Den vackra passionsblomman – vad du bör tänka på när du tar hand om den

stora blommor krukväxter vård tips nybörjare

de vacker passionsblomma eller också kallad passiflora, kommer från de varma, tropiska regionerna och blommar från mitten av våren till mitten av hösten. Men det finns också arter som blommar inte längre än 24 timmar. Det finns över 400 olika typer av passionsblommor, var och en med sitt eget unika mönster. Några av dem är klätterväxter, andra är buskar. Några av dem är lämpliga som inomhusväxter. Det finns också arter som ger frukt.

Den vackra passionsblomman – fakta och omsorg

vita växthusplantor odlar sommar på balkongen

de vacker passionsblomma fick sitt namn på grund av de religiösa eller kristna symbolerna som invandrarna kände igen i blommans enskilda element. Det namngavs så för att hedra Kristi passion. Kronbladet, till exempel, symboliserar de trogna apostlarna, de vita blommorna paradiset och renheten och ståndarna som piskarna som Jesus slogs med.

Den vackra passionsblomman blommar i olika färger

Underhålla balkongen över vintern Tips för plantering av vatten

de vacker passionsblomma blommar i gula, blå, röda, rosa, lila och vita färger. Hon älskar solen och värmen, men tål inte torka. Därför bör du se till att jorden alltid är fuktig. Det ska vara på en plats med frisk luft, men där det inte finns drag. För att passionsblomman ska kunna växa bra bör du befrukta den ofta. Dessutom ska bladen sprutas med vatten ofta. Det kommer trots allt från tropiska, fuktiga områden.

Passionsblomman är lämplig för inomhusväxter?

Passionsblomma vackra blommor blommande vinter

Glöm inte heller att klippa av de ruttna delarna av växten eftersom de utgör en viss fara.Detta bör göras från senvinter till mitten av våren. Det rekommenderas också att du regelbundet kontrollerar passionsblomman för skadedjur som vita flugor eftersom de gillar att kolonisera dem. Om du äger en flerårig passionsblomma kan du njuta av dess blommor även på vintern. Under de kalla månaderna vacker passionsblomma stå på en ljus, sval plats och hälls mindre ofta.

Så och odla själv passionblomma

Husväxter vårdar Passiflora vackra blommor idéer

de vacker passionsblomma är mycket lämplig som krukväxt. Du kan också så och höja dem själv. Du kommer dock att behöva mer tålamod för detta eftersom det kan ta flera månader. Om du fortfarande vill prova frön, blötlägg dem i varmt vatten i 1-2 dagar innan du sår. Du kan så dem som går under; de andra som flyter på ytan kan kastas eftersom de inte kommer att blomma. Förökning sker genom frön, sticklingar och rotdelning.

Numera är det vacker passionsblomma finns i Kalifornien och Florida, i Sydamerika och Australien, områdena vid Medelhavet i Europa, liksom i Kina och Indien. Men det kan också växa bra i andra regioner, förutsatt att du erbjuder dem rätt förutsättningar.

 Passionsblomma caerulea blommar i lila

lila färg blommor husväxter vård tips

Passionsblomman älskar sol och värme

Färg krukväxter blommor på balkongen

Passionsblomma vacker rosa lila färg stora blommor

röd färg underbara blommor husväxter vård tips

vackra blommor husväxter blå gul lila

Passionsblomma Passiflora släktet röda blommor

Växter passionsblomma vackra foton lila färg