Palmer för trädgården – tips för plantering, vård och övervintring

palmer för trädgården pool semesterhus terrass

Medelhavsstil, exotiska inslag från främmande länder – palmerna tar den där strandkänslan in i din egen trädgård. Växterna är utbredda i subtropiska regioner och särskilt i regnskogarna, i Europa växer de i Spanien och södra Frankrike. Även i Tyskland åtnjuter de ökande popularitet – åtminstone som krukväxt. Många hobbyträdgårdsmästare oroar sig för att palmerna är olämpliga för trädgården. Faktum är att inte en enda palmart är frosthärdig – men de kan möjligen överleva vintern utanför. I artikeln lär du dig mer om palmfamiljen: rätt plats, plantering, vård och naturligtvis övervintring.

Palmer för trädgården – hitta rätt plats

palmer för trädgården pool vintergröna växter gatsten sten solstolar

De olika palmarterna har också liknande placeringskrav – de älskar soliga platser med hög luftfuktighet – i trädgården kan de till exempel planteras alldeles intill vattenfunktionerna. Helst bör jorden ha en låg andel lera – en blandning med sand som gör att vattnet kan passera är idealiskt. Eftersom vattentäppning i princip inte tolereras av palmerna. Eftersom de bildar ett brett och djupt rotsystem, bör de placeras i en större kruka först. Vid transplantation utomhus bör avståndet till asfalterade stigar, avlopp, grannar och terrassen vara minst 4 meter.

Palmer för trädgården – det här är vad du bör tänka på när du tar hand om dem

palmer trädgård framgård privatliv skärm bambu

Handflatorna har inte höga krav och växer snabbt när luftfuktigheten (cirka 45%) är tillräcklig och temperaturen varierar mellan 6 och 20 grader. För att bladen inte ska torka ut under sommarsäsongen måste kronan sprutas med vatten varje vecka. Ge flytande gödningsmedel varannan vecka (1 ml gödselmedel, 1 liter bevattningsvatten) under växtsäsongen från april till början av oktober. Alternativt kan du köpa långtidsgödsel och ge dem en gång om året. Hur mycket vatten växten behöver är nära relaterat till vädret – du måste vanligtvis vattna handflatan ovanifrån så snart jordytan torkar.

palmer för trädgården underplanterande markskydd

Alla palmer kan odlas utomhus från vår till mitten av hösten, men på vintern ska de förvaras i ett växthus eller i ett svalt men mycket ljust rum. Växterna är känsliga för kalla golvbeläggningar (som stenplattor på golvet), så de bör placeras på en stol eller ett träbord.

I grund och botten lider handflatorna mycket sällan av svampsjukdomar. Ibland infekterar insekter och spindelmider växterna – i det här fallet kan du sticka skyddspinnar i marken och öka luftfuktigheten i rummet.

Palmer för trädgården – inställning av accenter i utomhusområdet

palmer för trädgårdsbågen solskyddsterrass

I likhet med husträd kan palmerna iscensättas som solister – helst intill poolen, trädgårdsdammen eller en prydnadsfontän. I Kalifornien når träden upp till 12 meters höjd och används ofta som skugggivare utomhus. I alla fall växer de flesta palmarter i Tyskland mycket långsammare. Ge gödselmedel regelbundet för att stimulera växternas tillväxt.

palmer trädgård pool pool trädgård skjulblock

Handflatorna är ofta flerstammade, de andra stjälkarna utvecklas med tiden från rotlöpare – så lämna minst 2 meter runt trädet fritt från blommor och inhemska perenner. Underplantering är endast möjlig med skuggälskande marktäckare och ormbunkar.

palmer trädgård palmer ziergraeser ormbunkar

Inte alla palmer är faktiskt palmer – den populära juccapalmen tillhör sparrisfamiljen. Den lättskötta växten kan nå en maximal höjd av 6 meter och kan dekorera rum som en krukväxt på vintern och sätta accenter i trädgården på sommaren.

palmträdgård exotiska ormbunkar sandsten terrass

En exotisk ö mitt i storstaden – palmer skapar en semesterkänsla i din egen trädgård. Dess breda krona kan också ge integritet – särskilt när husen ligger nära varandra kan det skydda det privata området och skydda terrassen från nyfikna ögon.

palmer trädgård sittgrupp terrass trämöbler

Sittgruppen av exotiska skogar smälter harmoniskt in i Medelhavets trädgårdslandskap, vilket resulterar i en sammanhängande bild. Vårt tips – plantera först handflatan i ett badkar, detta tillåter en viss designfrihet på sommaren.

palmer trädgård bänk sluttning

En bekväm bänk mitt i trädgården ger dig möjlighet att koppla av utomhus och planera den vidare utformningen av utomhusområdet i detalj, eller helt enkelt vila i din egen oas av välbefinnande efter en lång dag på jobbet.

palmer trädgård pool pool har natursten terrass

Trädgårdsdesigner som ser så naturliga ut som möjligt är särskilt attraktiva – vattenfunktioner, terrass i natursten och en liten öken trädgård utgör en vacker ensemble. De höga palmerna skapar spännande kontraster och ger trädgårdsbilden en fin touch.

palmer trädgård framgård skapa trottoaren väg

I trädgården välkomnar de lättskötta palmerna gästerna – i alla fall måste växterna skyddas mot frost, snö och stark vind på vintern. På hösten bör du också vara försiktig så att det inte blir vattentäppning – plantorna tål inte detta.

palmer trädgård solskydd gräsmatta

palmer trädgård gräsmatta område asfalterad stig

palmer trädgård pool modern innergård

palmträdgård pool medelhavsträdgård

palmer trädgård palmer pool bro

palmträdgårdstilldelning krukväxt sommar

palmer trädgård högt hus träd form medelhavet

palmer trädgård trädgård stig gräsmatta

palmer trädgård trädgård damm skugga leverantör sommar

palmer trädgård belysning entré kväll