Veganska idrottare: dessa 10 idrottare förlitar sig på en växtbaserad kost!

För att bli stor och stark måste du äta mycket kött – folk trodde på det i flera år. När du väljer en växtbaserad kost måste du fortsätta höra frågor som “Vad kan du äta?” Eller “Var får du ditt protein ifrån?” Särskilt idrottare som behöver mycket mer protein och näringsämnen skonas inte från sådana frågor och fördomar. Men många toppidrottare som Lewis Hamilton, Venus och Serena Williams, den tyska ”starkmannen” Patrik Baboumian och många fler är tydliga bevis på att denna livsstil inte bara är hälsosam, utan också gör dig starkare och mer produktiv. Om du fortfarande tvivlar på att en balanserad vegansk kost kan ge dig tillräckligt med protein och styrka, läs vidare! I den här artikeln hittar du några kända veganska idrottare runt om i världen!

bästa veganska idrottare växtbaserade kostfördelar nackdelar

Oavsett om det är fotboll, tennis eller i Formel 1 – fler och fler sportstjärnor klarar sig inte från att konsumera animaliska produkter och svär vid fördelarna med en växtbaserad kost. En studie av “Journal of the International Society of Sports Nutrition” kom fram till att veganska idrottare får bättre kolhydrater, fibrer, sekundära växtämnen och antioxidanter än köttätare. Detta ger i sin tur mer energi och snabbare regenerering av musklerna. De flesta idrottare ändrar sin kost främst av hälsoskäl.

Veganska idrottare – den tyska “starkmannen” Patrik Baboumian

Patrik Baboumian vegan Strongman Tyskland växtbaserad näring

Lyckad styrketräning utan biffar och genom en rent växtbaserad kost – för många människor är det knappast tänkbart. Men Patrik Baboumian har visat hela världen att det är möjligt. Han är född i Iran och bor i Tyskland. Han vann sin första titel vid 20 års ålder när han vann “German Junior Bodybuilding”. Baboumian har ätit helt veganskt sedan 2011 och samma år vann han titeln “Strongman” och utsågs till “Strongest Man in Germany 2011”. 2012 satte han ännu ett världsrekord genom att lyfta ett 150 kilos ölfat över huvudet. År 2013 blev han inbjuden att tävla i “Fibo Champions League” mot några av de bästa styrketränarna i världen. Inte bara bevisade tysken att han kan tävla på deras nivå, utan han gjorde till och med en bänkpressseger. Den starka veganaren har publicerat en kokbok “Vegan med en skillnad”, där han inte bara ger många recept, utan också många användbara tips om hur man blir stark med en växtbaserad kost och förser kroppen med alla viktiga näringsämnen.

Tennisstjärnan Novak Djokovic har också en rent växtbaserad kost

Novak Djokovic Veganidrottare Växtbaserad kost Fördelar Hälsa

Novak Djokovic är ett namn som alla borde känna till. Den 32-årige serben är en av de bästa tennisspelarna i modern tid. Den redan 17-faldiga Grand Slam-vinnaren har redan vunnit ganska många titlar. Dessa inkluderar många segrar på ATP -turnén och en bronsmedalj för Serbien vid OS 2008 i Peking. 2011 vann Djokovic 43 matcher i rad – den enda spelaren i tennishistorien med en sådan framgång. Tennisstjärnan lider av glutenintolerans och bestämde sig för att ändra sin kost för några år sedan. Han har själv sagt i många intervjuer att hans hälsa och prestanda har förbättrats avsevärt tack vare en vegansk kost och avstå från animaliska produkter. Novak Djokovic skrev boken “Siegerahrung – Glutenfri mat för hög prestanda” och öppnade en vegansk restaurang i Monaco. Veganska proteinshakes, avokado, nötter och quinoa finns på hans meny varje dag.

Lewis Hamilton – Formel 1 -proffs och världsmästare

Lewis Hamilton vegan atlet växtbaserad kost hälsosam berömd idrottsman

Formel 1 -föraren Lewis Hamilton har tidigare försökt ta bort kötträtter från hans meny, men bara tillfälligt. Sedan 2017 har han ätit helt växtbaserat och är en av de mest kända veganska idrottarna i världen. I en intervju sa Hamilton att orsaken till hans beslut var Netflix -dokumentären “What the health” var. Dokumentären handlar om hälsokonsekvenserna av överdriven köttkonsumtion, som typ 2 -diabetes, hjärt -kärlsjukdomar eller till och med cancer. Sedan dess har han engagerat sig för miljöskydd och en hälsosammare livsstil. Formel 1 är uppenbarligen inte en fysiskt krävande sport som bänkpress, men belastningen är enorm och du måste alltid vara i toppform. Under ett lopp kan förare förlora upp till 3 kilo av sin kroppsvikt. Det faktum att Lewis Hamilton vann VM 2017 och 2018 som vegan är ett bevis på att en växtbaserad kost och toppidrottare inte på något sätt utesluter varandra.

Venus Williams är en av de bästa veganska kvinnliga idrottarna 

veganatleten Venus Williams bästa tennisspelare

När det gäller framgångsrika kvinnliga sportstjärnor är Venus Williams och hennes syster Serena utan tvekan några av vår tids mest kapabla kvinnliga idrottare. I sin karriär har amerikanen redan vunnit 49 singeltitlar, varav 5 i Wimbledon och 7 vid Grand Slam -turneringar. Tennisspelaren har också vunnit många medaljer vid OS – en gång i singlar och tre gånger i dubbel med sin syster. När Venus Williams diagnostiserades med en autoimmun sjukdom, Sjögrens syndrom, 2011, började hon äta en rå vegansk kost. Som hon själv säger har den växtbaserade kosten inte bara förändrat hennes livsstil, utan också förbättrat hennes hälsa och idrottsförmåga avsevärt.

Den före detta världsmästaren och professionella boxaren David Haye

David Haye Vegan Famous Boxer Plant Based Diet Benefits

Om det är en person som skingrar myterna kring den veganska kosten, är det 102 kilo tidigare tungviktarsboxaren David Haye. Under sin 16-åriga karriär har den brittiska boxaren vunnit 28 av 32 slagsmål (26 utslagna). David Haye tvingades ta en paus från ringen 2014 på grund av en allvarlig axelskada som resulterade i operation. Samma år tittade boxaren på fördelarna med en rent växtbaserad kost när det gäller återhämtningstid, läkningstakt och ökad prestanda. Han har varit vegan sedan dess och är en passionerad förespråkare för veganism som livsstil. Han tror bestämt att denna typ av kost är den mest effektiva för alla professionella idrottare.

Ultramaratonlöparen Scott Jurek 

vegan atlet scott jurek nutrition växtbaserad kost

Utan tvekan är den amerikanska ultramarathonlöparen Scott Jurek en av de mest fascinerande när det gäller veganska idrottare. Han har varit vegan sedan 1990-talet, då det fortfarande knappt fanns några erfarenhetsrapporter eller studier om huruvida en växtbaserad kost hade en positiv effekt på fysisk prestation. “Western States 100 Miles Endurance Run” anses vara det tuffaste non-stop marathon i världen och Scott Jurek har vunnit det 7 gånger i rad. Han har vunnit 217 kilometer ”Badwather Ultramarathon” två gånger. Men han uppnådde sin största framgång 2010 när han satte ett nytt amerikanskt rekord i 24-timmarsloppet med 266,7 kilometer. I sin bok “Ät och spring” berättar han hur han lyckades uppnå alla dessa prestationer som vegan och om sambandet mellan sport och näring. Idag arbetar löpare som psykoterapeut och föreläsare för många företag, inklusive Starbucks och Microsoft.

Kroppsbyggaren Barny du Plessis

vegan fitness nutrition berömda idrottare barny du plessis vegan

Mr. Universe 2014 Barny du Plessis är den första veganska idrottaren på bodybuilding -scenen. Själv tror han att oavsett sport kan vem som helst bli vegan. Han tvingades sluta med bodybuilding 2013 på grund av ett antal hälsoproblem. Det fick honom att tänka om sina matvanor och så småningom byta biffar för proteinrika, växtbaserade måltider. Och bara 1 år senare förbättrades hans tillstånd så mycket att han återvände till scenen och fick den prestigefyllda ”Mr. Universums titel vann. ”Numera tränar jag hälften så mycket, försöker hälften så mycket och får bättre resultat. Varför? Bara för att jag blev vegan ”, sa han i en exklusiv intervju för PETA.

Legenden bland veganska idrottare – Carl Lewis

Carl Lewis Vegan Athletes växtbaserade kost- och träningsfördelar

Naturligtvis bör Carl Lewis inte saknas på vår lista för veganska idrottare. Född 1961 bytte den professionella idrottaren sin kost vid 29 års ålder 1990 och blev vegan. Han beskriver sin seger på 100 meter löpning vid VM i Tokyo 1991 som sitt bästa år. Hans längdhoppsrekord från 1984 är fortfarande oöverträffat än idag. Carl Lewis tillskriver sina 8 världsmästartitlar och totalt 10 medaljer sin veganska och hälsosamma livsstil.

Basketspelaren Kyrie Irving

vegan idrottsman Kyrie Irving växtbaserad kost gynnar träning

Brooklyn Nets point guard Kyrie Irving är en av vår tids bästa basketspelare. Han har vunnit många titlar, inklusive 6 gånger NBA All-Star, NBA Champion och en guldmedalj med USA-laget vid OS 2016 i Rio. Liksom Lewis Hamilton bytte Kyrie Irving till en växtbaserad kost efter att ha sett Netflix-dokumentären “What the health”. Även om han bara har varit en veganidrottare i 2 år har han redan kunnat övertyga sig själv om livsstilens många fördelar. Basketstjärnan är en del av en ny reklamkampanj för “Beyond Meat” – ett företag som producerar växtbaserade köttersättningar.

Stark och vegansk – Mike Tyson

Mike Tyson Vegan Diet Healthy Benefits Famous Boxer

Ja, Mike Tyson blev inte vegan förrän han gick i pension 2012. Men det är fortfarande ett bevis på att du inte behöver kött eller ägg för att vara stark. Den tidigare tungviktsmästaren kämpade med de typiska hälsoproblemen i västvärlden, såsom artrit och högt blodtryck. Att byta till en växtbaserad kost har hjälpt honom att övervinna sitt drogberoende. I många intervjuer säger han att han aldrig har mått så bra mentalt, andligt och fysiskt.

veganska idrottare växtbaserade diet berömda toppidrottare