Att plantera en grönsaksträdgård – viktiga tips och tricks för en rik skörd

Grönsaksodling Skapa engelsk-trädgård-inspirerad-espalier-frukt-majs

Vad du för det Skapa en grönsaksträdgård borde veta … Medan Mick Kopetsky gräver spaden i jordens hög, sprider sig en behaglig doft av färsk jord och varm kompost i morgonluften. ”Ett hemligt recept”, säger han med ett leende och låter en handfull jord smula genom fingrarna. Han sprider en spade jord mellan endiven och salladen. “Trädgården bara förbrukar det.” Och verkligen. Om den rikliga skörden av ekologiska grönsaker, som han kan se fram emot året runt tack vare sin 2 700 kvadratmeter stora grönsaksodling, tas som ett kriterium, förtjänar hans recept en Michelin -stjärna.

Skapa en grönsaksträdgård – Kopetsky och Burwell

Skapa en grönsaksträdgård-irregarten-boxwood-hedge-zen-känsla

”Vad skulle du förvänta dig av samarbetet mellan en trädgårdsdesigner och en student på Le Cordon Bleu?” Skämtar Kopetsky medan han blickar i riktning mot huset, som står på en terrasserad kulle och tillhör hans kulinariska partner, Bieke Burwell. Kopetsky äger också MIX Garden, ett landskapsdesignföretag, och levererar till och med sina ekologiska grönsaker till flera restauranger i Sonoma County i norra Kalifornien. Samarbetet för det Skapa en grönsaksträdgård Burwell började för över ett decennium sedan när Bieke och hennes man Brian köpte den 11 hektar stora egendomen i vinregionen Dry Creek Valley väster om Healdsburg och var fortfarande i mitten av bygget. Kopetsky arbetade då med den ursprungliga landskapsarkitekten för detta projekt, James David från Austin, Texas, och stannade till för att kolla in byggnaden.

Själva huset ritades av Richard Beard från BAR -arkitekter i San Francisco. För att hålla harmoni med den moderna stilen utvecklade Kopetsky en plan för trädgården som var en blandning av torktåliga buskar och gräs. Dessa bör i sin tur ha ett tak av nativ ek och Douglasgran. Stigar gjorda av tjocka, mejslade kalkstenplattor slingrar sig genom kullens trädgård runt huset och erbjuder fantastisk utsikt över dalen full av vingårdar som Dry Creek är känd för. En lund med italienska olivträd erbjuder tillräckligt med frukt för att få cirka 40 liter guldgrön olivolja per år. Druvorna från en liten vingård bearbetas till ett av de bästa röda vinerna i regionen.

Från spontana avtal till att skapa en grönsaksträdgård

grönsaksodling-skapa-pumpa-mangold-syrah-vinrankfält

På grund av det branta landskapet och den steniga marken som ursprungligen var Skapa en grönsaksträdgård inte planerat alls. Men en vacker eftermiddag, medan Kopetsky och Burwell tittade på fastigheten från terrassen, bröt samtalet ut om deras gemensamma passion för mat. Burwells blick föll på en bar yta längst ner på kullen. “Jag skulle vilja plantera sparris”, erinrade den belgiskfödda kocken. ”… och endiv.” Kopetsky, å sin sida, ville alltid prova matväxter. Och så kläckte de en plan som är ömsesidigt fördelaktig: Burwell betalar för droppbevattningssystemet och infrastrukturen och kan skörda vad hon vill för det. Kopetsky får däremot fritt testa sin gröna tumme när han lägger ut en grönsaksodling, sköter växterna och skörden och säljer alla andra grönsaker. Vid denna tidpunkt har det aldrig hänt någon av dem att de några år senare skulle äga en så hälsosam och produktiv trädgård som sparrisen och endiven och, för att inte glömma, kålen, de breda bönorna och tomaterna på de finaste restaurangerna i området kommer att vara efterfrågat.

Skapandet av en grönsaksträdgård i Chateau Potager -stil

Och även om beslutet att skapa en grönsaksträdgård vid foten av kullen var en slump, blev det den perfekta platsen för en trädgård i europeisk stil som de föreställde sig den. Den formella geometrin påminner om utformningen av Chateau Potager (franska trädgårdar) som är typisk för 1600 -talet, omgiven av ett rustikt trästaket för att framhäva manzanitaträdets mörklila. Grönsakeraderna, som omges av en grusväg, blandas med kryddorna och blommorna. Italienska cypresser pryder trädgården i varje hörn.

Grönsaksodling med arvegodsfrön och deras fördelar

Grönsaksodling skapar ziergraeser-gångväg-grus-grus-betong-fåtölj

Kopetsky odlar varje växt från frön, varav de flesta är arvsorter. Detta inkluderar 50 sorters tomater, 15 olika sallader och 8 typer av italiensk aubergine. Valet för det Skapa en grönsaksträdgård föll på dem på grund av deras smak och utseende med samma sorter. “Arvstammar hjälper till att upprätthålla den biologiska mångfalden i trädgården och enligt min mening ser de bättre ut och är mer utsökta”, säger Kopetsky. Tomaterna “Mammoth German Gold” är rödrandiga, “Tendersweet” -melonen avslöjar mörkt apelsinkött och “Quadrato d’Asti Giallo” -peppar har ett så tjockt och saftigt skal att varje tugga nästan är törstsläckande.

Skapandet av en grönsaksträdgård och naturlig befruktning

Kopetsky beskriver sitt kemikaliefria trädgårdsarbete som “rent”, vilket också ofta används inom agroekologi när man talar om fördelarna med lokala, säsongsbetonade och miljövänliga grönsaker. När han skapar en grönsaksträdgård säkerställer han grön gödsel genom att plantera lönnbönor, som släpper ut kväve i jorden och han kompletterar med organiska ämnen för varje plantering och ogräs, även om droppbevattningssystemet reducerar ogräsangreppet till ett minimum.

Att skapa en grönsaksträdgård lockade grönsaksälskares intresse

terrass-matplats-lounge-pool-sola

Deras samarbete är så framgångsrikt att flera familjer i området bad Kopetsky att gå med dem Skapa en grönsaksträdgård för att hjälpa och underhålla det, inklusive ägarna till Farmhouse, en hedrad restaurang och spahotell nära Forestville. “Jag älskar hur Biekes trädgård föddes av två människors passion för mat, bara för att inkludera lokalsamhället på ett så hälsosamt och hållbart sätt”, säger Kopetsky om att skapa en grönsaksträdgård.

Han säljer överskott från Burwells trädgård till över ett dussin lokala restauranger, inklusive Dry Creek Kitchen, Scopa, Barndiva och Cyrus. De är alla kända för att servera färsk mat. ”Alla grönsaker plockas samma dag som de äts, oavsett om de är avsedda för Biekes kök eller för någon av restaurangerna. Ingenting transporteras längre än 15 till 25 kilometer. Även om grönsakerna odlas ekologiskt kommer den bästa delen av grönsakerna att förstöras om de transporteras 1000 km eller mer. “

Skapa en grönsaksträdgård i kombination med en labyrint

Grönsaksträdgård skapa frodiga rika skördråd

Redan innan de första fröna för det Skapa en grönsaksträdgård planterades, berättade Burwill för Kopetsky, hon såg för sig en labyrint bredvid grönsaksgården. Anslutningen i sinnena hos båda, förstås. “Grönsaksträdgården gör mig intensivt medveten om livscykeln och hur årstiderna följer en konsekvent väg från födsel till död och uppståndelse”, säger Burwell. Hon bjuder ofta in sina gäster att gå den 300 meter långa vägen till mitten av labyrinten och tillbaka med henne. Sedan är det middag med en av hennes favoritdoppar gjorda av ”Marrowfat” -bönor från grönsaksgården. “Jag hittar en underbar symmetri i odling av hälsosam mat och promenader genom labyrinten”, säger hon. “Det är som en förrätt för själen, närande sinne och kropp.”

För att skapa rätt grönsaksodling, observera följande:

vackra färgade grönsaker många sorters blommor friskhet

  • Jord vid Skapa en grönsaksträdgård: En hälsosam grönsaksträdgård “äter” bokstavligen god jord med en hastighet av cirka 6 delar jord för att producera en frukt. Det gör påfyllning av jorden till en viktig del av trädgårdsskötseln. Trädgårdsdesignern Mick Kopetsky rekommenderar att man tillsätter organiskt material i jorden för varje ny växt. Hans gödselmedel består av en blandning av risskrov, kogödsel och kompost gjord på druvmark och trädgårdsavfall.
  • Fröna för att plantera en grönsaksträdgård: Hjälp till att bevara trädgårdens biologiska mångfald genom att välja arvegodsfrön från växter som är naturligt pollinerade och GMO-fria. Vissa arvstammar har funnits i århundraden, och inte utan anledning. De smakar bara bättre. Försök också att samla frön från dina egna grönsaker för nästa säsong eller byt dem med andra trädgårdsmästare.
  • Förbli lojal mot din region: Försök att köpa grönsaker som har odlats i ditt område istället för de som har kommit till din butik genom långa transporter. Leta efter samhällen där du kan byta ut dina skördade tomater mot grannens nyskördade majs, till exempel. Stöd trädgårdsmästarna i ditt område genom att shoppa på marknaden oftare. Om du har utrymme men inte har tid att plantera en grönsaksträdgård, be en trädgårdsmästare att plantera och skörda grönsakerna åt dig. Ett bra exempel på detta är förhållandet mellan Mick Kopetsky och Bieke Burwell.

Fler idéer till grönsaksodlingar

område massor av grönsaker färsk kost hälsosam livsstil

Grönsaksodling skapar ett stort hus med massor av utrymme grönsaker

Grönsaks trädgård skapa hus trämaterial låda ordentligt

låda utanför området trädgårdsmästare idéer rik skörd

litet område grönt färskt staket dekoration element

designa kända trädgårdsmästare samarbetar viktiga tips

Grönsaks trädgård skapa intressant design trädgård väg rak form

vackra landskap grönsaker äter färsk mat naturlighet

Grönsaks trädgård lägga ut trä skapa en intressant form i mitten

Att skapa huset utomhusområde ordentligt ta hand om det tips