10 markskyddsväxter som ett alternativ till gräsmattor

Marktäcke växter trädgård-tidig blomning-timjan-lila-trädgård design-fågelbad

Om du planerar en trädgårdsdesign och Markskyddsväxter Om du ännu inte har gjort ditt val, bekanta dig med 10 av de vanligaste växtsorterna. Några av plantorna i vår samling har vackra blommor, andra är användbara örter eller vanliga kryddor. De är alla relativt lätta att ta hand om och rekommenderas särskilt för oerfarna växtälskare. I vår samling hittar du viktig information om rätt tid och plats att plantera, så att det bästa resultatet för din trädgård uppnås.

 Vintergröna marktäckande växter är att föredra

Markväxter Fruehbluehender-Timjan-lila-Coccineum-Thymus-praecox-kuddbuskar

En av de populära marktäcken är den tidiga blommande timjan (Thymus praecox), som färgar din trädgård med sina vackra blommor i en delikat lila från maj till juli. Det föredrar platser med full sol och kräver inte markens hårdhet. Även utan en blomma ser den vacker ut med sina vackra blad med en silvergrön färg.

Markskyddsväxter – blommor och örter i din trädgård

Markskyddande växter Creeping-Gipskraut-Pink-star-Gypsophila-repens-rock garden

Den krypande gypsophila ‘Pink star’ (Gypsophila repens ‘Rosea’) växer i torr till frisk mark på en solig plats. Där behöver den knappast någon vård för att bilda sina vackra blommoln. Denna fleråriga klippträdgård används väl för att inrama gränserna för rabatter.

Blåvioletta blommor som marktäckare – den krypande Günsel

Markskyddsväxter krypande-blå-mörk-blaetter-Guensel-Ajuga-reptans-trädgård

Du kan välja den luktande Günsel ‘Black Scallop’ (Ajuga reptans ‘Black Scallop’) som marktäckare i din trädgård på grund av dess långa blomningstid – från april till augusti – och dess höjd på 30 cm. Blomställningen växer upprätt som ett ljus på en fyrkantig stjälk. Den smakar fantastiskt i sallader eller med söta frukter som bananer, mangon eller sockermeloner.

Krypande speedwell ‘Sunshine’ – solljus på molniga dagar

Markskyddsväxter kryper-speedwell-ljus grön-blaetter-gul-Veronica-repens-Sunshine

Krypande speedwell ‘Sunshine’ (Veronica repens) bildar täta mattor som är mycket slitstarka. Den är därför väl lämpad för plantering mellan stegplattor. Den näringsrika och genomsläppliga jorden är idealisk för denna marktäckande växt.

Kamomillte, tack!

Markskydd-växter-romersk-kamomill-blommande-vit-gul-grön-Chamaemelum-nobile

Den riktiga kamomill (Chamaemelum nobile) får inte saknas i någon trädgård som en absolut klassiker bland medicinalväxterna. Kan också användas som följeslagare i bruksbädden eller som prydnadsblomma i kanter.

Stjärnmossa (Sagina subulata) – perfekt för trädgårdsvägen

Markskydd-växter-trädgård-stjärna mossa-grön-Sagina-subulata-trädgård-trädgård-stig-stenar

Stjärnmossan är en platt, mycket snabbt växande och särskilt slitstark marktäckare som bildar täta miniatyrgräsmattor. Den är knappt 2 cm hög och är täckt med otaliga vita blommor på försommaren.

stjärna mossa-gräsmatta-trädgård-Sagina-subulata

Red ice plant (Delosperma cooperi)

Markskydd-växter-röd isblomma-fuchsia-blueten-Delosperma-cooperi-jord

En blomma som kommer från södra Afrika är rödisväxten (Delosperma cooperi). Samtidigt är det en av de hårdaste arterna av sina växter och behöver bara lätt frostskydd på våra breddgrader. Den blommar mellan juni och september, beroende på de lokala klimatförhållandena.

markskydd-lila-middag-blomma-sol-Delosperma-cooperi

Druvlilja – en dekorativ trädgårdsvän

Markskydd-växter-klock-druva-Liriope-spicata-gruene-blaetter-trädgård-rabatt

Druvliljan (Liriope spicata) är en marktäckare som fortplantas snabbt genom löpare och kräver liten omsorg. Höjden på deras gräsliknande blad kan nå upp till 20 cm.

markskydd-gräsmatta-Liriope-spicata-silverstar-ljus-mörk

Ett marktäcke från de vilda ängarna

Mark-växter-vit-klöver-blommar-grön-trifolium-repens-trädgård-äng

Som dess latinska namn antyder bildar vitklöver (Trifolium repens) krypande, rotande skott på marken. Den växer på våt och näringsrik mark utan särskild omsorg.

Mark-täck-vit-blommande-Trifolium-repens-vit-klöver-istället för-gräsmatta-trädgård

Ett marktäcke som avger doften av honung

Markskydd-växter-filtig-hornwort-Cerastium-tomentosum-weiss-rosen-baeume

Den filtiga hornworten (Cerastium tomentosum) tillhör faktiskt nejlikfamiljen och är känd som en blommande flerårig stenhage. Denna vintergröna, örtartade växt kännetecknas av sitt luftiga moln av blommor och gråfärgade blad.

Markskydd-Cerastium-tomentosum-filzige-hornwort-vitblommande