Hur och med vad du kan dekorera pepparkakshuset – kreativa idéer för vackra pepparkakshus

De gamla goda pepparkakshusen är verkligen utomordentligt vackra juldekorationer och att montera och designa husen är inte bara jätteroligt för barnen, utan också för vuxna. Hela fester anordnas till och med i USA där alla deltagare dekorerar prefabricerade pepparkakshus. Men eftersom den nuvarande pandemin inte tillåter sådana sammankomster för oss, kommer familjevarianten att finnas kvar tills vidare. Vi har redan gett dig några idéer om vad du kan göra och bygga med hemlagade pepparkakor. Idag vill vi ge dig några idéer om hur du kan dekorera ett pepparkakshus.

Dekorera pepparkakshus – kreativa idéer

Dekorera pepparkakshus - vilka godis du kan använda

Om du vill dekorera pepparkakshus och använda dem som julpynt (eller äta dem direkt) har du två alternativ – antingen bakar du de enskilda elementen själv och skär eller skär ut med speciella kakskärare, eller så gör du det lättare för dig själv och köp ett färdigt pepparkaksset (till exempel kan du dekorera ett Ikea pepparkakshus). Hur som helst behöver du då ett lämpligt och framför allt ätbart lim för pepparkakshus och några idéer för att dekorera pepparkakshuset. Och när du inreder ett pepparkakshus kan du verkligen använda alla sorters godis!

Skapa ett tak för pepparkakshus från skivor marshmallow

När ska man baka och designa pepparkakshus?

Intressant nog finns det en pepparkakshusdag i USA som firas den 12 december. Du kan använda detta för att göra ditt eget pepparkakshus och fira denna intressanta semester samtidigt. Men självklart passar alla andra dagar också om du vill baka pepparkakor och sedan dekorera ett pepparkakshus. Om den bara används för dekorativa ändamål kan du lämna den så länge du vill. Om du vill äta det vid en viss tidpunkt, använd bäst före datum som en guide.

Dekorera pepparkakshuset med glasyr

Dekorera ett enkelt men vackert pepparkakshus med vit glasyr och en påse

Frosting är det klassiska limet för pepparkakshus. För att den ska hålla bra bör den vara tillräckligt tjock. Sedan kan du också lägga den i en påse och använda den inte bara för limning, utan också för att dekorera pepparkakshuset. Utsmyckade linjer kan ritas på, men även fönster, dörrar och takpannor. Även om du använder glasyren för att limma, visar sig en rörpåse vara en stor hjälp för att kunna arbeta exakt och även med de minsta dekorativa elementen. Du kan också arbeta in glitter i frostingen eller färga den och först sedan använda den för att dekorera pepparkakshuset.

Dekorera pepparkakshus - gör smycken själv med glasyr

Du kan sedan använda rörpåsen för att designa pepparkakshuset direkt eller förbereda alla former på bakplåtspapper som, så snart de är torra och fasta, fastnar på önskade platser – igen med ditt ätbara lim, förstås. Du kan också använda olika pip för att få olika mönster och en varierad pepparkakshusdekoration. På så sätt kan du individuellt dekorera ditt pepparkakshus och skapa en unik design.

Dekorera pepparkakshuset med glasyr och påse

Ovan är en enkel teknik för att skapa lika stora föremål att dekorera. Rita cirklar av samma storlek på bakplåtspappret (t.ex. med hjälp av ett mynt) och fyll i insidan med valfritt mönster. Så länge frostingen fortfarande är fuktig kan du lägga till andra dekorationer som sådana pärlor också.

Dekorera pepparkakshuset med godis

Dekorera pepparkakshus med små kakor för takpannor och dörr

I princip kan du dekorera hela huset med glasyr utan att det behövs ytterligare dekorationer. Men självklart kan du också integrera andra element för att få färgglada, extraordinära och särskilt välsmakande pepparkakshus. Och här är du verkligen bortskämd för valet, för som du vet är valet av godis enormt idag och allt är verkligen lämpligt för att dekorera husen.

För taket

Dekorera vackert pepparkakshus med färgglada smarties eller M & M's för taket och godisburkar

Smarties och M.&M: er är mycket populära för att ramma in taket och imitera kakel. Men vi använder dem också för fönster- och dörrkarmar. I princip kan du dock också använda andra runda sötsaker som godis, fruktgummi, chokladflingor, små kex och liknande. Du kan också göra sådana runda takpannor som på bilden ovan genom att köpa fondant eller göra det själv, rulla ut och klippa ut små cirklar. Eller vad sägs om att du skivar marshmallows och använder dem för detta ändamål? De fyrkantiga kanelflingorna och chokladbitarna från en chokladstång passar också om du vill dekorera taket på pepparkakshuset.

Fönster och dörrar

Söt pepparkakshus med våfflor som dörr

Å ena sidan kan du naturligtvis använda den gamla gamla glasyren om du vill dekorera pepparkakshuset med fönster och dörrar. Spela bara in dem. Alternativt eller utöver detta är godisrör, lakrits och sockerormar till exempel också lämpliga för ramarna. Du kan också designa dörrar och fönsterbågar eller fönsterluckor med våfflor och kex. För en öppen dörr kan du helt enkelt klippa ut den och sedan hålla den öppen mot husväggen.

Dekorera fasaden på pepparkakshuset – idéer

Trevlig idé med färgglada strössel för fasaden och vita konturer

Fasaden behöver inte nödvändigtvis dekoreras, men den kan. Förutom frosting ser en brokig design av strö också mycket intressant och glad ut. Om du värdesätter julfärger kan du bara blanda röda och vita strössel, belägga fasaden med islim och sedan sprida sprinklarna ovanpå. Du kan använda nötter för att imitera en stenfasad. Eller vad sägs om en fasad av uttorkad kokosnöt?

Trähusfabrik med pretzelpinnar och chokladdroppar för taket

En lite mer komplex, men mycket vacker variant är också ett trähus. Naturligtvis behöver du inte använda trä för detta, för du ska trots allt kunna dekorera ditt pepparkakshus, men du bör också kunna fika efteråt. Imitera istället bara träbjälkar med kringla -pinnar. Limma dem på husets väggar med glasyr.

Pepparkakshus kreativt – tillbehöret

Gör rustika pepparkakshus själv som en idé för barn och vuxna

Om du känner för det kan du skapa ett vackert landskap runt huset. En trädgård med små buskar gjorda av gröna, koniska fruktgummi, granar av plast eller hemlagad av glasyr eller kakor. Du kan också använda glasyren för att måla staket på bakplåtspapper och sedan ställa upp upprätt runt huset. Men kringlor och kringlor är också lämpliga för detta ändamål.

Dekorera pepparkakshuset med hemlagade granar av fondant eller glasyr

Gör granar till pepparkakshuset själv

Granar görs enklare än du kanske tror. Gör en fondantkon som bas. Nu kan du antingen designa grangrenarna med ett stjärnmunstycke och börja på toppen. I det här fallet kan du också använda en glassstrut som bas. Eller så kan du lämna den med fondantkonen, som du bara behöver klippa i med en spetsig sax som visas i instruktionerna. Sedan kan du dekorera pepparkakshuset med det.

Pepparkakshusidéer – lite snö i slutet

Skiva marshmallows för vanliga och vita takpannor

Efter att du bakat och dekorerat pepparkakshuset kan du strö lite florsocker här och där. Det ger ditt hus pricken över i: et och gör det riktigt jul och vinter. Strö den genom en fin sil över taket, över granarna och resten av trädgården, om du gjorde en, och andra öppna ytor.

Kolla in underbara exempel på hur och med vad du kan dekorera ett pepparkakshus i galleriet nedan!

Ödmjukt designat pepparkakshus med stjärnmunstycke och pippåse

Design pepparkakshus till jul i rött och vitt

Dekorera julpepparkakshuset i rött och vitt med glasyr

Dekorera pepparkakshuset själv – skapa smältande snö med en rörpåse

Använd färgglada, ätbara pärlor för att dekorera pepparkakshus

Idé för taket på prefabricerade pepparkakor

Skapa smältande snö med en rörpåse och ett perforerat munstycke

Klipp ut cirklar av fondant för takbältros

Dekorera pepparkakshuset med fondant - klipp ut cirklar för takstenen

Mörkt pepparkakshus med färgglada accenter

Dekorera pepparkakshuset med tuggummibollar i ljusa färger

Köp ett pepparkakshus eller baka det själv och dekorera sedan med godis

Finsk stil pepparkakshus i blått med tak mot golv

Ädel pepparkaksdekoration i guld och silver

Dekorera pepparkakshus ädla i vitt, guld och silver

Julgranformade kakor att designa

Julgranformade kakor som dekoration för pepparkakshus

Designa pepparkakshus som träkojor med kringelpinnar

Dekorera pepparkakshus med kringlpinnar för ett alpinhus

Kringlor och kringlpinnar för att dekorera pepparkakshus

Använd saltpinnar och kringlor för att skapa och designa pepparkakshus

Pepparkakshusdekorationsidéer med färgglada fruktgummin

Färgglada pepparkakstak med fruktgelé och vacker trädgårdsdesign

Baka pepparkakshus och dekorera det med godis

Dekorera färgglada pepparkakshus med godis av fruktgelé

Designa en grön fasad med fondant och chokladtak

Grönt pepparkakshus med fondant för fasaden

Gör pepparkakshus själv i form av en kyrka

Tinker kyrka från pepparkakor med granar från glasyr med pippåse

Dekorera rustikt pepparkakshus

Pepparkakshus i alpstil kan tinkeras med tjocka kringlorpinnar

Vit choklad täckt kringlor för ett staket

Dekorera pepparkakshuset med kringlor som staket i vit choklad eller glasyr