Bygg en trädgårdspis själv – tips som kan vara till hjälp under byggnationen

Bygg din egen trädgårdspis terrass-design-möbler-grön-klädsel

Trädgårdspisen är ett riktigt blickfång på terrassen och i trädgården. Dessutom har den inte bara en dekorativ effekt och får utomhusområdet att se mysigare ut. Du kan också tillbringa trevliga familjekvällar på svalare kvällar vid spisen i trädgården och njuta av den flimrande elden. Den är också lämplig för grillning. Men vill du ha en hög kvalitet Bygg en trädgårdspis själv, Det finns några saker att tänka på som vi skulle vilja berätta för dig idag. Skapa den perfekta grillspisen med våra tips och njut av tiden i din trädgård.

Bygg en trädgårdspis själv – vad är en trädgårdspis?

bygg din egen trädgårdspis sten-diy-idé-tips-ved-fack

Trädgårdspisen är ett fast element som, i motsats till trädgårdsugnen, inte är bärbart och kan flyttas runt och muras. Detta gör eldstaden mer väderbeständig, så att den lätt kan stå ute även under de kalla årstiderna. Du kan bygga en sådan trädgårdspis själv, men färdiga modeller finns nu också.

Bygg en trädgårdspis själv eller köp den färdig?

Bygg din egen trädgårdspis vacker-form-halvcirkelformad-medelhavs-gips-smidesjärn

En färdig modell har dock nackdelen att du inte kan anpassa eldstaden. Framför allt är de billigare varianterna inte särskilt attraktiva när det gäller deras utseende. En hemmagjord öppen spis verkar naturligtvis mycket mer tilltalande. Du kan välja design och material själv för att skapa det utseende och den stil du vill ha.

Bygg själv en trädgårdsgrill – instruktioner för ditt nya helgprojekt

Bygg din egen pizzaugn i trädgården – instruktioner med bilder och videor

Stengrillspis – den absoluta höjdpunkten i trädgården

Bygg en trädgårdspis själv – idéer för trädgårdspisar med förvaringsutrymme

Bygg din egen trädgårdspis tegel-vit-idé-marockanska kakel

En annan fördel som trädgårdspisen har att erbjuda jämfört med en spis är att den kan förses med ytterligare hyllor och fack för att garantera lagringsutrymme för ved eller för att tillfälligt kunna lagra disk. Så om du vill bygga en trädgårdspis själv bör du överväga sådana faktorer och väga upp i vilken utsträckning de kan vara till nytta för dig.

Öppen spis för terrass beroende på din budget

Bygg din egen trädgårdspanna bänk-bygg-belysning-pergola

Du kan också bygga en trädgårdspis själv med färdiga kit från järnaffären. Utbudet av mönster och modeller är mycket större här, men priset stiger också. Så om du har en begränsad budget tillgänglig, men ändå vill designa altanen i enlighet med dina önskemål, bör du börja arbeta själv.

Avdrag som en fördel för trädgårdspisen

Bygg din egen trädgårdspis sittgrupp-öppen spis-metall-trädgårdsmöbler

En stor fördel som trädgårdspisen ger med sig är att den har en skorsten genom vilken den irriterande röken alltid riktas uppåt. Du känner säkert till problemet med vanliga grillar och öppna eldar när vinden blåser mot gästerna. Detta kan inte hända om du bygger en öppen spis själv.

Bygg själv en grillspis – rätt storlek

Trädgård-öppen spis-bygg-själv-sten-trä-beklädnad-vittrade-stort

Planera rätt storlek för din eldstad. Detta beror främst på det utrymme du har tillgängligt i trädgården, på terrassen eller någon annan sittgrupp som du vill utrusta med en öppen spis. Ändå ska du inte välja en storlek som är för liten om du vill bygga trädgårdspisen själv. När allt kommer omkring kanske du vill använda den för grillning, så att grillytan ska uppfylla dina krav.

Öppen spis öppen på båda sidor eller inte?

Trädgård-öppen spis-bygg-själv-medelhavs-vit-tegel-inspiration-färg

Du har också möjlighet att bygga en öppen spis som inte bara har en öppen sida. Denna variant är verkligen mycket attraktiv, särskilt eftersom elden kan avnjutas från två sidor. Detta är en bra idé för en rumsavdelare utanför om till exempel mat- och sittplatser ska vara optiskt separerade. Men det finns också några nackdelar när du bygger den här typen av trädgårdspis själv.

Bygg en trädgårdspis med en bakvägg

Bygg-din-egen-trädgård-öppen spis-underjordisk-stabil-planering-tips-individuell-design

Om du bygger in en bakvägg istället garanterar du att mindre glöd kan falla ur eldstaden vid grillning eller uppvärmning, eftersom eldstaden är mer skyddad från vinden. Plötsliga vindbyar gör det också svårare att blåsa kyld aska genom området. En dubbelsidig skorsten tappar också betydligt mer värme. Ta hänsyn till dessa saker om du vill bygga en trädgårdspis själv.

Godkännande krävs?

Bygg-din-egen-trädgård-öppen spis-design-modern-sittgrupp-liten-trädgård-lounge

Vissa kommuner kräver tillstånd innan man bygger en skorsten. Du kan ta reda på om så är fallet i ditt fall genom att kontakta byggnadsmyndigheten. Detta är ett viktigt steg i planeringen innan du bygger trädgårdspisen själv. Underlåtenhet att göra det kan resultera i böter och sannolikt till och med behöva riva eldstaden utan tillstånd.

Rätt läge

Bygg-din-egen-trädgård-öppen spis-stor-klassisk-design-sten-lagring-vintage-möbler

För att uteplatsen eller trädgårdspisen ska bli stabil måste en säker bas först hittas. Golvet får inte vara vingligt och lika brandfarligt. Ett trägolv är därför olämpligt. Om det behövs, bygg en ny grund för att garantera en solid bas innan du bygger trädgårdspisen själv. Ta också hänsyn till området runt spisen. Slutligen flyger gnistor som kan antända närliggande brännbara föremål.

Inga irriterande byggnader

Bygg en trädgård-öppen spis-själv-öppen spis-insats-kakel-klädda-terrass-öppen spis

Andra strukturer eller till och med stora strukturer bör inte placeras ovanför skorstenen. Trots den långa vägen genom skorstenen är luften väldigt varm. Grenar kan torka ut och ditt träd kommer att förstöras. Byggnader färgas av den svarta röken. Som du kan se, om du vill bygga en trädgårdspis själv, måste du planera tillräckligt med utrymme.

I vilken riktning?

Trädgård-öppen spis-bygg-själv-sluttning-landskapsarkitektur-terrass-öppen spis-höjdplanering

Förutom under ytan bör riktningen också beaktas när du bygger trädgårdspisen själv. Om vinden blåser särskilt ofta från en viss riktning kan du använda den som en guide. När allt kommer omkring vill du inte att röken eller matlukten ska komma in i huset genom det öppna fönstret och grannarna ska inte heller störas av rök. Dessutom kan frekventa vindar också störa själva grillen, och gnistor och aska blåser genom området om trädgårdspisen placeras i ett ogynnsamt läge.

Skorstenens höjd

bygg-din-egen-trädgård-öppen spis-spis-insats-säsong-vinter-utanför

Rätt höjd måste väljas så att eldstaden inte bara är vacker att se på, utan också bekväm att använda. Så tänk på i vilken höjd skorstenöppningen passar dig bäst. Detta är särskilt viktigt om du vill använda eldstaden för grillning. Om du bara vill bygga en trädgårdspis själv för uppvärmning kan du också välja en lägre höjd.

Bygg en utomhus spis själv – materialet

Trädgård-öppen spis-bygg-själv-öppen spis omger-komfort-terrass design-enkelt

Betong är inte det enda som är lämpligt för att bygga en trädgård eller en öppen spis. Om du vill ge trädgårdspisen ett särskilt autentiskt utseende är det bäst att välja material för väggar, som tegel, klinker eller äkta sten. Om du bygger en öppen spis i sten själv har den en speciell charm. Den är då också byggd med en speciell murbruk som tål värmen.

Få information på järnaffären

trädgård-öppen spis-bygg-själv-lounge-utomhus-trädgård-idéer-öppen spis

Om du vill bygga en trädgårdspis själv behöver du också några stödstavar, som fungerar som grund för raka ytor och bäst är gjorda av järn. Du kan också ta reda på mer om materialvalet i järnaffären. I allmänhet kan du få många tips där som i slutändan kan vara till stor hjälp för dig. Om du bygger en grill själv, glöm inte att lägga till urtag i sidoväggarnas väggar, i vilka grillgallren kan skjutas in.

Taket på skorstenen

Trädgård-öppen spis-bygg-själv-rustik-idé-skorsten-korg-möbler-terrass

Lämpliga material för skorstenens tak är koppar, rostfritt stål och betong. Det är en smaksak. Det är viktigt att kaminens storlek motsvarar det och att den kan placeras korrekt. Självklart kan du också bygga taket för trädgårdspisen själv och bara vägg upp det precis som resten av eldstaden.

Öppen spis eller kamininsats

Bygg-din-egen-trädgård-öppen spis-modern-hylla-ved-vägg-inbyggd

Du kan också designa trädgårdspisen öppen eller i dekorativ form med en eldstadinsats som är utrustad med en låsbar glasdörr. Vilken variant som är bättre beror å ena sidan på vad du vill använda eldstaden till och på den budget du har. Om eldstaden kan låsas kan en flersidig design som tunneln eller panoramapisen också övervägas.

Instruktioner för att bygga här.