Bygg din egen runda Gabion -säng – 20 idéer och tips

Gabions upphöjd säng-bygg-runt-själv-gräsmatta-trädgård-spiral-damm-fontän

Gabioner blir allt populärare eftersom de i princip kan kombineras efter önskemål och erbjuder ett bra alternativ till traditionellt massivt murverk. En stor fördel är det flexibla, relativt billiga systemet och möjligheten Gabion upphöjd säng, Bygg ditt eget säte, staket eller vägg. En liten eller stor, rak eller böjd konstruktion kan enkelt implementeras enligt dina egna idéer.

Bygg själv gabionhöjda sängar – välj en rund eller böjd form

Gabioner höjde sängen -runda-bygg-själv-kalksten-trädgård-stig-vita-stenar

Gabioner består i princip av robusta, korrosionsbeständiga metallgaller, som är fyllda med spillror eller småsten. Dessa korgar kan ha olika storlekar och är arrangerade enligt byggstenprincipen. De används vid vägbyggande och landskapsarkitektur för att säkra sluttningar, men är lika lämpliga för dekorativ, visuellt tilltalande och modern trädgårdsdesign.

Bygg en rund gabionhöjd själv – instruktioner

Gabions upphöjda sängar-runt-bygg-själv-instruktioner-skapa-lukt-stenar-planter

Du kan enkelt skapa gabionhöjda sängar själv och plantera dem senare om du inte förbiser några tips. Det kan sättas upp på komprimerad eller naturlig mark, väggarna fylls med stenar och fylls sedan in med växtunderlag.

Skaffa användbara material – planterare, metallnät, spillror

Gabion upphöjd säng-runt-bygg-själv-instruktioner-blomma-behållare-metallgaller

Mindre upphöjda sängar är idealiska för att placera var som helst i trädgården, sätta accenter och är lättare att göra själv. Vårt tips: välj en liten variant för det första försöket. Till exempel kräver en upphöjd säng med en höjd av 50 centimeter en väggtjocklek på 10 centimeter. En grund krävs inte, men underlaget ska vara stabilt. Det är lämpligt att fästa en kanintråd på marken för att undertrycka intrång av skadedjur.

Välj metallgallret efter storleken på stenbrottet

Gabioner höjde sängen-bygg-runt-gör-det-själv-instruktioner-blomma-kärl-metall-rutnät-fylla upp

Det hårdaste arbetet med att skapa upphöjda sänggabioner, som med andra stenbyggnadsmetoder, är att köpa material och transportera dem. Under tiden finns en leverans mot tilläggsavgift vid shopping. Du väljer stenens typ och kornstorlek efter deras storlek. I vårt exempel går ett rutnät med en maskstorlek på 5X5 cm bra. I det här fallet rekommenderar vi att du använder småsten eller dekorativa flodstenar som fyllnadsmaterial, vilket är fantastiska blickfång.

Bygg din egen Gabion -säng och dekorera den med dekorativ mossa

gabions-upphöjda-säng-runda-bygg-själv-instruktioner-stenbrott-stenar-planter-verktyg

Denna typ av upphöjd säng är mer sannolikt att användas som en utsmyckningsbeklädnad för runda upphöjda sängar. För att få en riktigt rund form skulle en hink av rätt storlek eller en betongring fungera särskilt bra. Om ingen används ska ogräsfleece eller specialfolie placeras på innerväggen.

Lägg ut växter och ordna dem snyggt

gabions-upphöjda-säng-runda-bygg-själv-instruktioner-blomma-kärl-dekorativt-skapa

En fördel för växterna i gabionhöjden är den extra lagringen av värme. Varför ska du välja lämpliga växtarter som är mer torktoleranta.

Välj lämpliga galler och stenbrott

gabion-upphöjd-säng-rund-bygg-själv-metall-galler-stenbrott-stenar-detaljerad-vy

En viktig punkt är att välja rätt typ av tråd. Tjocklek och galler beror på konstruktionens totala storlek. För större system behövs statisk infästning. Maskstorleken ska vara tillräckligt stor för att säkerställa ventilation och ändå får fyllningen inte misslyckas.

Anpassa rundade delar för gabionhöjdsäng till fastigheten

gabions-upphöjda-säng-runda-bygg-själv-kantning-trädgård-metall-galler-byggstenar

Gabioner ska inte vara utformade för att vara rektangulära eller skrymmande. Med hjälp av de flexibelt formbara korgarna kan upphöjda sängar utformas med olika former. Det är viktigt att notera medeltjockleken, som bör vara mellan 20 och 30 centimeter. (De exakta måtten för större system bör beräknas statiskt av experter.)

Metallgallkonstruktionen av gabionerna är särskilt flexibel

gabions-upphöjda-säng-runda-bygg-själv-metall-galler-korgar-delar

Innan gabionerna fylls formas deras korgar efter tillämpningsområdet. De resulterande figurerna kan användas som byggstenar i utomhusområdet och därmed skapa olika former. Raka eller slingrande linjer, rektanglar, trianglar eller valv – låt din fantasi utvecklas.

Skapa välvda, fantasifulla former med Gabion -sängar 

gabions-upphöjda-säng-runda-bygg-själv-välvda-trädgård-stig-grus-vita-växter

De ofyllda korgarna är lätta och kan skapas på plats – placeras och fylls själv. Fyllningsmaterialet kan väljas fritt och detta skapar olika effekter. Gabions ger dig verklig frihet i den moderna designen av utomhusområdet.

Gabions – byggstenar med ett brett utbud av utomhusanvändningar

gabion-upphöjd-säng-rund-bygg-själv-bänk-staket-integritetsskydd-bambu-dvärgpalm

Det är svårt att uppnå en riktigt stabil konstruktion, i synnerhet att hålla gabionväggarna stadigt ihop. Olika system finns också för detta ändamål – tråd, skruvar eller klämmor. Hönsängarna har inte lika stor belastning som dessa för att säkra sluttningar, varför de är lättare att sätta upp.

Gabions erbjuder många designalternativ i trädgården

gabions-upphöjda-säng-runda-bygg-själv-trädgård-kantning-metall-gitter-byggstenar

När det gäller fyllningsmaterial kan du välja mellan ett brett utbud av optik och därmed sätta accenter i trädgårdsdesign. För att ge en personlig touch fylls stenarna annorlunda eller ordnade efter storlek och form.

Gabion upphöjd säng – bygg och skapa en spiral själv

gabion-upphöjd-säng-rund-bygg-själv-spiral-ört trädgård-mulch-växt

En liten örtagård kan uppfyllas, trots det begränsade utrymmet. Höjd säng i form av en spiral sparar mycket utrymme och ger en tydlig helhetsbild och fungerar som ett dekorativt blickfång. Örterna och kryddorna planteras i etapper och tar därför mindre plats.

Metallgallkonstruktion för upphöjd sängspiral

gabion-upphöjd-säng-rund-bygg-själv-metall-galler-spiral-grus-röd

Spiralkonstruktionen verkar vara komplicerad – med denna upphöjda säng är tjockleken på gabionväggarna dessutom fixerad för att säkerställa ett stabilt stativ. Dessa element fästs bäst under jorden och placeras på samma avstånd.

Fyll upphöjda sänggabioner med stenar – en mängd olika stentyper kan väljas

gabion-upphöjd-säng-rund-bygg-själv-spiral-blommor-trädgård-växter

Gabions upphöjda sängar har fördelar och nackdelar, som vi kort kommer att beskriva.

Fördelar:

  • enkel konstruktion
  • stabil konstruktion
  • individuella former möjliga
  • olika optik
  • lång hållbarhet

Nackdelar:

  • svår upphandling
  • Gabions väggar måste ha en minsta tjocklek på 10 centimeter

Skapa en liten örtagård med en fantasifull form

gabions-upphöjd-säng-rund-bygg-själv-spiral-ört trädgård-färsk

Att bygga Gabion -sängar själv är särskilt värt för mindre områden och för att sätta moderna accenter i trädgården. De lekfulla formerna, som lätt skulle kunna förverkligas, ger en iögonfallande och individuell utstrålning.

Spralformad växtbädd – olika material som tillval

gabion-upphöjd-säng-rund-bygg-själv-spiral-byggstenar-material

I gabionkorgar fylls alltid fint material nedifrån och uppåt, om det finns olika typer. I princip väljs typ av sten efter behag – spillror, grus, krossad sten, natursten, lavasten, stenblock, gatsten, tegel, krossat glas, stål eller till och med trä. Det är viktigt att välja gallret enligt fyllningen.

Gabion upphöjd säng rund och fyrkantig på samma gång – sexkantig form

gabion-upphöjd-säng-rund-bygg-själv-prydnads-gräs-damm-liten-kantig

Gabionkonstruktioner kan användas för att skapa olika former som är olika utvändigt och inuti. Till exempel är en rektangulär upphöjd säng oval formad och planterad i den inre delen, eller sexkantiga gabioner med en rund damm inuti. Resultatet är en vacker och modern helhetsbild som imponerar med sin lekfulla design.

Träd i en behållare gjord av gabioner

gabions-upphöjd-säng-rund-bygg-själv-träd-flodstenar-dekorativa-vita

Ett träd i en hink är ett riktigt blickfång, särskilt om det är vackert utformat. Gabionens stenstruktur har en intressant optisk effekt och verkar samtidigt naturlig. Dessutom kan en höjd säng som denna anpassas efter dina egna önskemål och idéer.

Exotiskt träd i den runda gabionhöjda sängen

gabions-upphöjda-säng-runda-bygg-själv-träd-planter-exotiska-träd-arter

De exotiska träd- och växtarterna innehåller platser och kärl som håller dem närvarande och passar samtidigt trädgårdsdesignen ordentligt. Designa några själv med gabioner!