Vad kan du göra med kastanjer? – 17 idéer för vuxna och barn

Kastanjerna börjar falla från trädet redan i september och täcker marken med en naturlig, brun matta. Under denna tid kan du planera en promenad i naturen med barnen och samla massor av kastanjer för spännande hantverksprojekt under hösten.

pyssla med kastanjer djur-familj-bo-hösthantverk

Men vad kan du pilla med kastanjer? I den här artikeln har vi samlat många underbara hantverksidéer för barn och vuxna som använder det populära naturmaterialet för kreativa projekt.

Gör höstdekorationer med kastanjer

tinker med kastanjer höst-dekoration-naturmaterial-diy

Om du har samlat kastanjerna medan de fortfarande är mjuka är det bästa att vänta några dagar innan du börjar hantverket. Bred ut kastanjerna på en kökshandduk så att de kan torka snabbare. Om de redan har blivit tuffare är de redo att göra olika dekorationer, djur och hanar.

tinker med kastanjer höstdekoration-mittpunkt-bordsdekoration-ljus

Vuxna kan använda kastanjer för att göra en vacker höstdekoration till lägenheten, till exempel i form av en krans, en krans eller en fin dekoration till bordet. Dessutom kan alla andra material användas för att göra dekorationen original och unik. Kombinationen med andra naturmaterial, som ekollon, höstlöv, boknötter etc. ser också underbart ut i höstdekorationen för ditt hem.

Kastanj-tinker-med-barn-gör-din-egen-krans-höst-dekoration

Om du vill göra en dörrkrans, en krans eller ett mittpunkt för bordsdekorationen med kastanjer, kan du överväga två olika tillvägagångssätt. Med den första varianten kan du limma kastanjerna och de andra naturmaterialen tillsammans med den heta limpistolen eller till en mall och göra önskad dekoration. I det här fallet kan det använda materialet inte användas för andra projekt.

kastanj-tinker-höst-dekoration-diy-barn-krans

Med den andra varianten för att göra höstdekorationer med kastanjer borras små hål i frukten. På detta sätt kan vackra kransar för vägg- eller fönsterdekorationer lätt pysslas. Du behöver fortfarande ett snöre som du trådar genom hålen du har borrat. Du kan använda en piprengörare som en nål för att göra trådningen enklare. Om du väljer denna variant kan du använda kastanjerna till ett annat hantverksprojekt nästa år.

Gör vackra blommor med kastanjer och löv + instruktioner

Kastanjdekoration för hösten – de vackraste idéerna och massor av enkla DIY -instruktioner!

Gör söta kastanjdjur med dessa 14 kreativa hantverksidéer för unga och gamla

Gör djur av kastanjer

Kastanje-pyssla-med-barn-kastanj-djur-roliga-pyssla-idéer

Med kastanjer och andra naturmaterial kan du skapa fantasifulla figurer och djur som är särskilt populära bland barn. Tandpetare och tändstickor är användbara för detta, särskilt om du vill göra mer komplexa djur med kastanjer. Dessa är perfekta för att skapa ben och specialfunktioner hos vissa djur.

Kastanj-pyssel-med-barn-roliga-djur-tändstickor

Tändstickorna och tandpetarna är lättare att arbeta med om du förborrar hålen för dem. En korkskruv är bäst för sådana små hål. Det är bäst för föräldrar att ta på sig denna uppgift så att barn inte skadas när de gör hantverk. De söta små männen och djuren kan också plockas upp med vilket material som helst, till exempel färgglada muffinsformar, pompoms, googlyögon och i princip allt annat du gillar.

Kastanj-tinker-med-barn-larv-modellering-lera-färgade

Du kan använda kastanjer för att göra olika insekter och smådjur med dina barn. Precis som en krans kan en liten larv tillverkas av det populära naturmaterialet. Men om du inte vill borra kastanjerna kan modelleringslera användas som bindemedel. Olika färger och färgglada färgkombinationer är underbart lämpliga för detta. Naturligtvis kan barnen också göra ansikten och ben av polymerlera.

Kastanj-tinker-med-barn-diy-fågel-fjädrar-ögon

En annan idé som vuxna och barn kan göra av kastanjer är olika fåglar och insekter med vingar. Kroppen kan utformas med kastanjerna och material som papper eller filt är riktigt bra för att göra vingarna. Äkta fjädrar är också en bra idé för detta.

Kastanj-tinker-pomponger-får-diy-dekoration-tandpetare

Dessa små får presenterar sig som en annan vacker idé för hantverk med kastanjer. Ett huvud av liten kastanj är parat med en vit pompon som en kropp. Det enklaste sättet att forma fårens ben är med tandpetare.

kastanj-tinker-möss-tinker-idéer-barn-höst-musslor-sommar

Även om kastanjerna samlas på hösten, kan de också användas för olika hantverksprojekt under varje säsong och för varje tillfälle. Du kan kombinera naturmaterialet med material från sommaren, till exempel för dessa söta små möss. Här fungerar små musselskal som öron, som fästs på kastanjen med det heta limet.

kastanj-tinker-kastanj-man-ansikten-målning-roligt

Du behöver inte nödvändigtvis andra material och verktyg för att göra hantverk med kastanjer. Kastanjeträdets små frukter kan målas och dekoreras med akrylfärger och penslar. Du och din kreativitet avgör om det är roliga män eller dina favoritdjur.

Gör dekoration till Halloween med kastanjer

kastanj-tinker-höst-halloween-krans-ögonbollar

Halloween är utan tvekan en av de mest populära festivalerna för unga och gamla på hösten. Årets skrämmande kväll kräver också en lämplig dekoration, som du också kan göra med kastanjer. Dessa kan snabbt och enkelt förvandlas till fruktansvärda ögon, pumpor och arga ansikten. Självklart kan barnen också delta. Du kan göra en dörrkrans med ögonbollar superenkel om du målar kastanjerna som ögon och sedan fäster dem på en frigolitkrans.

kastanj-tinker-halloween-idéer-barn-dekoration

Kransen kan dekoreras med kastanjernas taggiga skal eller med några höstlöv. Naturligtvis är inte bara skrämmande ögon lämpliga för dörrkransen till Halloween. Med kastanjerna kan du också göra onda grimaser, spöken eller fladdermöss och integrera dem i dekorationen.

kastanj-tinker-höst-halloween-pumpor-målning-pip-renare

Pumpor är utan tvekan de mest populära höst- och halloweenpynten. Inte bara de riktiga frukterna, utan också andra material som är dekorerade som pumpor är en utmärkt idé för dekoration. Du kan också göra de populära höstmotiven med kastanjer. Du behöver också orange akrylfärg, piprensare, en svart penna för grimaserna och, om så önskas, googly ögon och lim. Doppa bara kastanjerna i färgen, låt dem torka väl och måla på ansiktena. Gör sedan stjälkarna från en grön piprengörare och lim dem på toppen av kastanjen.

Tillverkning med kastanjer på vintern

kastanj-tinker-höst-vinter-fönster-dekoration-kastanj-djur

Om du har några kastanjer kvar från höstdekorationen kan du också använda dem för en fin vinterdekoration. Med vitmålade kastanjer kan du göra vackra snögubbar och deras ursprungliga färg är perfekt för att göra vackra renar.

kastanj-tinker-barn-djur-ren-rudolf-jul

För att göra Rudolf till den lilla renen behöver du en kastanj, två tunna kvistar, googlyögon och brunt papper för öronen. Eftersom Rudolf är känd för sin röda näsa kan du måla den på eller imitera den med en liten, röd pompon.