Hur man odlar och underhåller friska grönsaker i trädgården

hobby trädgårdsodling odla friska grönsaker i trädgården tips

Hennes egen Grönsaker i trädgården Att växa kan vara både en givande och utsökt hobby. Om du utformar din grönsaksodling noggrant och planerar odlingen ordentligt, kommer det definitivt att hjälpa dig att njuta av färska, friska grönsaker under hela växtsäsongen. Med rätt vård kan saftiga grönsaker växa i din trädgård långt in på hösten. Ordna dina växter för att få mer av din grönsaksodling. Idag försöker vi ge dig några tips om hur du planterar de olika grönsakerna tillsammans för bättre smak och hur du sköter din grönsaksodling för att förvänta dig en optimal skörd.

Ta hand om grönsakerna i trädgården – planera skördetiden

mogna frukter och grönsaker trädgårdsråd för nybörjare

Det första steget i planeringen av din grönsaks trädgård är att bestämma när exakt din skördstid ska vara. Börja plantera alla dina frön under frysperioden, detta kommer säkert att lägga till en tidigare skörd. Odlingen av Grönsaker i trädgården, som broccoli, spenat och sallad tidigt på våren garanterar dig den bästa skörden innan den intensiva sommarvärmen börjar. Kål, pumpa, ärtor kan bara planteras i mitten av juni och kommer att ge en hälsosam sommarskörd.

Plantera kålsorter av grönsaker Planera grönsaksodlingens skördtid TIpps

Om du sedan kan och vill skörda på senhösten kan du plantera rödbetor, kål, grönkål i slutet av juli eller början av augusti för en bra höstskörd. Vissa grönsaker, som potatis och lök, kräver en full växtsäsong för att få in en mogen skörd, medan andra, som rädisor och rödbetor, kan planteras regelbundet för att ge en kontinuerlig skörd. För en vinterskörd bör du plantera pumporna på våren.

Plantering för bästa resultat

Lök Grönsaksplantering Garanterad Skördetips Vård

När du planerar grönsaksodling är det viktigt att överväga vilka grönsaker som har samma jord- och underhållsbehov. En annan viktig punkt om plantering är att många grönsaker faktiskt har nytta av varandra när de planteras tillsammans. Till exempel, plantera purjolök eller vitlök bredvid dina tomater och kål bredvid dem – detta kan hjälpa till att avvisa bladlus och kålmaskar, som i princip gör mycket skada för dessa grönsaker. Å andra sidan bör du aldrig tillsätta bönor och tomater tillsammans eftersom det finns för mycket kväve i jorden för tomaterna och detta är dåligt för deras tillväxt.

Förbereda organiska gödningsmedel i din grönsaks trädgård

Gödsel beroende på jord, grönsakssorten i trädgården

Nästa sak som du absolut behöver tänka noga och planera i god tid är hur du ska mata din grönsaksodling. Inte bara är dina egna gödningsmedel lätta, de är ett hälsosammare val för de grönsaker du kommer att erbjuda din familj. Det finns naturligtvis många olika organiska gödningsmedel på nätet, men du kan enkelt skapa dem. På så sätt kan du närma din jord optimalt och stärka den med naturligt gödningsmedel.

Detta är ett bra sätt att hålla din grönsaks trädgård fri från skadedjur

odling av grönsaker i trädgården - vegetation fri från skadedjur

Du har en stor fördel i din egen grönsaksodling och det är det faktum att du kan undvika kemiska gödningsmedel och bekämpningsmedel som används i jordbruket. Grönsakerna från din egen odling är dock också mottagliga för skadedjur. Med rätt plantering i din grönsaks trädgård skulle du kunna innehålla några skadedjur, men det är inte möjligt att helt avvisa skadedjur. Du kan göra enkel skadedjursbekämpning som är fri från starka kemikalier genom att blanda en matsked vanlig diskmedel i tre liter vatten. Skaka blandningen väl, låt den stå över natten (detta kommer att lindra bubblorna), först spraya sedan lätt på stjälkarna och undersidan av bladen. Var noga med att inte låta blandningen sippra in i jorden eftersom det kan skada växterna.

Istället för köpta produkter – bevara grönsaker hemma

Gör dina egna konserverade grönsaker med sallad, paprika och tomater

Om du planerar dina grönsaksplåster bra och fortsätter att ta hand om dem ordentligt kan du enkelt få tillräckligt med färska Grönsaker i trädgården måste mata din familj under hela växtsäsongen. En bra grönsaksträdgård kan också ge tillräckligt med färska råvaror att bevara under vintermånaderna. Din egen grönsaksträdgård kan vara en växt som ger din familj färska och friska grönsaker. Och det är det hälsosammare alternativet till de produkter du har köpt. Dessutom kommer du definitivt att spara pengar från din räkning i den lokala livsmedelsbutiken, men också ha mycket roligt med ditt trädgårdsarbete!

färgglada krukor av växter grönsaker körsbärstomater balkong trädgårdstips

Sist men inte minst vill vi ge dig ett användbart tips från vår redaktion:

Mulch är en viktig del av alla hälsosamma grönsaksodlingar. Lägg ett tunt lager av mulch runt dina växter, detta hjälper till att upprätthålla välbehövlig fukt och näringsämnen i jorden, samt skapar ett skyddande lager mot skadedjur. Med en organisk mulch, som den som är gjord av löv och gräsklipp, hjälper du faktiskt till att förbättra jorden runt din trädgård.