Flaskmålningsidéer: DIY Vin- och dryckesflaskanvisningar

Hembakade dekorationer är mycket mer än bara en hobby och tidsfördriv, eftersom de ger hemmet en omisskännlig karaktär. Vi kommer att visa dig många idéer för att måla flaskor och förklara hur du kan krydda dina dricksflaskor och hur du kan försköna och belysa gamla vinflaskor. Låt din kreativitet ta över ditt sinne och kropp!

Flaskmålningsidéer: Vilka färger att gå efter?

Drickflaskor med blommönster målningsidéer

För många hantverksentusiaster uppstår frågan om vilken färg som är bäst för att måla flaskor. Det beror på om flaskan kommer att fortsätta att användas och du kommer att dricka ur den, eller om den kommer att tvättas i diskmaskinen. Färgerna på dekorativa flaskor ska också kunna hänga med, särskilt om de visas som dekoration i trädgården. Det är också viktigt vad flaskan är gjord av.

 • För flaskor av metall är akrylfärger lämpliga (om flaskan inte används, men bara för dekoration) och vattenbaserade akrylfärger (om du vill försköna en dricksflaska). Vattenfärger är inte lämpliga för målning på metall.
 • Porslinfärger är bäst för att måla vinflaskor och andra dekorativa glasflaskor.
 • Det är bäst att använda en pennpennor för konturerna. Så du kan rita motiven på flaskan och torka av dem igen om det behövs.
 • För ”graffiti” -motiv och skandinaviska ritningar kan du använda vattenbaserade porslinsmarkörer. Motiven ritade på glas- eller metallflaskor kan sedan märkas.

Idéer för att måla flaskor: Vad man ska måla glas och metall med?

Dricksflaskor av metall eller glas är målade med blommotiv

Vattenbaserade akrylfärger är bäst för metallflaskor som vi använder under sport eller de som barn tar med sig till skolan eller dagis. Till skillnad från vanliga akrylfärger innehåller de inga lösningsmedel. De kan kombineras med varandra, det vill säga att du enkelt kan blanda flera akrylfärger. Normala akrylfärger och vattenbaserade akrylfärger kan inte blandas ihop.

Idéer för flaskmålning: Tätning av vattenbaserade akrylfärger

Måla dricksflaskor Instruktioner för blomsterodlingar på glas

De vattenbaserade akrylfärgerna anses vara giftfria eller mindre giftiga jämfört med de vanliga akrylfärgerna, men har en låg opacitet. På grund av detta kan du behöva applicera två lager färg när du målar en mörk flaska. Det är också viktigt att du fixar färgerna efter applicering. Följ anvisningarna på förpackningen. Alternativt kan du använda Mod Podge som är diskmaskinssäkert, vilket är ett transparent lim som används för decoupage. Applicera ett tunt lager Mod Podge på det torkade ämnet för att ställa in färgerna.

Måla flaskor: Använd fönsterfärg

Hur man målar flaskor Instruktioner och idéer

En speciell fönsterfärg kallas Window Color. I likhet med akrylfärger säljs den i flytande form och appliceras med en pensel. Till skillnad från andra färger appliceras inte Window Color direkt på flaskan, utan på en transparent film. Du målar motivet på folien, tar sedan av det och klistrar sedan motivet på flaskan. Du kan ta bort motiven när som helst och de lämnar inga kladdmärken.

Måla dricksflaskor: instruktioner

Idéer för att måla flaskor Rita blommönster med prickar

Om du aldrig har målat flaskor eller koppar tidigare kan du börja med blommönster. De är färgglada och ser glada ut. Den första idén vi visar dig är väl lämpad för kompletta nybörjare. Du behöver följande material:

 • bomullspinne
 • Vattenbaserade akrylfärger (lila och gröna)
 • Akrylfärg i ljusblått
 • en platt borste
 • en pensel (storlek 0 med oval spets)
 • Träspett
 • Engångstallrik

Hur man målar lavendelblommor på en metallflaska:

Applicera den himmelblå färgen först. Använd den platta borsten för att göra detta. Låt basfärgen torka över natten och lägg sedan lite grön akrylfärg på en engångsplatta nästa dag. Lägg träspetten på längden på tallriken och vänd den så att den är halvtäckt med den gröna färgen. Använd den som en “stämpel” och stämpla grässtråna på flaskan. Du kan blanda flera nyanser av grönt för att skapa spännande effekter.

Lägg sedan lite lila akrylfärg på en engångsplatta. Doppa en bomullspinne i färgen och stämpla lavendelblommorna på flaskan. Låt färgen torka över natten. Det är bäst att kontrollera nästa morgon att färgen är helt torr innan du applicerar Mod Podge -limet. Annars kan motiven smetas ut. Applicera sedan ett tunt lager Mod Podge med en platt borste och låt limmet torka i 2 timmar. Upprepa processen (applicera ett tunt lager Mod Podge, låt det torka i 2 timmar) två gånger till. Du kan använda flaskan efter två dagar, men tvätta den inte i diskmaskinen första månaden. Flaskan kan diskas i diskmaskin efter 28 dagar.

Flaskmålningsidéer: Enkla solrosmönster

Drickflaskor målar solrosmönster Instruktioner

Solrosor är också ett av de enkla motiven. Detta är de nödvändiga materialen:

 • en platt borste
 • ljusblå färg
 • ljusgula, solgula och mörkgula färger
 • mörkbrun färg
 • en penna för porslin för konturerna
 • en borste i storlek O och en borste i storlek 10 med ovala spetsar
 • en engångskopp

För nästa hantverksidé, applicera först en bakgrundsfärg på flaskan och låt den torka. Rita sedan solrosens konturer på flaskan (du kan göra en mall på papper för att göra det snabbare). Måla sedan solrosorna. För att göra detta, applicera först en mörkgul nyans och applicera sedan en ljusgul nyans endast i mitten av kronbladet. Detta gör att solrosan ser mer omfattande ut.

Överför idéer för att måla flaskor

Du kan naturligtvis också måla flera blommor på flaskan. I detta fall fyller du först i konturerna av den största blomman. Den största blomman ska målas med en djärv färg så att den verkligen sätter en accent. Du kan helt enkelt sprida de andra blommorna runt dem.

Målningsflaskor: motiv i skandinavisk stil

Måla flaskor med skandinaviska motiv Idéer och instruktioner

Det är mycket lättare om du köper färgade dricksflaskor och använder självhäftande, laserskurna motivschabloner för att överföra olika motiv till flaskorna. För att göra detta, rengör flaskan noggrant, ta försiktigt bort fett och smuts och låt den torka. Spraya sedan schablonen med en speciell spray för tätning. Tack vare denna spray fäster schablonen på flaskan. För att förhindra att flaskan rör sig kan du fixa den på bordet med lite modelleringslera. Pensla sedan vit vattenbaserad akrylfärg över schablonen.

Idéer för att måla flaskor i skandinavisk stil

Ta bort mallen innan färgen börjar torka och tvätta den noggrant för att ta bort eventuella färgrester.

Måla dryckesflaskor: geometriska mönster

Måla dryckesflaskor med geometriska mönster

Har du ingen självhäftande stencil hemma? Använd sedan papperstejp för att skapa slående geometriska mönster. Skruva loss locket och applicera sedan en bakgrundsfärg (det är bäst att gå med vitt eller en neutral och ljus nyans som elfenben). Låt bakgrundsfärgen torka över natten och rita prickar som representerar hörnen på kvadratmotivet. Anslut sedan dessa punkter med tejpen, du ska snabbt kunna se mönstret. Färg rutorna med vattenbaserad akrylfärg och skala sedan av tejpen. Arbeta snabbt innan färgen torkar.

Idéer för att måla flaskor med geometriska mönster

Fixera färgerna med tre lager Mod Podge först när de har torkat helt.

Måla gamla flaskor

Måla DIY -flaskor med höstlöv med mandalapunkter

Om du vill måla gamla flaskor kan du också använda vanliga akrylfärger. De har en avgörande fördel, nämligen att de är vattentäta och inte behöver tätas. Därför är de perfekta för att måla flaskor, som sedan används som dekoration i trädgården eller på balkongen. Vårt tips: välj en vinflaska med en ovanlig form. Fyll en hink med ljummet vatten och lägg flaskan inuti. Låt flaskan ligga i vattnet över natten, det lossnar limet på etiketten. Nästa morgon kan du försiktigt avlägsna etiketten och ta bort limrester med varmt tvålvatten. Rengör flaskan noggrant och låt den torka helt.

Måla flaskor med höstlöv med prickar

Applicera sedan en bakgrundsfärg och låt den torka. Under tiden kan du skriva ut och klippa ut en mall för ett höstlöv. Överför sedan stencilen försiktigt till flaskan genom att rita höstlövens konturer med en penna. Fyll sedan i konturerna med vit färg. Du kan sedan använda en pensel i storlek 0 för att lägga till orange accenter. Du behöver inte täta färgen, men för att vara på den säkra sidan ska du inte lägga flaskan i diskmaskinen.

Måla och tända flaskor

Belysta flaskor målar sagoljus och sprayer

Med en speciell färgspray kan du uppnå den frostade glaseffekten. Sådana sprayer finns i de flesta järnaffärer. Sätt flaskan på en torr plats utomhus och spraya den med sprayen. Låt dem sedan torka helt och:

Måla upplysta flaskor

Belysta flaskor målar idéer med flingor av stjärnor

1. Klistra fast dem med snöflinga klistermärken eller

2. använd en självhäftande stencil med ett snöflingemotiv.

Dra sedan en rad batteridrivna lampor inuti flaskan. Om du vill kan du binda ett dekorativt band runt halsen på flaskan. Du kan också försköna flaskan med klockor, stjärnor eller julbollar.

Måla flaskor: vintermotiv

Måla de upplysta flaskorna med vintermotiv

Särskilt vid jul ser sådana vackra lyktor särskilt bra ut på trädgårdsbordet eller fönsterbrädan. Dock krävs skicklighet för komplicerade vintermotiv. Vårt tips: planera bilden i detalj och måla den på papper först.

Måla dekorativa flaskor

Dekorativa flaskor målningsinstruktioner i svartvitt

Du kan också måla dekorativa flaskor. Om du någonsin har marmorerat påskägg, kommer du säkert att lyckas med nästa slöjdidé. Applicera först den svarta färgen och låt den torka, tejpa sedan tejp över hälften av flaskan och marmor den andra halvan. En rand i bronsfärg bryter upp det strikta monokroma utseendet.

Måla dricksflaskor svart och vitt Instruktioner och idéer

Måla flaskor i boho -stil 

Måla flaskor, stämpla hjärtmönster på glas

Med en hjärtformad stämpel och vit akrylfärg kan du göra coola vinflaskor i boho-stil. Ta bara bort etiketten, stämpla vinflaskan med hjärtmotiv och pryd den med dekorativa band av spets. komplett!

Måla flaskor i boho stil instruktioner

Om du vill kan du också belysa den vackert målade vinflaskan. För att göra detta, lägg helt enkelt en lampsträng i flaskan.

Flaskor målar boho hjärtan och mönster

Måla flaskor: Rita mandalamotiv med bomullspinnar

Måla mandalaflaskor med prickar

Mandalamönstren har stor popularitet. Med en bomullspinne, akrylfärger och mycket tålamod kan du trolla fram olika mandalamotiv på vinflaskor.

Måla dricksflaskor med mandalamönster och motiv

Du kan också måla glasflaskor med barnen med vanlig färg

Måla flaskor med instruktioner för barn

Måla olika motiv på glas

Färgidéer och instruktioner för färgflaskor

Måla dryckesflaskor: motiv med månen

Idéer för att måla vattenflaskor måne

Vintermotiv för dricksflaskan

Idéer för att måla vattenflaskor Snö och vinter

Undervattensmotiv

Dricksflaskor målar ett koifiskmotiv på metall

Naturmotiv

Idéer för att måla flaskor med naturmotiv träd och vågor

Palmer och exotiska öar

Metallflaskor målar palmer

Idéer för att måla flaskor