Tinker gräshuvud med strumpa eller annat material – enkla idéer och instruktioner

Om du inte bara vill göra något intressant med dina barn, utan också uppmuntrar deras känsla av ansvar lite, då är ett gräshuvud precis rätt val. Gräs växer på huvudet, vilket är roligt att titta på och måste skötas regelbundet. Barnen måste inte bara hälla den utan också klippa den då och då, så att de alltid kan hitta på nya frisyrer. När du gör ett gräshuvud får du ett roligt alternativ till den klassiska krukväxten.

Små gräshuvuden i yoghurtkoppar och med googlyögon

Dessutom finns det roliga med hantverk själva. Och eftersom du kan använda en mängd olika huvudformer och tillbehör om du vill göra gräshuvuden kan du också göra flera olika på en gång och antingen ställa upp i grupper eller ge dem bort. Numera kan du köpa allt du behöver som en uppsättning. Men de enskilda materialen kan också sammanföras separat för att skapa ett helt individuellt huvud. Vi visar dig hur du enkelt gör ett gräshuvud med barn.

Tinker gräs huvud – instruktioner

Gör ett gräshuvud, lägg det på en kruka och skär det regelbundet

  • gamla strumpbyxor eller strumpor
  • Kompost eller krukväxtjord
  • Gräsfrö
  • tunna gummiband eller snöre / garn
  • Dekorationer (t.ex. googlyögon, piprensare eller filt för munnen, tråd för glasögon etc.)
  • Gryta, lock eller annan behållare som huvudet kan sitta på

Enkla gräshuvudinstruktioner – tinker gräshuvud med jord

Tinker gräshuvud med strumpa, jord och gräsfrön

Du behöver bara fotdelen av strumpbyxorna. Men bara för att vara på den säkra sidan, klipp av en större bit. Du kan alltid förkorta det senare. Lägg den erhållna strumpan på bordet med öppningen uppåt och fyll den med ett lager gräsfrö. Fyll sedan strumpan med jord. Se till att fröna inte glider för mycket. Om du är nöjd med mängden och storleken, bind strumpan tätt med en knut så att inte mer jord kan falla ut.

Tinker gräshuvud - fyll strumpbyxor med frön och jord och design med googly ögon

För att få en näsa, ta en del av jorden, inklusive strumporna, mellan fingrarna och vänd den resulterande lilla glödlampan några gånger. Så att näsan inte vrids isär igen är det bäst att knyta den med snöre eller ett gummiband. Du har nu skapat grunden för gräshuvuden, som du nu kan designa som du vill.

Använd googlyögon eller måla dem med en penna. Till exempel kan du använda filt- eller piprensare för att göra en mun för gräshuvudet. Tråd kan också användas för att göra glasögon. Eller kanske du skulle vilja pilla ett gräshuvudmonster eller olika djur? Var kreativ och hitta på intressanta saker!

Tinker gräs huvud med bomull

Gör gräshuvuden själv med bomull istället för med jord

Om du vill göra ett gräshuvud spontant och inte har någon krukväxt hemma kan du lika gärna använda bomull istället. Stegen är desamma som med jorden. Men anta att bomullen kommer att missfärgas med tiden och någon gång inte kommer att se så bra ut som den gjorde i början.

Vilken behållare och hur hälls?

Tinker gräs huvud med barn - enkla instruktioner att imitera

Naturligtvis, när du gör gräshuvudet, är det inte allt. För att håret ska växa krävs fukt. Barnen måste lära sig att ta hand om gräset efter att de har gjort gräshuvudena själva.

Gör ett gräshuvud i en kruka - gör frisyrer av gräset och måla krukorna

Det färdiga huvudet bör placeras i en behållare så att huvudet alltid har vatten tillgängligt senare eller så kan bevattningsvattnet samlas upp när det rinner ut. En blomkruka utan hål, en planter, men också ett enkelt lock eller en skål är lämplig för detta. Varianten i en glasvas är också modern och intressant. Gräshuvudena finns på flaskhalsen och är inte i direkt kontakt med vattnet. Istället är de försedda med ett rep som suger upp fukten och överför den till fröna.

Det hälls inte uppifrån. Häll istället lite vatten i behållaren, som sedan suger upp jorden eller själva bomullsullen. Se till att jorden aldrig blir för torr, men överdriv inte heller med vattning. Ett blötläggande gräshuvud får gräsrötterna att ruttna med tiden.

Många varianter för gräshuvuden

Roliga planteringar för gräshuvuden med förmålade ansikten

Du kan inte bara göra ett gräshuvud med strumpa. Det finns också roliga cachepots som erbjuds, där fröna planteras direkt efter att du fyllt dem med jord. Ansiktet är då redan avbildat på krukan, så du behöver inte göra något annat än att plantera gräsfröna och sedan ta hand om dem.

Gör gräshuvuden med barn själv med hushållsartiklar

Men du kan också improvisera istället för sådana köpta krukor och använda hushållsartiklar. Vad sägs om till exempel burkar som du sedan kan ordna om som du vill, eller plastflaskor, gamla kannor etc. Äggskal är också en bra idé om du föredrar att göra ett litet gräshuvud själv. Du kan fylla skålarna med jord eller bomull och sedan strö fröna över dem.

Odla gräs, krasse eller andra plantor i en burk eller äggskal

Tinker cress huvuden

Om du gillar att snacka färska plantor kan du använda vilken ört som helst istället för gräs. Till exempel kan du göra en krassehuvud. Denna variant är särskilt lämplig om du vill plantera fröna direkt i en kruka istället för att använda en strumpa. Plantorna kan sedan enkelt skördas genom att klippa av dem.