottare upptäckte knölarna själva. I Tyskland kan det torkade pulvret nu hittas allt oftare och anses vara ett högkvalitativt supermat.

Ingredienserna i maca

Macapulver hälsosamt är bra för kroppen och tips till supermat i frukosten

Det unika med Macaroten är inte bara dess karakteristiska, söta och nötiga smak, utan också dess speciella näringskomposition. Just för att näringsvärdet är så högt föredrar invånarna i Peru att använda Maca -knölen istället för majs, ris eller vete.

En Maca-knöl består av cirka 65% kolhydrater, 15% proteiner och 9% fiber, 2,5% är fetter som omega-6 (linolsyra) och omega-9 (oljesyra), 4,5% är vatten och 4%% består av en blandning av mineraler och vitaminer med många olika vitala ämnen.

Mineralet magnesium, spårämnena järn och zink samt vitamin B3 och C kännetecknar Maca -knölen.

• Magnesium

Magnesium är ett viktigt spårämne för människokroppen och är särskilt viktigt för ben och muskler. Spårelementet kan effektivt minska trötthet och bidra till elektrolytbalansen. Om det finns en magnesiumbrist kommer du ofta att märka detta från allvarliga muskelkramper. 100 g maca innehåller cirka 104 mg magnesium. En vuxen person behöver cirka 300 till 350 g magnesium per dag.

Maca rot innehåller järn superfood är hälsosamt för kroppen

• järn

När det gäller kvantitet är järn det viktigaste spårelementet i människokroppen. Det är viktigt för bildandet av röda blodkroppar och möjliggör transport av syre. Järnbrist förekommer hos många människor och är det mest kända bristsymptom världen över. Denna brist kännetecknas av trötthet och ökad känslighet för infektioner. Eftersom animaliska produkter som kött och fisk i synnerhet innehåller mycket järn är maca ett bra alternativ för vegetarianer. 100 g macapulver innehåller cirka 15 mg järn, vilket är den rekommenderade dagliga mängden järn.

• zink

Zink är också ett spårämne och förekommer i små mängder i kroppen. Detta spårelement är dock viktigt och spelar en viktig roll i många olika processer. Zink krävs för normal metabolism och spelar en viktig roll för att upprätthålla normala testosteronnivåer i blodet. En nedsatt libido och fertilitet kan därför vara tecken på en zinkbrist. Ett försvagat immunförsvar är också ett symptom på zinkbrist. 100 g maca innehåller 12 mg zink. Beroende på ålder och kön är det dagliga behovet 7 till 16 mg zink.

Macapulver rikt på C -vitamin hälsosam kost med superfood

• C-vitamin

C -vitamin kallas också askorbinsyra. C -vitamin är viktigt för din kropp eftersom det hjälper till att bygga upp bindväv, skyddar celler från oxidativ stress, bidrar till normal energimetabolism och kan minska trötthet. Ospecifika symptom som fördröjd sårläkning uppstår ofta med C -vitaminbrist. Först och främst kan du få tillräckligt med C -vitamin från färsk frukt och på så sätt uppnå den rekommenderade dagliga mängden 95 till 110 mg särskilt snabbt. Maca innehåller 3 mg per 100 g.

• Vitamin B3

Vitaminet är också känt som niacin och är ett viktigt vitamin från B -komplexet. Din kropp behöver vitamin B3 för många metaboliska processer, bidrar till energimetabolismens normala funktion och kan minska trötthet. En vitamin B3 -brist uppstår mycket sällan, eftersom din organism kan producera själva vitaminet från kroppens eget ämne tryptofan. Ändå är ett intag av vitamin B3 genom mat eller kosttillskott lämpligt. Roten innehåller 35 mg vitamin B3 per 100 g maca. Den rekommenderade dagliga mängden vitamin B3 är 11 till 16 mg.

Macapulver eller kapslar – valet är ditt!

Maca pulver Hälsofördelar en överblick

Medan Maca -roten i Peru erbjuds i nästan alla små bondebutiker eller stora stormarknader, är hela knölen mycket sällsynt i detta land och finns mer sannolikt i latinamerikanska stormarknader. Knölen är mycket svår att transportera från Peru till Tyskland eftersom den kan torka ut snabbt och därför inte håller sig fräsch. Det finns knappast något annat odlingsområde för maca än i Peru, eftersom förutsättningarna för växten i Anderna är perfekta. Det är svårt att simulera just detta väder i andra områden.

Maca kallas därför ofta i Tyskland Maca pulver erbjuds. För att göra detta torkas knölen och males. I ingrediensernas sammansättning skiljer sig pulvret inte alls från knölen.

Lägga till macapulver till frukostfördelarna

Om du gillar det snabbt och vill äta maca på grund av dess vitala ämnen kan du enkelt ta macakapslar. Macapulver är perfekt för ditt sportiga kök. På egen hand börjar pulvret vänja sig vid smaken, eftersom maca smakar sött, nötigt och lite kryddigt på samma gång. Men om du blandar Maca i dina drycker eller mat kan du njuta av mycket speciella, raffinerade och läckra rätter!

Är du fortfarande osäker på hur du bäst bearbetar Maca -pulver? Sedan har vi sammanställt tre snabba recept för dig:

Förbered maca smoothie recept med superfood

1. Maca Smoothies – Fruktig, söt och lätt och lätt för varje smak

Du behöver:

• En näve frukt efter din smak (t.ex. en blandning av bär, bananer, päron)

• 2 teskedar macapulver

• 1 matsked kakao

• 1 skvätt lime eller citron

• 200 ml mjölk, mandelmjölk eller sojamjölk

• 30 ml kaffe eller espresso

Hur man gör det:

Skär stora fruktslag som bananer eller päron i stora bitar. Lägg nu alla andra ingredienser i en mixer och blanda kraftigt tills du får en krämig blandning. Smoothien är klar.

Du kan förfina detta grundrecept som du vill. Tillsätt t.ex. vanilj, gurkmeja, hampafrön eller chiafrön. Glass gör smoothien till något alldeles speciellt. Gillar du inte kakao eller kaffe? Sedan är det bara att avstå från det och lägga till lite mer frukt och lite mer mjölk istället. Du kan anpassa smoothien efter din smak. Smaklig måltid!

Gör dina egna Maca Hummus -idéer och recept

2. Hemlagad Maca Hummus – utsökt dopp för färskt bröd

Du behöver:

• 1 burk kikärter

• 3 msk sesamsvamp (även kallad tahini)

• 1 till 2 vitlöksklyftor

• saft av 1 citron

• 1 till 2 matskedar macapulver

• 100 ml kallt vatten

• Förfina och krydda: salt, peppar, kummin, paprikapulver och olivolja

Hur man gör det:

Häll av de konserverade kikärtorna i ett durkslag. Mosa kikärtorna fint och blanda dem med sesamnöten, citronsaft, vitlöksklyfta och macapulver. Blanda sedan långsamt ner det kalla vattnet i massan tills en fluffig sås bildas. Du kan sedan förfina hummusen efter behov med salt, peppar, kummin, paprikapulver eller olivolja.

Servera sedan hummusen – den smakar särskilt gott med traditionellt pitabröd, tunnbröd eller färskt stenbakat bröd.

Macarot eller pulver används i recept på läckra desserter

3. Maca -barer – barer för extra energi

Du behöver:

• 5 till 6 matskedar kakao

• 1 till 2 matskedar macapulver

• 300 g dadlar

• 300 g cashewnötter

• 70 g mandel

• 30 g torkad kokos

• 1 nypa salt

• 1 tsk honung

• 1 matsked vatten

• Olika nötter som cashewnötter, valnötter, mandlar

Hur man gör det:

Blanda kakao, maca, dadlar, cashewnötter, mandel och torkad kokos och en nypa salt i en mixer. Vik sedan in tesked honung och matsked vatten för att skapa en degliknande konsistens.

Lägg degen på en bakplåtspappersklädd plåt. Om du vill kan du nu breda ut några hela nötter som cashewnötter, valnötter och mandlar över massan. Ställ bakplåten i kylen i minst 1 timme. Skär sedan dagen i lika delar.

Snacket passar mellan, före träning eller som en frukostbar.