Döljer soptunnor: kreativa idéer för en elegant sekretessskärm

Sopburkar är oumbärliga saker i vår vardag. Men när det gäller vacker och elegant design är dessa en tagg i sidan. Hur kan du dölja dina papperskorgar då? Vi har sammanställt några kreativa idéer från olika landskapsarkitekter som garanterar dig en vacker syn i din trädgård.

Dölj soptunnor elegant med trä

soptunnor gömmer elegant samma trä som fasaden

Var uppmärksam på ett harmoniskt färgschema och välj en sekretessskärm för dina fat som passar miljön eller husets stil. Denna soptunna är till exempel i perfekt harmoni med fasaden eftersom den är tillverkad av samma trämaterial. Denna teknik är särskilt lämplig för gården. Med detta kan du dessutom understryka fasaden – husets telefonkort.

Lådor i trä med ett tak av wellpapp

Koordinera soptunnor och skärm

soptunnor gömmer sig smart bakom ett trästaket

Om du har tillräckligt med plats i trädgården bör du tänka på ett alternativt utrymme för soptunnorna. Denna sekretessskärm kan inte bara effektivt skydda avfallsrännorna från nyfikna ögon, den kan också rymma mycket mer. När det är varmt väder är det praktiskt att ha användbara trädgårdsredskap som spadar, krattor och vattenburkar där. Du kan också parkera din cykel där om det kommer att regna de närmaste dagarna.

soptunnor döljer trä samma design som trädgårdsstaket

Om du vill ställa upp soptunnan nära trädgårdsstaketet är det en bra idé att få båda elementen i visuell harmoni. Soptunnelådor kan erhållas i en mängd olika utföranden och prisklasser. Om du bygger ett trästaket själv kan du också bestämma hur stort avståndet mellan brädorna ska vara. Pallar är också ett billigt byggmaterial som du kan använda för att skapa ett liknande utseende. Det är här viktigt att träskyddet är fast förankrat i marken så att det tål vindbyar.

Dölj soptunnor på gården

soptunnor väl gömda på gården

Och här är ett exempel från Sussex, Storbritannien. Denna variant är lämplig för ägare av radhus i distrikt med strikta regler. Om du inte kan ändra höjden på väggen kan du gömma soptunnorna med en modulär träkonstruktion. De är nästan osynliga från gatan.

Vägg och trä gömmer soptunnor på gården

Skärm i cortenstål i kombination med en upphöjd säng i betong

gömmer soptunnor kreativt bakom moderna paneler i cortenstål

I ett litet område fungerar en sekretessskärm av rostfritt stål bättre än konventionella integritetsstaket och tar mindre plats. I detta projekt använde formgivarna en skärm av modernt Cortenstål med en dekorativ laserskärning för att dölja soptunnorna.

Dölj soptunnor bakom en skärm i cortenstål

Den upphöjda sängen av gjuten betong skapar inte bara ett vackert utseende, utan delar också bakgården i välstrukturerade områden. Den halvcirkelformade bänken passar perfekt med det runda matbordet och erbjuder mycket plats i de minsta utrymmena. I bakgrunden går tillgången till soptunnorna knappast att gissa.

Dölj soptunnor med gabioner

Sopburkar döljer gabioner och rostfritt stål

Gabions kan också användas för att skapa vackra, praktiska sekretesselement. Trådkorgarna ser moderna ut och passar mycket bra i alla stadsmiljöer. Gabionerna kan också enkelt kombineras med andra material. Till exempel med ett tak av rostfritt stål som skyddar soptunnorna från regn, snö och, på sommaren, från överdriven solstrålning.

Idéer för upphöjda terrasser

Sopburkar döljer trädgården i två plan

Från en förhöjd terrass har du en fri utsikt över landskapet. En upphöjd terrass, som kan nås via en trätrappa, erbjuder också ett bra tillfälle att smart gömma soptunnorna. I exemplet ovan används terrassräcken också som sekretessskärmar. Klätterväxter kan också presenteras snyggt på trälisterna.

Utsikt ovanifrån över hela bakgården

Bakgård design i ett radhus med en sittgrupp och en träpergola

Öppna luckorna uppåt

Dölj soptunnor på en upphöjd terrass

Om terrassen är tillräckligt hög kan du också implementera denna idé för enklare åtkomst till soptunnorna. För ytterligare djurskydd och naturlig ventilation kan du använda lamelldörrar för den här självgjorda papperskorgen.

Dölj soptunnor bakom växter

göm soptunnor bakom växter vertikal trädgård

Om du naturligtvis vill dölja soptunnorna och även försköna dem, då är växter det bästa valet. Vintergröna häckar är särskilt lätta att integrera i det omgivande landskapet och är också lätta att ta hand om. Om du vill ha ett modernt alternativ kan en vertikal trädgård vara lösningen för dig.

Spaljé som en sekretessskärm för soptunnor

Sopburkar gömmer sig naturligt bakom klätterväxter

Spaljéer med klätterhjälpmedel för klätterväxter är ett trevligt sätt att dölja soptunnorna. När du väljer klätterväxter, se till att tunnorna faktiskt är gömda bakom en grön och också doftande vägg. Murgröna, klematis och humle är mycket lämpliga för detta. De fleråriga växterna växer mycket snabbt och når flera meters höjd.

Försköna soptunnan

gömmer soptunnor på gårdsplanen taket på soptunnan

Gröna tak har blivit ett populärt, miljövänligt alternativ för många husägare de senaste åren. Men inte bara huset och carporttaket kan grönas, soptunnan med ett planterat tak är också ett riktigt blickfång.

Göm naturligtvis soptunnor med grönt tak

När du väljer växter spelar soptunnans placering en viktig roll. Om detta är i full sol är huskelekssuckulenter (Sempervivum) perfekta. Om det finns en önskan om överflöd av blommor kan du ta en titt på följande planteringsplan med färgglatt marktäckare och eventuellt genomföra den.

Dölj och försköna soptunnor med växter

  • Revben (Blechnum spicant)
  • Blåsvingel (Festuca glauca ‘Elijah Blue’)
  • Chili jordgubbe (Fragaria chiloensis) (Det mörkgröna marktäcket med vita blommor på bilden)
  • Butterwort “Sunset Series” (Lewisia cotyledon) (Markskyddet med rosa och orange blommor på bilden)
  • Oregon stenväxt (Sedum oreganum) (det ljusgröna markskyddet har gula blommor som ännu inte syns på bilden)

Bivänliga växter

hur kan jag gömma mina soptunnor med växter

Medelhavsörter känns också väldigt bekväma på ett soligt tak. Gräslök (Allium schoenoprasum) får inte bara poäng med sina vackra lila blommor, utan ger också sommarsallader en mycket speciell doft. Om du väljer en bi-vänlig plantering när du utformar din fatlåda, bidrar du också till miljöskyddet.