Dessa krukväxter, som kräver lite vatten, är perfekta för inomhusträdgården!

inomhusväxter lätt att ta hand om urvalsexempel

Bli inte förvirrad – alla växter behöver vatten. Men det finns också arter som sällan behöver vattnas för att trivas. Så dessa växter är inte så känsliga om du glömmer att vattna dem då och då. Idag presenterar vi 17 robusta inomhusväxter som kräver lite vatten och inte kräver omfattande underhåll. Så perfekt för trädgårdsmästare inomhus som ständigt har ont om tid eller som reser ofta.

Skötselanvisningar för husväxter som kräver lite vatten

inomhusväxter som behöver lite vattenarter

Växter skapar en trevlig atmosfär i lägenheten: De förbättrar luftkvaliteten och ger inredningen en touch av friskhet. Men det som hindrar de flesta från att ha krukväxter i hemmet är den vård de behöver. Regelbunden vattning är ett måste för de flesta växter. För er som ofta glömmer att vattna eller bara inte är hemma så ofta, det finns också inomhusväxter som kräver lite vatten.

De växter som kan överleva brist på vatten anses vara robusta eller lättskötta krukväxter. Dessutom har de ofta inga speciella krav när det gäller plats, luftfuktighet och temperatur där de trivs.

lättskötta inomhusväxter som kräver lite vatten

Sådana krukväxter, som kräver lite vatten, kan vanligtvis överföra torka eftersom de lagrar vatten. De har vanligtvis köttiga löv eller speciella stjälkar som fungerar som vattenreservoarer. De flesta torktoleranta växter tål emellertid inte vattensköljning och bör inte vattnas för ofta. Som tumregel vattnar du bara dessa krukväxter när de första jordlagren är torra.

Vi har sammanställt de mest populära lättskötta plantorna för hemmet nedan. De varierar från stora till små, så att alla kan hitta en lämplig typ (eller varför inte flera) för sina egna fyra väggar.

Suckulenter för den moderna inomhusträdgården

inomhusväxter som behöver lite vatten är succulenter

När man tänker på lågplanterade krukväxter kan succulenterna vara det första man tänker på. De har frodiga, tjocka löv som kan lagra mycket vatten och därför inte behöver vattnas hela tiden. Hur man korrekt vattnar succulenterna, läs i den här artikeln.

Sukkulenterna är inte bara särskilt robusta, de ser också väldigt dekorativa ut. Bladen av de flesta arter är arrangerade i rosetter och finns i olika färger. Kaktusar är också lätta att ta hand om inomhusväxter och ser vackra ut trots sina taggar.

inomhus växter lite vatten aloe vera växt

aloe

Aloe vera -växten består nästan uteslutande av vattenreservoarer och kräver därför inte regelbunden vattning. De tjocka bladväxterna kan ha olika storlekar beroende på art och deras blad kan vara antingen helt gröna eller vita. Aloe är fortfarande känd som en medicinsk växt och används ofta i kosmetikaindustrin. När du sköter det är det särskilt viktigt att inte vattna växten för mycket. Om du är osäker, häll allt mindre.

inomhus växter lättskött lite vatten saftiga echeveria

Echeverie

En saftig växt som finns i olika former och färger är echeveria. Den växer från vår till höst och det är under denna tid som grundlig vattning rekommenderas. Innan nästa vattning bör du låta jorden torka helt.

lättskötta växter för bollkaktusen

Bollkaktus

Fortfarande känd som svärmor, är bollkaktusen en av de enklaste inomhusväxterna för hemmet. Med sin sfäriska stam med gula taggar ser växten väldigt exotisk ut och pryder ofta fönsterbrädor. Bollkaktusen vattnas sällan, men rikligt. En viloperiod krävs på vintern, under vilken växten får mycket lite vatten.

inomhus växter lite vatten agave färgglada lövverk

agave

Den som letar efter något exotiskt för sina egna fyra väggar har rätt med en agave som krukväxt. Den saftiga växten kommer från den nya världen och förtrollar med sina dekorativa löv. Du bör vattna växten en gång varannan vecka när jorden redan är torr. Observera att agavebladen är giftiga och inte försöker skörda sin saft.

Stora krukväxter som kräver lite vatten: fiolen fig

robusta stora inomhusväxter lite vattenfiol fig

Storbladiga växter för hemmet är tillbaka i trenden. De ser inte bara vackra ut, de är också särskilt lätta att ta hand om. Vissa arter som fiolfiken behöver lite vatten och imponerar med sin speciella bladform. Den perfekta platsen för denna växt är den brinnande solen, helst bredvid ett fönster. Du bör dock notera att växten kommer att vara mycket stor under optimala förhållanden och måste repottas en gång om året. Fiolfiken är därför inte lämplig för små rum med lågt i tak, eftersom den kan verka för dominerande i rummet.

Gråtfika som en klassisk krukväxt

hus växter lite vatten gråtande fikon ficus benjamina

Gråtfika eller Ficus benjamina är en klassiker för hemmet som kräver väldigt lite underhåll. Växten blir upp till 5 meter hög, för vilken platsen ska vara ljus men inte direkt utsatt för solen. De gröna bladen på den gråtande fikonen är något vågiga och varierar från ljus till mörkgrön. Du bör vattna denna krukväxt måttligt och bara när jorden redan har torkat lite på ytan. Skulle hon tappa löv är det ett tecken på för mycket vatten.

Boghampa för bättre luftkvalitet

inomhusväxter som behöver lite vattenbåge hampa sensavieria

Båghampan är känd under det botaniska namnet Sansevieria och är en särskilt robust och lättskött krukväxt. Dess svärdformade löv, som växer upprätt, kommer i olika färger och har olika mönster. Dessutom filtrerar växten gifter och förbättrar därmed luftkvaliteten. När det gäller vård är båghampa också en av de krukväxter som kräver lite vatten. Det har inga placeringskrav, men det kommer att växa långsammare på en mörk plats. Du bör vattna mycket sällan och undvika vattendämpning till varje pris. Försiktighet rekommenderas också om du har husdjur, eftersom båghampans löv är giftiga.

Dvärgpeppar – lättskött krukväxt med dekorativt bladverk

inomhusväxter som behöver lite vatten dvärgpeppar

Om du särskilt gillar inomhusväxter för sina dekorativa löv har du definitivt rätt med dvärgpeppar. De kräver också lite underhåll och vattnas endast sparsamt. Stående fukt i rotområdet måste till varje pris undvikas, så det är bäst att vattna växten bara en gång i veckan. Det perfekta läget är ljust, men absolut inte i full sol. Arten med färgat blad kan tycka att det är lite ljusare, men den brinnande middagssolen bör undvikas ändå.

Krukväxten från förr – gummiträdet

stora inomhusväxter lättskött gummiträd

Gummiträdet var en av vår mormors favorit krukväxter av en anledning. Den är särskilt robust, lättskött och växer rikligt. Den perfekta platsen är utanför den brinnande middagssolen, men fortfarande ljus. Efter att det översta lagret av jord har torkat ut bör du vattna växten rikligt. Fördjupningsmetoden, där hela jordklotet är nedsänkt i vatten i en halvtimme, är ännu mer lämpligt. Gummiträdet har inga andra underhållskrav. Observera dock att eftersom bladen är lite välvda, kommer krukväxten att locka mycket damm. Regelbunden dammning rekommenderas därför.

Flaskträdet ser intressant ut

lättskötta krukväxter elefantfotflaska träd dekorativa

Letar du efter en intressant och lättskött krukväxt, ta en titt på flaskträdet. Denna växt är fortfarande känd som elefantfoten, liknar en palm och har en tjock, flaskformad stam som den har sitt namn från. Till skillnad från andra inomhusväxter som kräver lite vatten lagrar flaskträdet vatten i stammen istället för i bladen. Själva bladen är smala och hänger ner som en klump. Ett soligt läge i lägenheten är bäst för elefantens fot.

Pfennigbaum vård – lite vatten men mycket sol

inomhus växter lite vatten öre träd pengar träd

Penny tree, money tree eller tjocka blad är lätta att ta hand om inomhusväxter som anses oförstörbara. Det kan överföra total torka eftersom de tjockfärgade bladen rymmer stora mängder vatten. Från mars till augusti bör du vattna slantet måttligt en gång i veckan och ännu mindre ofta från september till februari. Bladen är små, runda och har en röd nyans på kanten. De påminner om små guldmynt och gav växten dess namn. Välj en ljus plats där det är direkt solljus och du kan inte gå fel.

Lucky penna för varje plats

lättskötta krukväxter liten vattenförbrukning lycka till

I likhet med roshampan växer den lyckliga fjädern upprätt. Växtens vertikala stjälkar pryds av tjocka, gröna blad som blir ljusa eller mörkgröna beroende på ljusförhållandena. Denna växt lagrar vatten i stjälkarna. Det tål dock inte mycket fukt. Om jorden däremot är extremt torr, släpper växten sina löv för att bevara sina reserver. Detta är också ett tydligt tecken på att du redan bör hälla den lyckliga fjädern. Men oroa dig inte, växten kommer att bilda nya löv efter kort tid.

Växter som (nästan) inte behöver vatten – tillandsias

tillandsia luftväxter som nästan inte behöver vatten

Tillandsia är en av de växter som knappt behöver vatten. De planteras inte heller i jord och drar sina nödvändiga näringsämnen från luften. Det är därför tillandsierna fortfarande är kända som luftväxter. I naturen växer de på stenar och behöver därför en ljus plats bort från direkt sol. Även om de inte vattnas behöver luftväxterna fortfarande fukt eller vatten. Istället för att vattna dem är allt du behöver göra att spraya dem med en atomizer. På detta sätt blir tillandsiaens blad fuktiga, vilket främjar deras tillväxt.

Skomakarpalmen trivs bra i dåliga ljusförhållanden

inomhus växter lättskött lägenhet skomakare palm

Robusta inomhusväxter som skomakarpalmen är det perfekta beslutet för dem som inte har tid för komplex växtvård. Fortfarande känd som gjutjärnsfabriken anses den vara oförstörbar. Skomakarpalmen är också en av de krukväxter som behöver lite vatten och också kan trivas i väldigt lite ljus. Växtens blad växer frodiga och kan ge en naturlig touch till de oanvända hörnen i vardagsrummet.

Dekorativa krukväxter som kräver lite vatten – mirakelbuskar

inomhus växter lite vattenfärgade blad mirakulösa buske

Mirakelbusken eller croton är en särskilt dekorativ krukväxt med färgglada löv. Lövverket har olika former i olika växtarter och sätter atmosfäriska accenter i interiören. För att visa sina vackraste färger behöver mirakelbusken en ljus plats från direkt solljus och lite vatten. Vattna plantan då och då och se till att det inte bildas vattensköljning.

Orkidéer kräver lite vatten

orkidéer Phalaenopsis lättskötta krukväxter lite vatten

Orkidéer ser väldigt känsliga ut, men de är faktiskt riktigt robusta krukväxter. En populär sort är Phalaenopsis orkidé, som fascinerar med sina olika färgade blommor. När det gäller vård kräver denna typ av orkidé mycket lite. De klarar sig bra på en delvis skuggad plats. Du bör vattna växten högst en gång i veckan. Dessutom ska grytan ha bra dränering och inget vatten ska samlas i fatet.

Japansk sago palm ormbunke

inomhusväxter som behöver lite vatten japansk sago palm ormbunke

Sagopalmen är faktiskt inte en palm i klassisk mening. En typ av stärkelse utvinns vanligtvis från växten, som äts i Japan och vissa länder i Sydostasien. När det gäller vård kräver den japanska sagopalmen inte mycket. Krukväxten vattnas när de första jordlagren är torra. Det är också viktigt att vattna substratet istället för lövverket och stammen. Liksom många andra inomhusväxter som kräver lite vatten trivs sagopalmen bäst på en ljus plats utan direkt solljus.