Designa gården – tips och exempel + gratis planeringsplan

Framsidan skuggade penséer och japanskt bergsgräs

Vackra blommor på gården är inte bara iögonfallande, utan också insektsvänliga och ekologiskt värdefulla. Tyvärr är det få av oss som vet hur vi ska lägga ut en rabatt så att den har ett estetiskt utseende året om. Det är faktiskt inte så svårt som det kan tyckas vid första anblicken. Om du känner till några grundläggande regler och tillämpar dem i praktiken kan även en nybörjare trädgårdsmästare skapa ett riktigt mästerverk. Med våra exempel, inklusive en plantering, kommer du att njuta av riklig blomning från vår till sen höst.

Välja växter för gården: vad ska man se upp för?

Modern gård med gräs och succulenter för full sol

Framträdgården är husets telefonkort och ger besökare och förbipasserande ett första intryck av invånarnas personliga smak. Se till att den valda planteringen förbättrar ditt hus visuellt, inte döljer det eller får det att se illa ut. Innan du börjar är det viktigt att förstå några grunder för design på gårdsplanen.

Bestäm kompassens riktning och solens gång

En av utmaningarna som nya trädgårdsmästare står inför är att avgöra hur mycket solljus deras trädgård får. Är han i halvskugga? Eller i full sol? Det bästa sättet att ta reda på det är att se solen resa och göra ett bord. Börja tidigt på morgonen, direkt efter att solen gått upp. Spela sedan in sol exponeringen varje timme tills solnedgången. När du väl vet hur mycket solljus din innergård får och vilka timmar under dagen är det enkelt att köpa växter! Allt du behöver göra är att läsa växtetiketten. Etiketten ska ange växtens exponering för solljus, t.ex. B. full sol, halvskugga, ljus nyans eller hel nyans.

vita hortensior och murgröna i den skuggiga trädgården med upphöjda sängskiffer

Full sol innebär att trädgården utsätts för minst 6 timmars direkt solljus hela dagen. Delvis skugga betyder i allmänhet 3 till 6 timmars sol. En trädgård i skuggan får mindre än 3 timmar direkt solljus per dag. Full skugga är ett område som inte utsätts för direkt solljus men kan ta emot starkt, indirekt ljus.

Framgård form soliga häckar träd buskar

Mät det tillgängliga området

Om området som ska planteras ligger direkt under husfönstren bör du mäta dess höjd. På det här sättet kan du vara säker på att buskar och växter inte täcker fönstren med sina löv när de har blivit höga. Se också till att mäta djupet och bredden på rabatten så att du kan få en uppfattning om hur många växter du behöver.

Thuja häck stoppade perenner med hängande tillväxt

Ta en titt på stilen i ditt hem

Tänk först på stilen i ditt hem. Ta några bilder på framsidan av ditt hem och ta med dem till trädgårdscentret. De kan föreslå växter som passar ditt hem.

Ett av de största misstagen i framgårdens design är att invånarna väljer enkla vintergröna växter. Att använda vintergröna buskar är naturligtvis bra, men om du lägger till lite färg på det också. Var noga med att uppmärksamma blomningstiderna så att du kan njuta av färgernas prakt hela året.

Träd i trädgården i skandinavisk stil och vintergröna buskar

Tänk på plantavståndet

Att få avståndet rätt är en av de svåraste sakerna med att skapa en rabatt. Det kommer att ta några år för växterna att bli höga och nära varandra. Motstå dock önskan att plantera växterna, särskilt buskarna, för nära varandra och ha tålamod. Du kan alltid fylla de tomma utrymmena med ettåriga blommor eller blomkrukor tills perennerna och buskarna utvecklas kraftigt.

Framträdgård moderna boxwoodbollar träiga växter rododendron skifferflis

Var uppmärksam på växternas höjd

När du väljer växter för gården, överväg att skapa nivåer. De högsta växterna planteras på baksidan, sedan bör varje rad av växter nivåeras så att de kortaste är framför. Orientera dig dock inte efter växternas storlek i trädgårdscentret, utan läs etiketterna och planera dina nivåer enligt den angivna tillväxthöjden.

Framträdgård moderna boxwoodbollar träiga växter rododendron skifferflis

Rita din design på papper

Om du har problem med att visualisera allt kan det vara bra att rita trädgården först. Du kan använda ett foto på framsidan av ditt hus för att rita på, eller så kan du bara skissa det med cirklar för att få en idé. Även om det inte är perfekt eller i skala, kan skissering få tillbaka din kreativitet.

Och nu kommer vi äntligen till våra förslag på en vacker innergård året runt! Du kan naturligtvis ändra och anpassa vilken plantering du vill.

Flerårig säng för soliga platser – blommor i rött, gult och lila

Planteringsplan framgård solig flerårig härdig röd gul lila

Detta är en flerårig rabatt för en solig plats som kommer att förvåna dig med sin pittoreska blomning under det första året.

I bakgrunden utgör den tvååriga stockros ‘Pleniflora’ (1) – i gult, rött och vitt – tillsammans med den fleråriga solros ‘Capenoch Star’ (2) den perfekta bakgrunden för de andra växterna framför. De isländska vallmorna (3) finns i vackra citrusfärger och kombineras perfekt med johannesört ‘Magical Red’ (4). Cardinal lobelia (5) övertygar med sina magnifika röda blommor. Kattmyntan (6), den stoppade klockblomman (7) och den blåblommande skallrblomman (8) sätter violettblå accenter i förgrunden. Nejlika roten ‘Feuerball’ (9) blommar under en lång period från juli till augusti, medan det fettrika bladet ‘Matrona’ (10) med sitt rödbruna lövverk kommer att glädja dig till hösten. Den lila klockan (11) förtrollar på sommaren med sina knallröda blommor och håller sig vackert grön på vintern.

Planteringsplan för trädgården Soliga fleråriga buskar

1. Vanlig stockros ‘Pleniflora’ i vitt, gult och rött

2. Flerårig solros (Helianthus decapetalus ‘Capenoch Star’)

3. isländsk vallmo (Papaver nudicaule)

4. johannesört (Hypericum inodorum) ‘Magical Red’

5. Cardinal lobelia (Lobelia cardinalis), även känd som skarlet lobelia

6. Catnip (Nepeta)

7. Klädselklocka (Campanula poscharskyana)

8. Blåblommande skallrblomma (Catananche caerulea)

9. Chilean kryddnejlika rot (Geum chiloense ‘fireball’)

10. Sedumväxt ‘Matrona’ (Sedum telephium)

11. Lila klockor ‘Fireflies’ (Heuchera Sanguinea)

Försköna vägen till husets entré

Framträdgård smala sängar planteringsplan gräs perenner panicle hortensia

Långa, smala rabatter är ett av de svåraste områdena i trädgården att plantera. Med hjälp av dessa lättskötta, långblommande blommor kan du förvandla till och med en smal säng till ett riktigt blickfång. Detta lilla utrymme mellan uppfarten och den främre ingången är bara 3,3 m lång och 2,1 m bred, men det kan fortfarande se bra ut! Att upprepa några växter från en annan plats på gården kommer visuellt att ansluta de två områdena och göra det mindre märkbart att detta utrymme är så litet på avstånd. Tillägget av en liten badträdgård gör en fantastisk syn för besökare när de nära ytterdörren.

Designa trädgården plantering plan gräs perenner

Denna trädgård är ett riktigt blickfång både sommaren och hösten. Blommorna på sedumväxten och paniclehortensia håller långt in på vintern. Eftersom solen reflekterar från huset och trottoarerna måste växterna vattnas oftare på sommaren.

A. Panicle hortensia (Hydrangea paniculata ‘Little Lamb’)

B. Vassgräs (Calamagrostis x acutiflora ‚Karl Foerster ‘)

C. Coneflower (Echinacea ‘Cheyenne Spirit’)

D. Stort fettblad (Sedum telephium ‘Mr. Goodbud’)

E. Lila klockor (Heuchera micrantha ‘Palace Purple’)

F. Maiden’s Eye (Coreopsis ‘Little Penny’)

Framträdgård på södra sidan

Framträdgårdsdesign norrsida gräs rosor perenner halvskugga

Trolla fram en entré som välkomnar och inspirerar! Denna plantering klarar de extrema förhållanden som solen och mycket betong skapar. Från sjukdomsresistenta buskrosor till attraktiva gräs – växterna i denna planteringsplan ger inte bara mycket färg, utan erbjuder också mycket intressant konsistens. Vill du inte oroa dig för containrar? Istället ger gitter och rankor med stora blommor eller löv kontrast i höjderna.

Framträdgård norrsida gräs buskar rosor perenner plantering plan

A. Amerikansk rosmarinpil ‘Henry’s Garnet’ (Itea virginica)

B. Rose Blushing Knock Out®

C. Stonecrop (Sedum telephium ‘Black Jack’)

D. Lila klockor (Heuchera ‘Purple Petticoats’)

E. Wollziest (Stachys byzantina ‘Big Ears’)

F. Kinesisk vass (Miscanthus sinensis ‘Morning Light’)

Planteringsplan för skuggiga platser

Skapa framträdgård delvis skugga fantastiska spar ormbunkar

Trött på vintergröna häckar i din trädgård? Prova perenner istället! Denna lättskötta kombination presenterar sig hela sommaren med vackra blommor i pastellfärger. Dessutom är de tillräckligt tuffa för att klara av tuffa förhållanden: skugga under större delen av dagen, sen eftermiddagssol och torkande vintervindar.

Låt oss titta på några av höjdpunkterna: Blommorna i damens mantel håller länge men verkar alltid hänga. Det är bra eftersom denna lågväxande växt vanligtvis ligger framför sängarna och blommorna bildar en kant. De fantastiska sparsen ger upphov till spänning i mitten med sin upprättblommiga form. Vid torrt väder måste astilben och strutsbregnen vattnas ofta.

A. Arends prakt ‘Cattleya’ (Astilbe x arendsii)

B. Storbladig dammantel (Alchemilla mollis)

C. Prachtspiere (Astilbe x rosea ‘Peach Blossom’)

D. Europeisk strutsbregne (Matteuccia struthiopteris)

Framgård i skuggan av boxwood Heuchera fingerborg

Långblommande rosa blommakombination

Designa trädgården i rosa perenner för ett soligt läge

Om du väljer den här långblommande rosa blomkombinationen kommer du att njuta av den blommande prakt i flera månader i slutet av våren och sommaren. Rosa är alltid en bra idé för trädgården. Det är en av de vanligaste blomfärgerna, särskilt i sommarträdgården. I färgteorin kallas rosa för en “anslutande färg” som fungerar som en medlare mellan andra starkare färger som blått eller lila och rött. Men ibland vill du bara behålla det ton-i-ton och ha ett konsekvent utseende. Denna kombination i rosa framhäver flera vackra blommor.

Långblommande rosa blommakombination på gården. Soligt

Plantera dessa blommor på en plats med väldränerad jord och mycket sol.

A. Bladder spar (Physocarpus opulifolius Tiny Wine ®)

B. Coneflower (Echinacea purpurea Prairie Splendor ™ Rose Compact)

C.Fake Speedwell ‘Fairytaile’ ® (Veronica spicata)

D. nejlika (Dianthus caryophyllus)

Planteringsplan med gräs för full sol

planteringsplan gårdsplan gräs lättskött soligt

Trädgårdsmästare har bara börjat upptäcka prydnadsgräs och deras majestätiska bidrag till det lokala landskapet. Dessa frodiga bladfontäner är vackra på våren och sommaren, men inget annat än spektakulära på hösten, när deras blommiga blommor rör sig i vinden. De ljusbruna fjädrarna är också attraktiva på vintern. Några blommande stauder och några valfria vårlökar skapar en lyckad kontrast. De olika höjderna i trädgårdsplanen gör ett dramatiskt uttalande i landskapet.

Sängstorlek: 2,5 x 3 meter

A.Kinesisk vass (Miscanthus sinensis ‘Graziella’)

B. Blåaktig switchgrass (Panicum virgatum ‘Heavy Metal’)

C. Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ (Pennisetum alopecuroides)

D. Stonecrop / Hohes Fettblatt (Sedum ‘Autumn Joy’)

E. Blåsvingel (Festuca ovina var. Glauca ‘Elijah’s Blue’)

F. klädsel gypsophila (Gypsophila repens ‘Rosea’)

Framgård design med rosor

Planteringsplan framgård soliga rosor buskar perenner fleråriga

A. 2 x pioner (Paeonia lactiflora)

B. 2 x prydnads salvia (Salvia x sylvestris ‘May Night’)

C. 1 x järnek (Hex spp)

D. 1 x iris (Iris spp.)

E. 7 x boxwood (Buxus spp.)

F. 4 x rosenbuskar (Rosa ‘Knock Out’)

Lättskött flerårig säng för soliga platser

Planteringsplan för soliga platser Perenner Buskar fleråriga

A. 1 x Raublatt aster (Aster novae-angliae Purple Dome ’)

B. 3 x flickans öga (Coreopsis verticillata ‘Zagreb’)

C. 2 x lila kronblommor (Echinacea purpurea ‘Magnus’)

D. 1 x Vanlig Hollyhock (Alcea rosea)

E. 3 x fantastiska hack (Liatris spicata ‘Floristan Weiss’)

F. 1 x fjärilslila (Buddleja davidii ‘Black Knight’)

G. 1 x silverperovskia (Perovskia atriplicifolia)

H. 1 x Sedum ‘Herbstfreude’

I. 1 x Lavendel (Lavandula angustifolia)

Framträdgårdsdesigngräns av petunior i stenbuxenvatten har sol