Att sätta och plantera växtstenar – idéer och tips för trädgårdsdesign

Ställ planteringsstenar -plantering-rektangulär-vägg-sluttning-grön-cypress

Växtstenar och ringar används ofta i landskapsarkitektur och hjälper till att strukturera och säkra trädgården. Att ge fastigheten en ram, fästa vallar, som en vägg eller en upphöjd säng kan göras framgångsrikt Lägg växtstenar. Förutom sin funktion erbjuder dessa betongelement möjligheten att utformas och planteras som upphöjda sängar eller planters.

Ange och plantera växtstenar – strukturera trädgården

Ange växtstenar -växter-runda-stora-grå-betong-optik

Växtstenar fäster vallar i trädgården med en sluttning. De fungerar som väggar och staket, som kan utformas i olika bredder och höjder beroende på plats och behov. Trädgårdselementen har olika storlekar, som kan vara 60 till 25 centimeter breda eller långa och därmed möta konsumenternas olika behov.

Ange och plantera växtstenar – som låga staket eller gränser

Ställ planteringsstenar -plantering-runda-planteringsringar-grönt-sekretessskydd-buskar

Olika mönster i runda, rektangulära eller böjda, i grå, betongliknande, terrakottafärg, gulaktig eller okerfärg möjliggör fantasifulla trädgårdsdesigner som ser moderna ut och samtidigt ser naturliga ut i alla grönska. Detta möjliggör en mångsidig trädgårdsdesign, med vackra och samtidigt användbara blickfång.

Lägg växtstenar och separera trädgårdsvägen

Set-växt-stenar-växt-runda-växt-ringar-struktur-vägg-buske-berberis

Växtstenar och ringar fungerar ganska bra som en gräns eller som en separation av trädgårdsvägar i trädgården och på fastigheten. Detta kan användas för att framgångsrikt inrama terrasser och upphöjda sängar. Växter eller blommor planteras i hålrummen och skapar därmed attraktiv grönska. En meningsfull syntes skapas mellan ren funktionalitet och natur.

Placera planteringsstenar i en sluttningsträdgård 

Ställ planteringsstenar -plantering-rektangulär-terrasserad-trädgård-trappad-sluttning

Växtstenar används för att fixa vallar och som stödmurar och helt ersätta traditionellt murverk. Dessa trädgårdsdelar är mycket lättare och kan därför enkelt installeras själv. Designalternativen är ganska varierade och individuellt anpassningsbara. Kombinera flera färger med varandra eller använd bara en färg, beroende på vilken effekt du vill uppnå.

Ställ växtstenar och grönt – som en vägg

Ställ växtstenar-växter-rund-vägg-klättring-växter-jungfru vinstock

Växtstenar är förskjutna i högre strukturer, såsom stödmurar, och säkerställer på så sätt större stabilitet. Ett högt, massivt murverk framstår ofta som för omfattande och enormt. För att minska denna effekt kan dessa trädgårdsdelar vara vackert planterade och frodiga gröna. Olika typer av växter är lämpliga för detta.

Rektangulär Att sätta växtstenar och gröna dem – klätterväxter, ormbunkar och vintergröna arter

växtstenar-plats-växt-rektangulära-färg-vägg-ormbunkar

Om du inte vill spendera mycket tid i trädgården för att ta hand om växterna, men föredrar att njuta av ditt eget gröna paradis, är det lämpligt att välja lättskötta, fleråriga, robusta växter. Om du har byggt murverk av växtstenar kan du odla jungfruar över hela staketets längd. Med tiden kommer det att förvandlas till ett grönt vattenfall och naturligt täcka väggen.

Designa växtstenar som en upphöjd säng och plantera dem frodigt

plantera-stenar-placera-plantera-runda-plantera-ringar-blommor-begonia-funkie-hosta

Om du vill designa en rabatt från de funktionella växtstenarna och plantera den fantasifullt senare, överväg platsen och leta efter lämpliga blommor och växter i enlighet därmed. Bergträdgårdsväxter eller de som föredrar soliga platser och trivs bra med torka skulle vara ett bra val.

Vilka blommor är lämpliga att plantera i Plantera stenar?

Set-växt-stenar-växt-runda-växt-ringar-upphöjda säng-blommor

Växtstenar arrangerade i en stegad form kan vara särskilt frodiga gröna, eftersom de kan använda och fylla de olika nivåerna. Det är viktigt att överväga den valda växternas möjliga höjd. I princip är endast lågväxande växter installerade eller något högre i det övre området och de nedre på kanten.

Vintergröna buskar lämpliga att plantera in Plantera stenar

Set-växt-stenar-växt-runda-växt-ringar-vintergröna-buskar-sluttning

Små buskar, buskar, perenner och vintergröna växter kan framgångsrikt odlas i de något större växtstenarna. Låga barrträd och dekorativa träslag är också ett bra alternativ, särskilt om de gränsar till fastigheten eller fungerar som en gräns. Samtidigt fungerar denna trädgårdsdesign som en naturlig, grön sekretessskärm. Ovan kan du se en attraktiv kombination av olika vintergröna växtarter. Det intressanta här är de olika gröna nyanser som finns representerade i växterna och därmed skapar ett attraktivt och varierat samspel. Det finns också olika texturer på grenarna.

Designa och plantera en upphöjd säng från växtringar

Set-växt-stenar-växt-runda-växt-ringar-flytta-på en sluttning

Växtringar och stenar kan utformas på ett mycket varierat sätt. De ser riktigt attraktiva ut som trappor, vacklade i höjd och frodiga planterade. Alla fleråriga, blommande eller vintergröna växtarter som normalt är lämpliga för odling i trädgården kan också odlas i växtstenarnas hålighet. Regelbunden vattning och ett lämpligt underlag enligt de planterade arterna är viktiga.

Glöm inte att vattnet här inte kan lagras på samma sätt som i den naturliga trädgårdsjorden, utan snarare sipprar igenom ganska mycket direkt. Det betyder att blomsterjorden i stenarna torkar ut snabbare (av denna anledning föredras också torkaälskande exemplar). Alternativt kan lite lera blandas i jorden. Detta beror på att det lagrar fukt.

Ställ växtstenar – som en kant i trädgården

Set-växt-stenar-växt-runda-blommor-tulpaner-gräns-gräsmatta

När man odlar olika växtsorter är det viktigt att överväga vilka som kommer bra överens eller inte alls med vilka. Även om växterna är separerade från varandra i olika behållare, så att säga, är grannskapet viktigt. Tulpaner och påskliljor, till exempel, klarar sig inte alls bra med rosor, så de ska inte sättas ihop. Du kan fråga om sådana “fientliga” växtarter i trädgårdscentret eller hos blomsterhandlaren. Där kan du också få ytterligare tips om plantering av växtstenar.

Sätt växtstenar – som en gräns i trädgården

Växt-stenar-sätta-växt-rund-betong-optik-struktur-trädgård design

Växtstenar fungerar som en gräns i trädgården och samtidigt som ett dekorativt blickfång. Attraktivt arrangemang och vackra blommande växter är de två viktigaste förutsättningarna för framgångsrik trädgårdsdesign med dessa trädgårdsdetaljer. Tänk också på blomningstiden för de olika växtsorterna, liksom färgen blommorna producerar. Design med smak och gruppera efter färg eller motsatt – låt trädgården se ut så naturlig som möjligt.

Ställ växtstenar – som kantstenar

plantera-stenar-placera-plantera-runda-lera-färg-sängkläder-plantera ringar

Små växtstenar kan användas underbart i stället för palisader eller kantsten. Små och lågväxande prydnadsbuskar kan lätt hitta en plats i hålrummet. De planterade stenarna ser också mycket vackra ut som en något högre sängkant. Du kan också fördela dem längs en trappa eller längs trädgårdsstigen så att du kommer att få sällskap av vackra växter på varje promenad genom trädgården.

Växtstenar med olika former 

Växtstenar-plats-växt-flytta-form-olika-pelargon-röd-grön-lilja

De olika formerna och mönstren erbjuder mer eller mindre variationer för arrangemanget och designen i din trädgård. Växtstenar med en böjd form förskjuts in i varandra och används som dekorativa planteringar. Prydnadsväxter som den gröna liljan, pelargonen eller hosta hosta känner sig särskilt hemma här. Värmeälskande växter får ytterligare en fördel av denna typ av planter. De värms upp av solen och avger den till krukväxterna och även till blommornas rötter, vilket är särskilt bra för dem.

Flytta växtstenar och ordna dem snyggt

Plantera-stenar-placera-plantera-flytta-udda-form-blommor-påsklilja

Med arrangemanget kan olika former sättas ihop beroende på stenformen. Du kan se ett bra exempel ovan, där en och samma sten placeras längs och tvärs. Detta skapar en intressant vågform, som sedan kan designas i monokroma, brokiga eller regnbågsfärger med hjälp av olika blommor. Det är bäst att ta reda på exakt om de olika typerna och formerna som du kan använda som växtstenar i trädgårdscentret. Detta ger dig en bra överblick över erbjudandet och gör att du kan fatta ett bättre beslut.

Sätt växtstenar och gröna dem – som en gräns runt en naturlig damm i trädgården

plantera-stenar-placera-plantera-natur-betong-udda-form

Genom att sätta växtstenar separeras en viss plats från en annan och uppmärksamhet riktas mot den. Detta är ett underbart sätt att markera eller skugga de särskilda egenskaperna hos fastigheten. Den naturliga dammen på bilden ovan får lite färg av dekorativa växtstenar. Stenarna matchar färgen på beläggningsstenarna på trädgårdsstigen och planteras på många sätt. En blandning av gröna och blommande växter skapar ett naturligt och frodigt utseende. En bra idé är att plantera markskydd på marken också. Detta kommer att skapa en fin övergång från golvet till de upphöjda stenarna.

Växtstenar med naturlig form och grov yta

Planteringsstenar-plantering-naturstenar-grov-vägg

Växtstenar som har en rent dekorativ funktion kan också hällas från betong själv. Alternativt finns det också de med ett naturligt utseende som liknar äkta sten. Om du också har andra element av natursten i trädgården kan du komplettera dessa med naturstenimitationer för växtstenarna.

Naturlig Ställ planteringsstenar – liknar en trädstam 

plantering-stenar-plantering-naturliga-träd-stam-mulch-färg-buskar

Växtstenliknande trädgårdsdelar finns också i nästan naturlig form, varigenom de kan likna uthålade trädstammar. Dessa har en dekorativ funktion och används inte som stödjande byggstenar. Du kan också plantera alla växter i den och täcka jorden med dekorativ och färgad mulch eller grus som du vill. Detta är ett annat sätt att lyfta fram vissa växter. Genom att använda kontrasterande färger kan löv- eller blommafärger komma till sin rätt.

Naturlig Placera och ordna växtstenar

Set-växt-stenar-växt-naturlig-träd-stam-mulch-färg-trädgård dekoration

Som redan nämnts är växtstenarna verkligen fantasifulla. De olika versionerna uppnår en modern och samtidigt naturlig effekt på grund av möjligheten till grönare. Design enligt din smak och förutsättningarna i din trädgård. Växtstenar kan sättas ihop små eller stora och ordnas snyggt. Vad sägs om en sådan idé där du använder stenarna för små vattenpölar? På så sätt kan små vattenfall ordnas offset.

Designa dina egna växtstenar – från kant

plantering-stenar-placera-plantera-trädgård-betong-block-rund-typresse-mulch-färg

Som ett alternativ till växtstenarna kan du också designa några själv. Ta böjda trädgårdskantelement och använd dem för att bilda en cirkel där du kan plantera en liten buske eller dekorativt trä. På så sätt kan du designa en mycket individuell storlek beroende på vad du vill använda den färdiga ringen till och vilken diameter du behöver.

Fantasifulla designalternativ för trädgården med  Plantera stenar och ringar, palisader och dekorativa stenar

Växtstenar-uppsättning-växt-trädgård-design-höjd säng-trädgård dekoration-stenar-stenläggning

Om du redan har gjort dina första erfarenheter av gjuten betong, varför inte prova att göra dekorativa växtstenar själv. Det bör nämnas att dessa kan fylla en rent dekorativ funktion, eftersom de förmodligen inte är tillräckligt stabila och kommer att vara säkra för fastsättning av vallar. Riskera inte att experimentera genom att använda dina hemlagade tegelstenar som stödmurar. Det kan vara mycket farligt eftersom det finns risk för jordskred.

Palisader som ett bra alternativ från Naturlig Plantera stenar

plantering-stenar-placera-plantera-palisader-upphöjda säng-trädgård-stenblock

Palisader är en annan typ av stödelement för utomhusbruk. I likhet med växtstenarna skapar de en koppling mellan naturen och modern trädgårdsdesign och är inte mindre attraktiva. Palisaderna finns också i en mängd olika mönster och färger. De används också som stödmurar, vilket gör dem idealiska för användning på tomter i en sluttning.