Så du kan torka tistlar och göra en vacker, taggig dekoration själv!

På grund av sina taggar har tistlar ett ganska dåligt rykte i trädgården. Trots det finns det många typer som är både användbara och mycket dekorativa. Bolltistlar ger till exempel iögonfallande strukturer i varje buskebädd och deras blommor lockar många värdefulla insekter som bin och fjärilar. När de torkas ser de taggiga blommorna också mycket dekorativa ut och detta skapar vackra dekorationer som ser bra ut i huset. Hur man torkar tistlarna och använder dem som dekoration, visar vi i artikeln!

Torkning av tistlar: så här fungerar det!

Globulära tistlar i flerårig säng med blå blommor

Tistlar är mest kända för de taggiga bladen som omger deras blommor, liksom sina vackra blommor som sträcker sig från mörkrosa till ljus lavendel. Tistlarna kan behålla sin taggiga skönhet länge om du torkar blommorna. Detta bevarar växtens fantastiska färgning och du kan använda den för att göra vackra dekorationer.

Tistlar torkning tips och metoder

För att torka tistlarna är det bäst att välja blommor som ännu inte är helt öppna och inte helt mogna. De öppnas bredare när de torkar och kan tappa kronblad när de är fullt mogna. Klipp blommorna på morgonen efter att daggen har torkat med en vass trädgård eller en blomstersax. Sedan kan du antingen torka tistlarna med sina stjälkar eller bara blomhuvudena.

  • För att torka bara blommorna, skär först huvudena av stjälkarna och placera dem i ett luftigt men torrt rum som inte är för mörkt. Efter en eller två dagar är tistlarna helt torra och kan användas för dekorativa ändamål.
  • Om du vill torka hela tistlar, ta några stammar och knyt ihop dem i små buntar. Häng detta upp och ner på en skuggig, luftig och inte för varm plats. För att förhindra att mögel bildas, fördela blommorna så att luften kan cirkulera bra runt varje gäng. Tistlarna är helt torra när blommorna känns torra och styva och stammen bryter jämnt. Detta kan ta några dagar eller veckor beroende på förhållandena och typ av tistel.

Underbara idéer för en fin dekoration med tistlar

Gör själv en dekoration med tistelkrans själv

Torkade tistlar ser helt underbara ut. De sfäriska tistlarna och de ädla tistlarna i synnerhet används ofta i olika blomsterarrangemang och blomsterarrangemang. I det följande har vi samlat några fina idéer om hur du kan använda de taggiga vackra blommorna som dekoration.

Torr bukett med tistlar

Bukett torkade blommor med tistlar

Efter att tistelns blomningssäsong är över behöver du inte offra deras skönhet. Torka bara några klasar och använd dem för att göra vackra buketter av torkade blommor. Dessa kan arrangeras i vackra vaser och kan dekorera olika hörn av huset.

Blomsterarrangemang i glasvaser med torkade blommor

Även några torkade blommor med en stjälk ser vackra ut i vasen. Men om du gillar frodiga torra buketter kan du kombinera tistlarna med andra valda torkade blommor för att skapa hela arrangemang.

Torkade blommor med sfäriska tistlar

Dessa buketter av torkade blommor är en utmärkt idé för inomhusdekoration. Oavsett om det är i en vas, hängande eller arrangerat på en dekorativ skål – tistlarna ger varje rum en nostalgisk och romantisk touch.

Tistlar för en original bröllopsdekoration

Idéer till brudbukett med bolltistlar och dyrbara tistlar

Globtistlar och ädla tistlar ser så vackra ut att de också är mycket populära på bröllop. För bröllopsdekorationen kan tistlarna vara både färska (för bröllop under blomningen mellan juli och september) och torkade.

Blomarmband för tärnor av torkade tistlar

De taggiga blommorna används huvudsakligen i blommadekorationer som brudbuketten, blommearmen till tärnorna och boutonniere.

Torka tistlarna och gör en boutonniere

De sfäriska tistelns vackra blomsterkulor har till exempel en ljusblå färg som bleknar lite efter torkning och får en underbar vintage -ton. När det gäller färg kombinerar blommorna idealiskt med grönt och erbjuder ett bra val för bröllop med en lila-grön färgpalett.

Torka tistlarna och gör en dörrkrans

Blommakrans som dekoration för dörren eller bordet med tistlar

Om du vill dekorera din ytterdörr med en vacker dörrkrans av blommor rekommenderas torkade blommor. De kan hållas mycket längre än färska blommor och har sin egen charm. Tistlarna är perfekta som ett komplement till den torkade blomkransen. De lägger till både färg och dekorativa accenter och är riktiga iögonfallande.

Torkade höstarrangemang

Höstarrangemang av torkade physalis och tistlar

Eftersom tistlar blommar fram till tidig höst är de perfekta för att göra vackra höstarrangemang själv. För att göra detta, klipp av blommorna med längre stjälkar så att du kan skapa olika höjder i arrangemanget.

Torkade tistlar som dekoration med hortensior kombinerar blomsterdekoration

De torkade hortensiablommorna är till exempel bra partner för att plantera tistlar i höstarrangemanget. En annan trevlig idé är kombinationen av sfäriska tistlar och physalis – kontrasten mellan orange och blå ser underbart ut och kan försköna både inomhus- och utomhusområden.

Torka tistlarna och dekorera mantelbrickan

Dekorera den inre mantelpiece med torkade blommor

Om du letar efter en säsongsbetonad mantelpiece -inredning finns det ingen lättare idé än att ordna några torkade blommor och buskar i matchande behållare. Du kan leka med olika färger, storlekar och former på blommorna för att skapa en vacker ensemble.

Vintage dekoration med upcycling vas

Upcycling idé tistelbukett arrangerad i gamla köksrist

Efter torkning bleknar tistlarnas färger mer eller mindre och ger blomsterkulorna en vintage -touch. Således är dessa torkade blommor perfekta för en dekoration med en nostalgisk touch. Till exempel, vad sägs om att placera tistlarna i ett gammalt köksrasp istället för i en vas? Öppningarna på gnidningsytan hänvisar till tistlarnas taggar och du får ett intressant samspel mellan vas och blommor.

Naturligtvis var det bara en liten del av de möjliga dekorationsidéerna med tistlar. Låt dig inspireras och trolla fram en vacker blommig dekoration med de taggiga blommorna själv.