Hantverk med pappersmake för barn och vuxna – recept, figurer och idéer

Hantverk med papper mache figurer-idéer-instruktioner-gör-själv

När du tänker på pappersmake, tänker du på att göra hantverk med barn. Materialet som framställts av pappersrester har dock en lång tradition och har varit känt i Europa sedan 1400 -talet. Konstfulla figurer, skulpturer och dekorationer för interiörer tillverkas fortfarande av den idag. Den största fördelen med materialet är att det är tillverkat av mycket billiga råvaror: kartong eller papper, vatten och pasta. Allt görs till en massa och bringas sedan i närhet till vilken form som helst. Hantverk med pappersmake är mycket populära bland vuxna, men också bland barn, eftersom det är ett miljövänligt hantverksmaterial och produkterna är ytterst lätta i vikt.

Hantverk med pappersmake – gör pappersmake själv

Hantverk med papper mache -tinker-gör-det-själv-recept

De självgjorda pappersmakefigurerna torkar helt enkelt i luften och blir sedan väldigt hårda, nästan som trä och gips, men samtidigt väldigt lätta och stabila. De kan slipas, borras, målas, limmas på och fantasifullt dekoreras. På grund av dessa egenskaper är papper mache idealisk för att göra dekorativa föremål och även för kreativa aktiviteter med barn.

Blanda inte ihop hantverk med papper mache med en annan hantverksteknik – lamineringstekniken. Operatörerna skiljer sig åt i grunden i bearbetningen av papperet. I ett fall produceras en pappersmassa och bearbetas med den i tjocka lager. Vid laminering limmas och limmas papper eller pappersremsor.

Papper mache pasta recept

Hantverk med papper mache -recept-klistra-barn

Ingen speciell pasta krävs för tillverkning med pappersmaskin. En tapetklister eller lim är perfekt. Normal pasta innehåller vanligtvis inga skadliga ämnen eller kemikalier som gör den olämplig för barn. 125 g normal tapetklister blandas med 6 liter vatten och får sedan svälla enligt tillverkarens instruktioner. Men du kan också göra en pappersmassa själv. Här är ingredienserna som krävs och därför även receptet:

  • 2 koppar vatten
  • 2 koppar mjöl
  • 1 msk majsstärkelse
  • lite salt

Lägg vattnet i en kastrull och använd en visp för att lösa upp mjölet. Blandningen kokas kort och omrörs alltid. Tillsätt majsstärkelsen och fortsätt att röra tills en pastaliknande konsistens uppnås. Låt mjölpastan svalna och använd den sedan. För att förvara den kan den fyllas i en burk med burk och placeras i kylskåpet. Beroende på situationen kan en pasta också göras av mjöl och vatten eller, eventuellt, endast med majsstärkelse och vatten hemma. För den andra varianten behöver du 4 matskedar majsstärkelse, som först måste lösas upp i kallt vatten och sedan koka upp. Alternativt kan du använda gummibjörnar istället för majsstärkelse. Dessa måste innehålla gelatin, annars har de ingen vidhäftningsstyrka. Cirka 10 gummibjörnar och 2 matskedar vatten värms upp i ett vattenbad så snart en klibbig massa bildas som är lätt att sprida.

Crafting with paper mache – instruktioner

Tillverkning med pappersmaskin -recept-instruktioner-blandning

Om du har en pasta till hands är det bara att skaffa andra material till pappersmaskinen och du kan börja pyssla. Alla pappersrester som äggkartonger, tidningar, servetter och toalettpapper kan återvinnas för detta ändamål. De slits i små bitar och även småbarn kan hjälpa till. Om du vill ha rena, jämna resultat kan du bara använda vitt papper, som också kan färgas efter önskemål. Naturligtvis kan du blanda i flera olika papper.

Tinker-papper-mache-instruktioner-recept-mixer

Alla pappersrester läggs i en tillräckligt stor behållare, till exempel en plastfat eller en hink, och varmt vatten hälls över dem. Alla papper måste komma i mycket god kontakt med vattnet och förbli så i minst 10-12 timmar, helst över natten. Nästa dag ska papperet vara tillräckligt mjukt för att kunna blandas med snöret. Du bör röra pastan mycket bra i förväg, oavsett vilken variant du har valt. Pastan och pappersmassan omrörs så länge en tjock, viskös massa bildas.

Tinker-paper mache-figurer-baka-tårta-form

Pappersmaskinen ska inte droppa blöt, men den ska vara mjuk och lätt att forma. Den ska ha en stabilitet och samtidigt inte smälta eller smula sönder. I början behöver du bara mer övning och tålamod. Om det behövs kan du tillsätta lite mjöl för att göra pappersmaskinen mjukare. Riktigt bra saker kan man pyssla med. Bakformar och gjutformar används också här.

De färdiga produkterna får torka vid rumstemperatur. När ytan är helt torr på alla sidor kan du lägga till färger på ytan om du vill.

Hantverk med papper mache eller med lamineringsteknik

tinker-papper-mache-figurer-skal-ballong

Lamineringstekniken kännetecknas av kortare arbets- och torkningstider än pappersmaskin. Ingen pappersmassa är beredd för detta, men pappersavfallet strimlas helt enkelt i bitar eller remsor. Om du använder en vanlig pasta eller en hemlagad spelar ingen roll för slutresultatet. Den andra varianten är dock mer lämplig för hantverk med barn. Endast en form behövs, på vilken den är laminerad. Således är tillverkningen inte lika fri från design som med pappersmaskin. Föremålen som tinker enligt lamineringstekniken är dock inte så hållbara.

Gör din egen papperskål – pappersmake och ballong

tinker-papper-mache-figurer-ballong-skal-instruktioner

Om du vill göra en skål själv av återvunnet papper kan du använda en annan skål av glas eller porslin eller en ballong som modell. Ett släppmedel krävs så att föremålet kan avlägsnas från formen senare. Vaselin är mycket lämplig för detta. Du blåser bara ut ballongen.

tinker-paper mache-figurer-bowl-bowl

Precis som med pappersmaskin bearbetas det också här lager för lager. Produkten kan också designas och prydas med färger. För en bättre hållbarhet av föremålen kan de beläggas med klart lack. Det kommer snart att finnas några bra hantverksidéer att efterlikna.

Gör figurer med pappersmake – tekopp

tinker-papper-mache-figurer-tekopp-idéer

Tinker-paper-mache-figurer-diy-tekopp

Skapa med papper mache idéer – dockkläder

tinker-papper-mache-idé-docka kläder

tinker-papper mache-idéer-docka kläder-instruktioner

tinker-paper mache-barn-idéer-dockkläder

Papper machedjur

tinker-papper-mache-figurer-djur-fågel

Med pappersmassa kan mycket olika former och figurer skapas utan förkunskaper. Därför är materialet mycket lämpligt för hantverk med barn, men också för krävande konstnärligt arbete. Pappersmassan kan formas mycket fritt efter önskemål. Större figurer är naturligtvis mer komplexa och det är lämpligt att arbeta i lager. Varje lager ska vara torrt när du applicerar nästa. Siffror som står ensamma behöver ytterligare stöd, varför en trådkonstruktion krävs här.

Hantverk med pappersmake – gör papper själv 

tinker-paper-mache-paper-make-yourself

På så sätt kan pappersavfall återvinnas och nytt papper göras av pappersrester. En sikt med en rektangulär form krävs för detta. Det tinks snabbt med två bildramar av samma storlek och ett myggnät. Pappersmassan ska fördelas jämnt på nätet, pressas med den andra ramen och lämnas. efter några timmar, om papperet fortfarande är fuktigt men inte blött, ta bort det från nätet och låt det torka helt åt sidan. På så sätt kan du göra flera pappersark av massan.

pyssla-papper-mache-gör-papper-diy-instruktioner