Plantera örter i köket – tips för lämpliga kombinationer och vård

örter kök kryddor-växter-tips-vård-kombinationer

Örter och kryddor är viktiga för en utsökt maträtt. I princip är det just kryddorna som gör en måltid till vad den är. Av denna anledning använder många färska örter istället för torkade, eftersom de har en starkare doft. Du kan enkelt köpa färska örter för matlagning i butiken. Men om du har tillräckligt med plats i köket kan du enkelt ha ditt eget Örtkök plantera genom att så alla olika aromatiska växter. I dagens artikel har vi sammanställt några tips om plantering, skörd och bearbetning av örter samt en lista över vilka kryddor som faktiskt passar ihop för matlagning.

Örtkökstips – Köp färska örter

örter kök blomkruka-idéer-vård-tips-arom-matlagning

Örter kan köpas färska i butiker och stormarknader. De erbjuds i form av buketter. Detta är användbart om du inte har ett örtkök. Färska örter och kryddor förvaras bäst i kylskåpet efter att de har förpackats i en fuktig trasa. Detta innebär dock att växterna ska vara förbrukade snabbt, inom tre dagar. Detta är ofta inte genomförbart och tyvärr hamnar en del av det i papperskorgen eller på komposten. Kanske en bättre variant här är örterna som säljs i krukor, eftersom de håller längre. Vilken variant du än föredrar är det viktigt att du kontrollerar växterna noga för att se till att du får de färskaste örterna. Du kan göra detta visuellt och med ditt luktsinne.

Växterna ska definitivt se fina och gröna och fräscha ut. Detta gäller inte bara bladen utan även stjälkarna. Krukväxter ser ibland ganska svampiga ut. I det här fallet bör du inte förvänta dig en särskilt stark doft. Sådana löv är ett tecken på att växterna inte fick tillräckligt med ljus medan de växte. Ett test där du drar i en växtstam rekommenderas också. Om hela rotklumpen kommer ut ur potten tillsammans med jorden, är det bättre att inte gå för det.

Ett annat verktyg för att kontrollera örter och kryddor, som nämnts tidigare, är din näsa. Plocka ett blad från växten och gnid det lätt mellan fingrarna. Nu kan du känna lukten av dina fingrar. Färska örter har en stark lukt. Så här kan du berätta kvaliteten på örterna. Om örten inte luktar så aromatiskt, hur kan den förbättra din maträtt??

Du kan också spela det säkert och enkelt sätta ihop ditt eget örtkök. Så du vet alltid att det är den bästa kvaliteten. Du har också alltid de örter du behöver till hands och behöver inte slänga någonting. Du skär bara av den mängd du behöver för respektive rätt. Resten av växten kan sedan fortsätta växa i fred.

Plantera örter i köket – de bästa örterna för köket

örter-kök-hylla-idé-murare burkar-kryddor-hänga

Det är svårt att säga vilka örter som är bäst för dig. Vilka örter du odlar själv beror inte bara på din smak utan också på de rätter du brukar laga och de te -typer du tycker mest om. Vissa rätter tål mer medelhav, andra lokala och fortfarande andra exotiska kryddor. Det är bäst att uppskatta vilka örter du använder oftast. Skulle du ändå behöva en annan typ av ört i efterhand som du inte har i ditt örtekök kan du alltid gå till affären. Det är bäst att börja med ett mindre urval när du planterar färska örter i köket. Till exempel, om du gillar att dricka myntete, kan du förbereda det från färska örter i framtiden. Gillar du att laga medelhavsrätter och utrusta ditt kök med örter med medelhavskryddor. Med tiden kommer du att ta reda på själv vilka örter du också behöver.

Det är ingen hemlighet att örter och kryddor har helande egenskaper. Varje ört har en specifik effekt. Följaktligen kan du också välja växter för ditt örtkök därefter. De som ofta lider av magsmärtor kommer att dra nytta av en krydda, medan andra hjälper till med förkylningar, stärker immunförsvaret eller främjar cirkulationen. Ta en titt på följande lista med vanligt valda örter och ta reda på vilka positiva egenskaper de har.

Örter med helande egenskaper

örter-kök timjan-medelhavs-krydda-bukett-torkning

pepparmynta – Pepparmynta är en av de mest populära örterna. I form av te smakar örten inte bara extremt god, utan har också visat sig i kampen mot magsmärtor. Pepparmyntan har en lugnande och kramplösande effekt och stimulerar även produktionen av galla. Pepparmynta kan också hjälpa till med inflammation. I form av eteriska oljor har växten en kylande effekt och lugnar inflammationen. Och på sommaren kan du använda denna ört för att smaksätta alla drycker för att göra den ännu mer uppfriskande.

timjan – Timjan är en av Medelhavskryddorna och är också en riktig mirakelkur eftersom den hjälper till med olika problem. Om du lider av hosta, heshet eller förkylning hjälper timjan dig snabbt. Örten har också en antioxidant effekt och kan därför lugna snabbt. Dessutom finns det dess desinficerande egendom. Av dessa skäl rekommenderas timjan i örtköket. Oavsett om det är te eller för en behaglig doft i skålen – den här kryddan ska inte underskattas.

Använd örter som huskurer

ört-kök-balsam-citron-arom-växt-dekoration-användbara-recept

dragon – Dragon har tidigare varit ett populärt och framför allt hjälpsamt husmedel mot reumatism och muskelkramper. Men det är inte allt denna ört har att erbjuda. Plantera dragon i örtköket så får du ett matsmältnings- och diuretikum som också innehåller mycket kalium. Förlust av aptit och till och med njurtröghet bekämpas snabbt tack vare dragon.

Citronbalsam – Citronmeliss är känd för sin citroniska doft, som är mycket lämplig för att förfina rätter och te. Örten lugnar nervsystemet, vilket gör den till den perfekta hjälpen för dem som lider av sömnlöshet. Förbered helt enkelt ett te från citronmeliss och bekämpa rastlöshet och stresskänsla. Och vad kan vara bättre än några färska blad från ditt eget örtkök?

Gräslök med mycket C -vitamin

örter-kök-gräslök-skär-vass-kniv-krydda-rätter-botemedel

Pimpinelle – Denna ganska mindre kända ört är också en bra hjälpare i hushållet. Förutom att främja matsmältningen och ämnesomsättningen kan dess blad också vara mycket användbara på huden, eftersom de hjälper mot finnar och lindrar lättare brännskador. För att göra detta blöts bladen helt enkelt i vatten och placeras på de områden som ska behandlas. En bra variant som du kan överväga för ditt örtkök.

gräslök – Gräslök har en kryddig smak och får inte saknas i örtköket av flera skäl. Dess höga C -vitaminhalt stärker immunsystemet, vilket är särskilt fördelaktigt under och efter vintern. Om du har högt blodtryck kan du också prova gräslök eftersom det kan sänka det. Och låt oss vara ärliga, som inte älskar att smaksätta sitt bröd eller soppa med några gräslök?

Plantera örter

kraeuter-kök-fönsterbrädan-idéer-sol-bevattning-vård-lätt

Om du vill plantera kryddor kan du göra ditt eget kök med örter genom att antingen så frön eller plantera färdiga unga växter i krukan eller i trädgården. Kryddköket kan implementeras på olika sätt. Det beror i grunden på hur mycket utrymme du har i köket och hur många växter du har valt. Det är viktigt att ha en ljus och solig plats som garanterar minst fyra till fem timmars direkt sol och är också skyddad från vinden. Den idealiska temperaturen för växterna är mellan 18 och 22 grader. Av denna anledning väljs fönsterbrädan ofta för örtköket. Om detta inte är tillräckligt stort är ett hängande örtkök också lämpligt. Naturligtvis är en utomhusplats bäst. Oavsett om det är i trädgården eller på balkongen, kommer växterna att tacka dig med frodig tillväxt.

Vattningsfrekvensen bestäms av typen av örter. Medelhavsörter kommer från heta områden och kan därför hantera torra perioder. Lokala örter är å andra sidan beroende av lite mer vatten. Hur som helst måste växter som är i solen på heta dagar vattnas ungefär två gånger om dagen. Beroende på hur mycket tid du kan ge växterna väljer du också platsen. Oavsett hur ofta du vattnar är det viktigt att vattentätning undviks. Detta skadar rötterna eftersom de ruttnar. Beroende på växten ska gödsling inte heller glömmas bort. Ju snabbare örten växer, desto oftare måste den befruktas. Till exempel, persilja eller gräslök är beroende av flytande gödningsmedel varje vecka. Fördelen med medelhavsörter är inte bara att de måste vattnas mindre ofta. Dessa växter behöver inte gödningsmedel för örtköket, men de bör repottas varje år.

Vilka örter passar bra ihop?

örter-kök-rosmarin-timjan-kombinera-medelhavs-kryddor

Både vid plantering och i rätter finns det kombinationer av örter som passar bra ihop och även de som bör undvikas. Eftersom det är känt att näringsämnen tas upp genom rötterna kompletterar vissa växter varandra medan andra tävlar med varandra. Detsamma gäller skadedjur. Vissa växter avskräcker vissa skadedjur, vilket kan vara fördelaktigt för dem som ofta attackeras av samma skadedjur. Här är en lista över bra och dåliga kombinationer i örtköket:

Fördelaktiga kombinationer

ört-kök-färsk-salvia-skörd-hus-dekoration-praktiskt

persilja du kan kombinera den med jordgubbar, dill och gräslök.

rosmarin går bra med basilikan, eftersom tillväxten av basilikan främjas på detta sätt. Båda växterna behöver dock en annan mängd vatten, varför ett tillräckligt stort avstånd mellan plantorna i krukan bör garanteras.

Citronbalsam är särskilt krävande när det gäller att leva tillsammans med andra örter. I örtköket främjar det andras tillväxt. Det enda undantaget är basilika.

– Den har också en tillväxtfrämjande egendom kamomill. Det passar bra med dill, mejram, gräslök, körvel och pimpinelle.

salvia bäst att kombinera med oregano och salt.

timjan kommer mycket bra överens med alla medelhavsörter. En lista över medelhavsörter hittar du nedan i artikeln.

Dåliga kombinationer

örter-kök-fänkål-färska-växter-ört-trädgård-hobby-kock

Citronbalsam och basilika

dragon och dill

pepparmynta och kamomill

fänkål och koriander

lavendel- bör bara ges tillräckligt med utrymme och därmed planteras bort från andra växter i örtköket.

Lovage är ensam. Undantag är kombinationer med fänkål och persilja, som främjas av det.

timjan och mejram gillar inte varandra alls. Om den planteras tillsammans i en behållare, kommer merian att dö snabbt.

Malört ska alltid stå ensam.

Bearbeta örter

kraeuter-kök-skärning-skörd-växt-art-tips-nybörjare-trädgårdsmästare

När plantorna är tillräckligt stora kan du börja skörda från örtköket. Alla växter har en sak gemensamt och det är att den bästa tiden på dagen att göra detta är på morgonen. Hur växterna skördas beror på arten. Med basilika, rosmarin och salvia, till exempel, skärs endast skottets spetsar så att växterna inte blir skalliga med tiden och fortsätter att bilda nya skott, skärs citronmeliss, dragon eller mynta så lågt som möjligt, dvs nära marken. Olika varianter är sedan tillgängliga för vidare bearbetning. Antingen torkar du kryddorna genom att hänga upp dem i klasar eller så kan du frysa dem i upp till ett år eller så kan du använda dem för matlagning direkt. Rosmarinkvistarna och lagerbladen hackas inte upp utan läggs hela till rätten. Detta är det bästa sättet att överföra sin doft till skålen. Persilja, dill eller gräslök hackas i små bitar. Det är bäst att använda en vass kniv som inte krossar örterna. Annars kommer du att förlora mycket av smaken på skärbrädet.

Matlagning med örter

örter-kök-matlagning-ny-frysning-torkning-skörd-tips

Rätt kombination av örter är också mycket viktigt för en trevlig smak av rätter. Det finns grupper som går bra ihop, medan andra typer av örter inte ska kombineras i skålen. Dessutom är vissa sorter mer lämpliga för salta rätter, medan andra (t.ex. citronmeliss, lavendel, mynta) kan förfina söta. Örter från örtköket, som har en mycket liknande smak, passar inte så bra ihop i rätter. Detta inkluderar till exempel kombinationen av merian och oregano. Dill, vattenkrasse, mynta och woodruff är mycket aromatiska örter som inte smakar gott och därför alltid bör användas individuellt.

Använd färdiga växtbaserade blandningar som en guide

ört-kök-rätter-matlagning-vört-blad-färska

Typiska örtblandningar är det enklaste sättet att orientera sig när du vill kombinera dina örter och kryddor från örtteköket. Detta inkluderar inte bara Medelhavsörterna, som också är kända som Provence -örter, inklusive rosmarin, timjan, oregano, merian, salt, basilika, dragon, fänkål, körvel, lagerblad och salvia, som alla också kan kombineras med lavendel.

Örter från det franska köket är indelade i två grupper och kan också användas för orientering. Å ena sidan finns den så kallade “bouquet garni” -gruppen med persilja, bladselleri, lök, timjan, salt, basilika, körvel, dill, dragon, rosmarin, pimpinelle, vitlök och lagerblad. Den andra gruppen kallas “Fines Herbes” och många av de nyss nämnda kryddorna upprepas i denna grupp. Persilja, dragon, körvel och gräslök samt salvia, basilika, salt, timjan, oregano, rosmarin, lavendel, isop och mejram kan ingå i kryddblandningen och passa bra ihop.