Matmyter – 20 påståenden och är de sanna?

Food Myths Claims Frågetecken Bild

Det finns så många påståenden om vissa livsmedel att du inte är säker på om de är sanna eller inte. Jag är säker på att du kan tänka på några just nu. Vi har listat 20 exempel på matmyter i denna artikel som antingen är falska eller åtminstone delvis sanna.

Matmyter – 1. Spaghetti gör dig tjock

Spaghetti-med-grönsaker-olivolja-servering-mat-myt

Inte korrekt! Om du vill gå ner i vikt behöver du inte förbjuda spaghetti från din kost. Det som faktiskt gör dig fet är såserna som vi serverar spagettin med. Tror du fortfarande inte det? Vad säger du om det: En portion på 60 g spaghetti innehåller bara 220 kalorier. Som jämförelse har en portion pommes frites 360. Så undvik bara såserna och njut av din älskade spaghetti med grönsaker och olivolja.

2. Margarinet fettar inte lika snabbt som smöret

Margarin-eller-smör-hälsosammare-mat-myter-om-dieter

Denna matmyte är också fel. Faktum är att när det gäller kalorier är det nästan ingen skillnad. 100 g smör innehåller 750 kalorier, medan samma mängd margarin har 745 kalorier. I princip är smör det bättre valet eftersom det innehåller värdefulla fettsyror som är bra för hjärtat.

3. Matmyten – skorpor hjälper till med kosten och du går ner snabbare i vikt

Rusks-as-breakfast-healthy-diet-weight-loss-myths

Fel igen! Välj istället rågbröd. Den innehåller mycket färre kalorier (210 i 100 g) än skorpor. Andelen kalorier i 100 g skorpor är 318.

4. Att äta ljus gör dig smal

myter-om-dieter-viktminskning-tips-lätt-mat-gör-dig-smal

I sig är denna matmyten sann. Tyvärr gör vi vanligtvis misstag under beredningen genom att använda fett och socker. I det här fallet är det mycket bättre att äta något nyttigt.

5. Fettfattiga livsmedel håller dig mätt längre

Myter-om-mat-fett-innehåll-gör att du känner dig mätt längre

Det är inte sant. Matmyten här är att fett spelar roll. Det beror faktiskt på kolhydraterna om och hur länge vi känner oss mätta. Detta är anledningen till att vi känner oss så fulla av bröd, potatis och pasta.

6. Rå livsmedel är hälsosammare än tillagade

Mat-med-lite-fett-mättnad-rå-hälsosammare-än-kokt

Matmyter som dessa gäller bara delvis. Det finns också grönsaker som innehåller gifter i sitt råa tillstånd. Dessa är bara säkra för människor när grönsakerna är termiskt beredda. Sådana grönsaker inkluderar till exempel aubergine och bönor.

7. Salt ökar trycket i artärerna

Salt-effekt-på-tryck-i-artärerna

Forskare är inte längre så säkra på denna matmyte. Det är sant att större mängder salt är skadliga, men det ska inte vara helt frånvarande i vår organism. Enligt studier kan detta leda till hjärtsjukdomar. Det leder till dåligt kolesterol. Detta så kallade LDL-kolesterol orsakar hjärtinfarkt och stroke.

8. Den vita chokladen består av mer mjölk

dieter-bantning-myter-vit-choklad-mjölk-choklad

En helt fel matmyt. Det enda som saknas i den vita chokladen är kakaon, varför den är vit. Chokladens färg har absolut ingenting att göra med mängden mjölk.

9. Du går upp i vikt om du äter innan sängen på kvällen

på kvällen-innan-ska-sova-vikt-vikt-myten

Detta är också en matmyte som inte stämmer. Om du går upp i vikt beror helt och hållet på vad du äter under dagen och i vilka mängder, det vill säga hur många kalorier och fetter som finns i det och inte något på tiden på dagen. Naturligtvis är det lika viktigt hur ofta du tränar.

10. Matmyter – Kryddig mat är skadlig för magen

Mat-myt-kryddig-mat-dåligt-för-magen

Här är precis motsatsen till detta Mat myt korrekt. Heta kryddor stimulerar inte bara gallan och levern att fungera bättre. De dödar också sjukdomsframkallande bakterier i magen. Livsmedel eller kryddor som har denna effekt är chili, curry, peppar, senap och pepparrot.

11. Food Myth – Spenat innehåller mycket järn

Mat-Spenat-Blad-Järn-Grönt-Blad-Grönsak-Kost

Ja och nej. Torr spenat innehåller mer järn. Det finns cirka 35 mg järn i 100 g. Med färsk spenat är det dock bara 3,5 mg. Så allt beror på.

12. Ägg höjer kolesterolet

kokt-ägg-skivor-kolesterol-inflytande-användbar-info

Denna matmyte är inte alls sann! Så länge du har en hälsosam ämnesomsättning kan ingenting hindra dig från att äta ett ägg varje dag. Även om det är sant att ägg innehåller mycket kolesterol, är ett ägg 200 mg. Denna typ av kolesterol kommer dock inte direkt in i blodet. Så de är inte skadliga.

13. Food Myth – Fläsk är mindre hälsosamt än kyckling

Mat-myter-fläsk-ohälsosamt än kyckling

Ja och nej. Allt beror på vad du äter av fjäderfäet. Fjäderfäköttet med skinnet innehåller mycket mer fett (17,5%) än fläskfilé (2%). Påståendet gäller dock om du bara äter fjäderfäköttets vita kött. Den har en fetthalt på bara en procent.

14. Att grilla är hälsosammare

Kött-revben-grillad-mat-krav-felaktiga

Inte korrekt! Detta är en matmyte, som kan förklaras på följande sätt. Vid grillning droppar fettet på kolet. Detta skapar en rök från cancerframkallande ämnen som lägger sig på köttet. Välj istället en annan variant. Du kan också slå in köttet i aluminiumfolie och grilla det på grillen.

15. Äpplen måste skalas

äta-frukt-grönsaker-om-äpplen-behöver-skalas

Det är precis motsatsen med dessa Matmyter fallet. Om du äter äpplen för att göra något bra för din kropp ska du inte skala dem. De friska vitaminerna är nämligen i skålen eller direkt under den. Så om du skalar äpplet kommer de att gå förlorade.

16. Bruna ägg är hälsosammare än vita

Färg-av-ägg-skalet-påverkat-av-hönsrasen

Att äggskalets färg spelar roll är en vanlig rykt- och matmyte! Det som nämligen påverkar äggens färg är kycklingens ras. Kvaliteten och smaken påverkas dock av maten som kycklingarna matas.

17. Matmyten – öl gör dig tjock

Öl-gör-fet-människa-med-öl-mage-mat-myt

Så länge du inte överdriver det med ölet kommer det inte att leda till viktökning. Så det är en matmyt igen. En halv liter innehåller bara 105 kalorier. Det som vanligtvis får dig att gå upp i vikt är alla godsaker du äter med det, som chips, saltade jordnötter, etc..

18. Kaffe fungerar som en motverkan mot alkohol

Kaffe motverkan till påståenden om alkoholmat

Den som tror att denna matmyte har mycket fel och konsekvenserna kan vara farliga. Kaffet har exakt motsatt effekt. Om du tar det efter att du har druckit alkohol, säkerställer det bara att alkoholen kommer in i blodet snabbare.

19. Food Myth – Den perfekta frukosten består av flingor

Müsli-hälsosam-frukost-med-frukt-mat-myt-dieter

Det är inte alltid sant. Den köpta, färdiga müslien innehåller det mesta av sockret och även mycket fett. Om du vill vara på den säkra sidan är det bäst att sätta ihop denna frukost själv. Använd flingor, valnötter och russin till detta. Om du inte kan klara dig utan den söta smaken kan du också lägga till torkad frukt. Med en sådan självblandad müsli ökar du också energivärdet.

20. Färska grönsaker är hälsosammare än frysta

Näring-myt-färska-grönsaker-hälsosammare än frysta

Även detta är en av livsmedelsmyterna som endast delvis är sann. Det är bäst att äta färska grönsaker, men bara om du konsumerar dem på kort tid. Om det stannar i kylskåpet i flera dagar går de friska näringsämnena förlorade i många typer av grönsaker. Ett exempel på detta är spenaten. Så i det här fallet är det bättre att köpa frysta grönsaker. I denna form kan vitaminer och mineraler lagras bättre.